Gråt med mamma etter historisk gull

Kongen av Kuben, Michael Phelps, ble historisk i natt.

BEIJING (Dagbladet.no): Når Michael Phelps (23) står med armene ut til siden, får han et armspenn på 201 centimeter - noe som er sju centimeter lengre enn hans egen høyde.

Det gir ham en enorm fordel i bassenget.

I natt norsk tid strakk han disse kjempearmene stolt mot det halvgjennomsiktige taket i Vannkuben, for åttende gang i disse lekene.

Målet er nådd. Phelps er nok en gang historisk. Han har vunnet åtte gull i løpet av ett OL - og vært med på å sette sju nye verdensrekorder.

- Jeg ville gjøre noe som ingen andre hadde gjort før i denne idretten, men uten hjelpen fra mine lagkamerater hadde dette aldri gått, sier Phelps i pressesonen etter triumfen.

14 OL-gull

Den amerikanske drømmesvømmeren hadde skrevet historie som tidenes olympier allerede før dagens 4 x 100 meter medley.

USA ledet hele den første etappen (Aaron Peirsol), før de mistet litt av grepet på den andre (Brendan Hansen). Så kom Michael Phelps og han sendte amerikanerne i ledelsen igjen i butterflydelen og dermed hadde de full kontroll også på den fjerde etappen (Jason Lezak). De svømte inn til ny verdensrekord, på 3.29,34. Australia tok sølv og Japan bronse.

MAMMA FØRST: Etter triumfen var Michael Phelps mest opptatt av å finne mamma Deborah og søster Hilary, slik at han kunne gi dem en klem. Foto: EPA
MAMMA FØRST: Etter triumfen var Michael Phelps mest opptatt av å finne mamma Deborah og søster Hilary, slik at han kunne gi dem en klem. Foto: EPA Vis mer

- Jeg finner ikke ord. Disse gutta er fantastiske, det er de som gjorde det mulig. Denne stafetten gjorde det mulig, sier Phelps.

Han var tydelig rørt og slet med å holde tårene tilbake under medaljeseremoien etter rekordløpet. Selv om dette var en lagkonkurranse, ble Phelps hyllet som den svømmekongen han er.

- Jeg vet nesten ikke hva jeg skal føle nå, det er så mange følelser som strømmer på. Nå vil jeg vel egentlig bare se mamma, sier Phelps, som kort tid etter klatret opp mot tribunen, hvor han omringet av fotografer klemte mamma Deborah og søster Hilary.

Litt seinere, da Phelps igjen møtte pressen, fortalte han at det ble et følelsesladd møte.

- Jeg så mamma bare i ett minutt. Vi klemte hverandre, hun begynte å gråte, jeg begynte å gråte og søsteren min begynte å gråte.

Med dagens seier er han totalt oppe i 14 olympiske gull. Det blir ikke lett å slå.

For fire år siden gikk Michael Phelps ut og sa at han ville prøve å slå 1972-rekorden til Mark Spitz, da amerikaneren svømte inn til sju OL-gull i Mexico. Det ble imidlertid «bare» seks gullmedaljer på Phelps i Aten.

Da var verdens beste svømmer bare 19 år gammel. Han hadde framtida foran seg, men hadde også opplevd masse allerede. Michael var bare 15 år gammel da han slettet en verdensrekord for første gang. Siden har han spist verdensrekorder til frokost, lunsj og middag, og som 18-åring ble Baltimore-gutten verdensmester for første gang.

Gråt med mamma etter historisk gull

Dramatikk i går

For Michael Phelps var det helt naturlig å sette seg samme målsetting for Beijing-lekene som han hadde i Aten: Åtte gull.

I løpet av de åtte siste dagene her i den kinesiske hovedstaden har han tatt Vannkuben med storm. Han har både svømt inn til fantastiske verdensrekorder - og vunnet med minste mulige margin.

- Hvert eneste løp er minner jeg vil ta med meg resten av livet. Som i går da jeg slo hodet i veggen og vant med én hundredel eller i de andre løpene hvor jeg har svømt raskere enn jeg noen gang tidligere har gjort.

Men det er ikke bare minner han tar med seg hjem.

- Jeg har minnene, men jeg har også bilder, medaljene, alle draktene, badehettene og brillene jeg har brukt. Jeg har spart på alt. Noen av de største minnene har også vært å være sammen med lagkameratene mine.

Lørdag holdt det derimot på å gå galt. Serbiske Milorad Cavic var på vei mot seier på 100 meter butterfly, men etter en treg start kom Phelps voldsomt mot slutten. Cavic var bare centimetre unna å slå fingertuppene i bassengkanten, men i et ubeskrivelig klyv kom Phelps - og han ble klokket inn hundredelen foran.

- Jeg trodde jeg hadde tapt, men i mine siste to OL har jeg klart å vinne slike avslutninger, med ett og fire hundredeler. Jeg er veldig fornøyd og jeg finner ikke ord, sier Phelps.

Blodpumpa

Mark Spitz, derimot, var hele veien helt sikker på at Phelps ville vinne gårsdagens dramatiske 100 meter.

- Det første jeg tenker på er noe episk over det. Det han gjorde i går var episk. Jeg trodde ikke i et lite øyeblikk en gang at han var ute av løpet, sier Spitz.

Michael Phelps har noen fysiske forutsetninger som gjør at det er ekstremt vanskelig for konkurrentene å hamle opp med ham.

De fleste har et armspenn som er likt egen høyde, men Phelps armspenn på 201 centimeter er sju centimeter lengre enn hans egen høyde. Han har også en lang overkropp og til sammenlikning ganske korte bein. Dette gjør at motstanden i vannet blir minimal.

Dessuten pumper hjertet hans mer enn 30 liter blod rundt til musklene hvert eneste minutt. Det er dobbelt så mye som gjennomsnittet til andre.

Derfor er han også dobbelt så god som alle andre.

Phelps avslører nå at han gjerne vil prøve noe nytt i framtida.

- Jeg har lyst til å prøve noen andre øvelser som jeg ikke har prøvd ennå, men vi får se hva som skjer. Bob (Bowman, trener) har sagt at han har lyst til å starte på ntt, med ting vi ikke har gjort før. Å prøve noen nye treningsmetoder. Det kommer til å bli fire morsomme år.

Herver er også konkurrenter i andre svømmeøvelser advart.

HYLLET I USA: Flere tusen tilskuere ble igjen på M & T Bank Stadium i Boltimore etter en amerikansk fotballkamp for å følge det historiske løpet til byens store sønn.
GULLGUTTEN: Michael Phelps samler på disse.
SJU VERDENSREKORDEN: Kun i ett av løpene, gårsdagens dramatiske butterfly, ble det ikke verdensrekord på Michael Phelps.
KONGEN I KUBEN: Det er ingen tvil om hvem som er OL-kongen. Michael Phelps er kongen av både Kuben og Kina-OL.
MISTET REKORDEN: Mark Spitz tok sju gull i ett OL i 1972. I natt kapret Michael Phelps den rekorden.
TAKKER LAGKAMERATENE: Michael Phelps sier at han ikke ville blitt historiske uten lagkameratene. Her gratulerer de hverandre med nattas gull.