Graabak har aldri vunnet i verdenscupen. Nå har han tatt OL-gull

Magnus Moan tok sølvet.

GRATTIS:  Jørgen Graabak gratuleres av Magnus Moan etter målgang. De to sikret norsk gull og sølv. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GRATTIS: Jørgen Graabak gratuleres av Magnus Moan etter målgang. De to sikret norsk gull og sølv. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SOTSJI/OSLO (Dagbladet): 22 år gamle Jørgen Graabak har ingen verdenscupseire på CV-en, men fra og med 18. februar 2014 kan han skilte med et OL-gull.

Norge har ikke tatt individuelt kombinertgull siden Bjarte Engen Vik vant 15-kilometeren i Nagano i 1998.

- Fikk frysninger De norske gutta leverte gode lengder i storbakken i Sotsji - og ga håp om at det endelig kunne bli nytt gull til Norge i kombinertløypa.

Og da Jørgen Graabk og Magnus Moan viste tyskerne hvordan man skal gå på ski var det ingen som kunne hindre dobbelt norsk på 10 kilometeren.

- Jeg trodde ikke dette var mulig da jeg kom til Sotsji. Dette er bare stort. Jeg var så nære å slippe tetet i den siste bakken, men greide å holde meg der. I den siste svingen skjønte jeg at det ble gull, sier Graabak til TV2.

- Jeg fikk frysninger når jeg kom nedpå stadion og ser at Jørgen og Magnus går først i mål. Jeg gikk akkurat fort nok til at jeg fikk med meg spurten live, forteller Magnus Krog til Dagbladet.

Han endte selv på en tolvteplass.

Kokkslien ut - Graabak inn Håvard Klemetsen gikk ut åtte sekunder bak Eric Frenzel som ledet etter hoppen, mens Jørgen Graabak og Magnus Moan gikk ut 42 og 45 sekunder bak tyskeren.

BLOMSTERGUTTEN:  Jørgen Graabk jubler for gullet under blomstersermonien. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BLOMSTERGUTTEN: Jørgen Graabk jubler for gullet under blomstersermonien. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Miko Kokkslien ble vraket til fordel for Graabak før rennet - men hyllet det uttaket etter at hopprennet var unnagjort.

Allerede etter halvannen kilometer hadde Moan og Graabak spist opp forspranget til Frenzel, og Klemetsen var for lengst i ryggen på vinneren fra normalbakken.

Graabak hang på De fire hadde også selskap av Jason Lamy Chappius, Bernhard Gruber og Akito Watabe.

Noen kilometer senere kom også Björn Kircheisen, Fabian Riessle og Johannes Rydzek - dermed var det hele fire tyskere i tetgruppa.

Med den gjengen - så det ut til å gå mot massespurt. Kircheisen forsøkte seg i den siste bakken, men Jørgen Graabak greide å henge seg på.

Dermed sto det mellom tre tyskere og Graabak og Moan på oppløpet. Og nå vet du hvem som vant den duellen. Norge.

- Vi var ikke helt sikkert da vi satte han inn i laget. Men han har er best når det gjelder, sier trener Kristian Hammer til TV2.

- Superkløner av noen tyskere Magnus Krog er ikke overrasket over gullvinneren, og mener Jørgen Graabak er en selvskreven mann på en ankeretappe.

- Det er ikke overraskende i det hele tatt. Han har gjort det bedre og bedre i bakken, og han er god i spurt og har trent mye på det. Han er en selvskreven mann på ankeretappen i en stafett, erklærer Magnus Krog.

Håvard Klemetsen måtte gi tapt da Kircheisen rykket fra i bakken, og gikk inn til en niendeplass.

- Fantastisk artig å være en del av. Jeg hadde ikke dagen selv, men det er utrolig artig å se at andre tar sjansen. Jeg hadde ikke mer å gi selv, sier Håvard Klemetsen til TV2

- Sånn som vi leverer om dagen er vi en av gullfavorittene til lagkonkurransen. Det må vi tåle, fortsetter Klemetsen til TV2.

I svingen før oppløpet måtte den ene av tyskerne gå ut, fordi Graabak stengte på inneren. Det endte med fall og fri bane for nordmenne - mens tyskerne ble stengt av landsmannen.

- Det begynner å bli noen år siden sist. Det å stå på pallen i et OL er vanvittig. Det er en kjempedag, jeg er utrolig fornøyd, sier Moan om medaljefangsten.

- Det var to superkløner av noen tyskere. Jeg hadde kjempeflaks, selvfølgelig, sier Moan til TV2.

Klikk for tittel

Klikk for innhold

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer