Grand Reserva

BEKKESTUA/OSLO (Dagbladet): Anders Rotevatn (23) strutter av selvtillit. Fra å være en parentes på lagoppstillingen ved sesongstart, er han nå ubestridt førstevalg som keeper i Stabæk. En god skjebne han deler med fem andre reservekeepere.

Før sesongstart levde Rotevatn sammen med Tor Egil Horn (Bodø/Glimt), Ivar Rønningen (Brann), Per Magne Misund (LSK), Thomas Solvoll (Godset) og Jørn Jamtfall (Sogndal/RBK) i en grå og anonym Tippeliga-tilværelse. Nå har sola snudd. Andrevalgene er førstevalg. Og livet er lysere.

- Ikke det at livet var dårlig før. Men det er noe annet å stå fast på førstelaget, ja. Noe helt annet, gliser Rotevatn.

Tillit

Rotevatn hadde én eneste opptreden i Tippeligaen før han overtok etter en skadd Jon Knudsen i kampen mot Molde 17. juni. Det gikk veldig bra. Og han har bare blitt bedre og bedre etter at han har fått tillit som førstekeeper av trener Gaute Larsen.

- Jeg har fått mange positive reaksjoner. «Jøss, hvor rolig du er», er det mange som har sagt. Og det stemmer. Jeg lar meg ikke stresse, selv om vi har møtt både Molde og Rosenborg. Det er nok en av sterkeste sidene mine, sier Rotevatn.

Mjøndalengutten har aldri sluttet å tro på suksess. Selv om han har spilt lite.

- Nei, da hadde det ikke vært vits i å drive med dette. Jeg har jo hatt tålmodighet, og har trøstet meg med dem som har sagt at jeg aldersmessig ikke skal være på topp før om ti år, ler han.

Rotevatn er barndomsvenn med Thomas Solvoll, som har vristet keeperplassen fra Glen Arne Hansen i Strømsgodset.

- Det er ekstra hyggelig at han har greid det samme.

For keepere har et spesielt samhold.

- Det skjer ofte at vi går ut bare vi keeperne og spiser, og gjør ting sammen på byen. Man er helt avhengig av å ha et godt forhold til de andre keeperne på laget. Det nytter ikke å ikke tåle trynet på konkurrenten din, forteller Stabæk-keeperen.

Hater benk

Branns Ivar Rønningen har et anstrengt forhold til benker.

- Hvis jeg går forbi en benk i parken, har jeg tatt meg selv i noen ganger å tenke at: «Den benken skal jeg ikke sette meg ned på,» sier Rønningen til Dagbladet. Og ler.

Han er veldig glad for at han fikk sjansen etter at Magnus Kihlstedt først ble skadd, og deretter solgt til FC København.

- Livet er lettere utenfor banen også. Humøret er bedre. Forskjellen er veldig stor fra å sitte på benken.

LSKs Per Magne Misund er enig med Rønningen.

- Ivar og jeg har ganske lik historie. I seks år har jeg vært reservekeeper, men i år har jeg spilt mye selv om Emille Baron er førstevalget når han er skadefri. Men jeg merker det på statusen internt i troppen. Når man gjør det bra, så gjør det tilværelsen lettere. Sjøltilliten blir bedre.

Misund fungerer som keepertrener i LSK, en jobb han også utfører på dagtid på Wang Fotballgymnas.

- Siden Baron er så ung, så har nok han lært mer av meg enn jeg har lært av ham. Samtidig har han et helt unikt talent som utgangspunkt, mens teknikken er min styrke.

God benk

Jørn Jamtfall startet sesongen som tredjekeeper i RBK. Nå er han utleid til Sogndal som førstekeeper.

- Mitt tilfelle er jo litt spesielt. Men fra den tiden jeg kjempet med Ola By Rise om keeperplassen i Rosenborg, så synes jeg nesten det var lettere å komme bakfra i angrepsposisjon. Det er lettere å ikke ha noe å forsvare, sier Jamtfall til Dagbladet.

Trønderen har fått sin del av kjeft etter et par uheldige avgjørende misser. Noe som kanskje har gitt ham et stempel som «tabbekeeper».

- Jeg synes det er sårt og urettferdig. Tross alt har jeg spilt flest internasjonale kamper av samtlige keepere i Norge. Og i de fleste av dem har jeg vært bra. Fokusen blir ofte negativ. Jeg synes media kunne bli flinkere til å vinkle på gode prestasjoner, og ikke tabbene, sier Jamtfall.

Bodø/Glimts Tor Egil Horn vet hva Jamtfall snakker om. Etter mange år på benken, er han nå for første gang klubbens klare førstevalg.

- Jeg tok kanskje ikke godt nok vare på sjansene mine de første gangene jeg fikk dem. Da jeg var på benken var jeg kanskje mer gira og oppspilt på treningene. Nå føler jeg at jeg kan ta det litt med ro. Dessuten kommer jo tryggheten når man spiller kamper, sier Horn til Dagbladet.

Glimt-gutten har likevel en betroelse å komme med.

- Benken på Brann Stadion har skikkelig bra standard, med innlagt varme. Det er spesielt bra på høsten når det er kaldt. Så det er jo ikke alltid like ubehagelig å slite benken, ler Horn.

NÅ - på banen: Mjøndalsgutten Anders Rotevatn er Stabæks nye førstevalg som keeper.
FØR - på benken: Før årets sesong så du Rotevatn mest i denne posituren, sammensunket på innbytterbenken.