Gråt ikke mer, Argentina

I sitt første VM i den nye tidsregningen - etter Maradona - trenger ikke argentinerne sørge over fraværet av den lille fotballguden. Det nye Argentina er en av de aller sterkeste gullkandidatene i Frankrike. Og helterollen spilles av Gabriel «Batigol» Batistuta.

Sju av Argentinas åtte oppvarmingskamper har endt med seier. Det eneste tapet kom mot Israel i Jerusalem. Fadesen har blitt rettet opp med seire rmot Irland, Brasil, Bosnia, Chile og Sør-Afrika.

- Laget har personlighet. Jeg har blitt overrasket over deres nærvær og engasjement med tanke på hvor ungt laget er, sier trener Daniel Passarella.

Han ser mulighetene for en plass i finalen i Frankrike. Det gjør også det argentinske folk. I en meningsmåling foretatt i Buenos Aires nylig, svarte 43% at de tror Argentina tar sitt tredje VM-gull.

Velfrisert lag

Passarella startet sitt virke som landslagstrener i kjølvannet av Maradonas dopingskandale i USA-VM. For å få landet på rett kjøl igjen, tok han i bruk knallhard disiplin.

Kapteinen fra laget som vant VM på hjemmebane i 1978 bannlyste umiddelbart spillere med langt hår, ringer i ørene eller homoseksuell legning.

Den tøffe stilen har vunnet ham respekt, men også uvenner. I den siste kategorien er Real Madrids Fernando Redondo, som heller kvittet seg med landslagskarrieren enn hårmanken.

Tilbake står et velfrisert og talentfullt lag med alle muligheter til å lykkes.

Mest spenning knytter det seg til målmaskinen Gabriel Batistutas VM-innsats. Mange gode år med Fiorentina kan i sommer krones med et VM i ultraklassen. Men til tross for at Batigol med sine 43 mål er tidenes mestscorende landslagsspiller i Argentina, har han ikke alltid vært blant Passarellas førstevalg. Han er stadig nødt til å overbevise sjefen.

- Det er ingen behagelig situasjon, sier han.

- Jeg synes jeg spiller bra. Jeg har en suksessfull karriere bak meg og lang fartstid på landslaget. Jeg ville helst reist til VM i en annerledes atmosfære.

Prioriterer ungdommen

I kvalifiseringen har Passarella latt Batistuta (29) sitte på benken mens Parmas Hernan Crespo (22) og Valencias Claudio Lopez (23) har fått spille.

Ifølge Passarella er det taktiske vurderinger som ligger bak. Argentina spiller et pasningsspill som også involverer spissene. Andre mener det ligger mer personlige grunner bak et forhold som har vært betent helt siden Passarella trente Batistuta i Boca Juniors. Også da fikk en ung Batistuta rikelig med tid på innbytterbenken.

Kanskje er Batistutas sveis fortsatt for fyldig ved ørene, til tross for at han gikk til frisøren da Passarella overtok sjefsstolen.

Uansett er Batigol på toppen av karrieren. Med fem mål på de tre siste landskampene har han varslet at han er på vei mot det helt store. Spiller han slik under VM kan han fort bli turneringens store stjerne.