Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Erling Braut Haaland

Grådighet er også en ferdighet

Team Haaland forvalter per dato på en av fotballens neste gullgruver. Fotballens iboende grådighet gjør gutten til en pengemaskin.

SNART EN MILLIARD-MANN: Erling Braut Haaland kan ifølge tyske Sport Bild gå fra Borussia Dortmund for 75 millioner euro. Alt over det, og det kan fort bli hundrevis av millioner i norsk valuta når vi skriver sommeren 2022, vil bli i familien og gå til deling i Team Haaland. Faksimile: BILD
SNART EN MILLIARD-MANN: Erling Braut Haaland kan ifølge tyske Sport Bild gå fra Borussia Dortmund for 75 millioner euro. Alt over det, og det kan fort bli hundrevis av millioner i norsk valuta når vi skriver sommeren 2022, vil bli i familien og gå til deling i Team Haaland. Faksimile: BILD Vis mer
  • Bayer Leverkusen-Borussia Dortmund 4–3 (2–2)

ERLING BRAUT HAALAND har spilt sin første kamp uten å score mål, Borussia Dortmund har tapt sine første poeng med nordmannen på laget, og man sitter her og kjenner litt på skuffelsen basert på de enorme forventningene som er skapt rundt gutten det siste halve året.

Så vilt er det blitt.

Når unntaket er en målløs kamp i Bundesliga, og vi lurer på hvordan det kunne skje, forteller det alt om hvor langt den norske 19-åringen er kommet.

Erling Braut Haaland røper i et ferskt intervju gjort av klubben hvordan han ble trigget til å skrive under for klubben. Vis mer

I KJØLVANNET AV en slik suksess er det ting som følger naturlig. Ting fotballen handler mer og mer om. Ting vi snakker og skriver om – avtaler, muligheter, PENGER.

Når ballen skytes i mål øker gjerne verdien på han som skyter den i mål.

Scorer du så ofte som Erling Braut Haaland følger overskriftene etter.

PÅ DENNE TIDA i fjor var Erling Braut Haaland 18 år, fersk fra Molde i Red Bull Salzburg, og ble sett på som en interessant spiller et stykke fram i tid. Et stort potensial. Et navn å ha på blokka. Fem måneder seinere scoret han ni mål for Norge i U20-VM mot Honduras. Det var ikke til å tro, mange snakket om at Honduras hadde lagt seg og at Norges 12–0 seier kunne handle om en avtale med asiatiske kampfiksere, men Haalands scoringer var gode som gull.

Det var da det begynte.

Det var sånn det begynte.

SIDEN SOMMEREN 2019 har alt handlet om enda flere scoringer, mulighetene til å velge klubb på den øverste hylla, og penger. Erling Braut Haaland har gjort alt riktig. Han fortsatte å bøtte inn mål etter de ni mot Honduras, skaffet seg valgmuligheten få er forunt, og er nå et sjeldent regnestykke i industrien fotball.

En pengemaskin om du vil.

Som forvaltes med tanke på inntjening.

KLAR: Erling Braut Haaland fortsetter karrieren i Tyskland. Bilder fra Borussia Dortmund. Vis mer

DENNE UKA TRAFF jeg FCK-trener Ståle Solbakken i Portugal. Han som alle andre er ekstremt imponert, nærmest satt ut av Brautens suksess. Som manager med handa på rattet rundt spillerlogistikken i den danske storklubben kan han også spillet rundt spillet. Ståle Solbakken vet at økonomi er det viktigste når en spiller går fra A til B, og at det er innholdet i kontrakten – utkjøpsklausulen – som er det overordnede.

Han liker det ikke, men aksepterer det fullt ut.

1) Fordi han opplever det selv.

2) Fordi det kan være den eneste måten å få de gode spillerne på.

– Mino Raiola og Alfie (pappa Haaland) har kontraktfestet hva det koster å flytte Erling neste gang, sier Ståle Solbakken. Alt de får over det går til deling etter en avtalt prosentsats. Det var sånn Rune Hauge holdt på i gamle dager, det er det gamle Hauge-trikset.

– Jeg opplever det i FCK også.

POPSTJERNE: Erling Braut Haalands musikkvideo fra barndommen har gått viralt etter 19-åringens storspill i Champions League. Hinter 19-åringen om julelåt her? Video: Rødt Kort Vis mer

STÅLE SOLBAKKEN VIL ikke si spillerens navn, men sier han har en spiller på tilsvarende avtale i København. Det er ikke ideelt, men han aksepterte det av frykt for ikke å få spilleren, og en gang i framtida kanskje gå glipp av fem eller seks ganger fortjeneste på investeringen han gjorde. Og da er ikke lenger moralen den at det er en pest og en plage at agenter putter enorme beløp i lomma ved videresalg av spillere på slike kontrakter, da blir forretningsmoralen heller følgende:

  • Så lenge klubben har en mulighet til å tjene gode penger på en spiller de ellers ikke ville fått, spiller det ingen rolle om en agent også tjener grovt på dealen.

– Akkurat, sier Ståle Solbakken, sånn er det.

– Jeg må først og fremst tenke på FCK.

ERLING BRAUT HAALANDS overgang til Borussia Dortmund er tuftet på dette forretningsprinsippet, akkurat slik Salzburg-avtalen var det, og i Tyskland mener Sport Bild å vite at utkjøpsklausulen som trer i kraft sommeren 2022 er på 75 millioner euro. Det høres ut som en sum i nabolaget til faktum. Samtidig gir det muligheter for en enorm fortjeneste på to og et halvt år. For det er ikke sånn at Erling Braut Haaland går fra Borussia Dortmund for 75 millioner euro, det beløpet forklarer utelukkende Borussia Dortmunds krav i den neste dealen.

Alt over det, og her er det markedet som bestemmer basert på det Erling Braut Haaland har levert fram til den neste overgangen, går til fordeling mellom agent Mino Raiola og far og sønn Haaland etter en allerede avtalt fordelingsnøkkel.

  • Blir han solgt for 100 millioner euro – rundt en milliard norske kroner – vil det være 250 millioner (norske) å tjene på den neste overgangen.
  • Blir det mer, og det kan det veldig fort bli slik gutten holder på – vel, det kan du sikkert tenke deg selv.

I NORGE ER det forbudt med utkjøpsklausuler, men det skjer som muntlige avtaler under NFFs radar. Alle vet det er sånn. Ingen kan bevise det og sanksjonere det. Agentene vil ha det, de mener det er ryddigere, og klubbene er som Ståle Solbakken.

De fleste gjør det de må gjøre for å få spilleren.

TEAM HAALAND ER i en unik posisjon. De har begge hendene på rattet. De styrer markedet, kjenner spillerens verdi og kan regne. Og enda bedre i en industri foret på stadig mer av dine og mine TV-penger, det er ikke engang ulovlig.

Grådighet er også en ferdighet.

Det er bare sånn det er.