UNG KLATRER: Dette bildet er fra 1985, da Luis Alberto Herrera hentet hjem sin første klatretrøye fra Tour de France. FOTO: AFP PHOTO / STR
UNG KLATRER: Dette bildet er fra 1985, da Luis Alberto Herrera hentet hjem sin første klatretrøye fra Tour de France. FOTO: AFP PHOTO / STRVis mer

Spania rundt-vinner fikk kreft:

Grand Tour-helt pådro seg hudkreft

Lucho Herrera snakker ut om sykdommen.

(procycling.no): Luis Alberto «Lucho» Herrera har vunnet Spania rundt sammenlagt, og har i tillegg tatt etappeseirer og klatretrøyer i de tre største etapperittene, ofte referert til som Grand Tours.

Kolombianeren innrømmer nå at all soleksponeringen han fikk på sykkelsetet, har hatt sin pris.

For seks år siden ble han diagnostisert med hudkreft, forteller han i et intervju med BLU Radio i hjemlandet.

- For seks-sju år siden fant hudlegen min noen få ondartede flekker på kroppen min. Jeg er allerede kvitt det. Jeg har det bra, men jeg er veldig forsiktig når det kommer til eksponering av ansikt og armer mot sola, forteller Lucho Herrera i intervjuet.

Ikke alltid tid til å smøre

Hans karriere forløp hovedsakelig på 80-tallet, da man kanskje ikke var like oppmerksom mot farene sola innebærer for eksponerte deler av kroppen.

Sykkelryttere opplever gjerne ekstremt skille i brunfarge mellom over- og underarm. Selv i dag er det ikke alle sykkeltrøyer som beskytter mot sola, så det dukker fra tid til annen opp skrekkeksempler fra ryttere som ikke har vært flinke nok til å smøre seg inn.

Lucho Herrera forteller at det også ble slurvet med solfaktor under hans glansperiode:

- Det hendte fra tid til annen at vi ikke rakk å smøre oss med solkrem. Noen ganger forsvant beskyttelsen på grunn av svetting eller at noen kastet vann på oss underveis, forteller han.

Er frisk i dag

56-åringen er frisk nå, men er fortsatt til behandling for å hindre at sykdommen blusser opp igjen.

Han måtte igjennom flere inngrep for å fjerne kreften.

- Dette dannet seg arrvev, som fortsatte å vokse. Legene fjernet de utsatte områdene, og nå plager det meg ikke lenger, forteller han.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!