Gråt seg til gull

Etter tre bom på siste skyting gikk Gro Marit Istad Kristiansen inn i strafferundene med gråten i halsen. Men konkurrentene skjøt ikke stort bedre. Tårene ble til gull.

• 13 kandidater: Gi din stemme her!

Hochfilzen, 13. mars 2005. Det er siste skyting på kvinnens fellesstart. Gro Marit Istad Kristiansen har skutt som en gudinne på de tre første. Før siste stående sier NRK-kommentator Kjell Kristian Rike at han tror, men han er ikke sikker, at Gro Marit tåler to bom.

Det første skuddet sitter der det skal. Det andre går det verre med.

Det tredje skuddet treffer blinken. Så kommer en ny kjempebom. Før det siste skuddet holder alle pusten.

-  Kjempebom! gisper sidekommentator Jon Herwig Carlsen.

Helsprekk

-  Ny bom! Tre runder! roper skiskytterekspert Ola Lunde.

-  Jeg tror du har en sjans på medalje, Gro Marit. Jeg tror. Men jeg er ikke sikker, helgarderer Kjell Kristian Rike.

Mens Gro Marit går strafferunder, står tyske Kati Wilhelm og svenske Anna Karin Olafsson på standplass og gjør opp om gullet. Tror alle.

Wilhelm smeller ned de fire første, det samme gjør Olafsson. Men så kommer nervene. Den tyske jenta bruker 12 sekunder på det siste skuddet, men bommer. Det samme gjør Olafsson.

Foran den siste sløyfa leder Gro Marit med ni sekunder på Olga Pyleva, med Wilhelm og Olafsson halsende noen sekunder bak der igjen. I mål vinner Gro Marit med fire foran Olafsson.

Gråt gledestårer

I seiersintervjuet med NRK rett etter løpet avslørte hun tankene som fløy gjennom hodet etter tre bom på siste skyting.

-  Jeg hadde det bra helt til den siste skytingen, og jeg begynte nesten å grine da jeg fikk tre bom. Jeg trodde ikke jeg hadde noen sjanse da, trodde alle medaljene skulle ryke, sa Istad Kristiansen.

Sammen med ektemannen Tom Jarle gråt hun gledestårer.

-  Uten Tom Jarle hadde jeg ikke stått her som verdensmester. Han har levd med at jeg har vært sur mange ganger, men hele tida vært der for meg, sa Gro Marit.

Som ikke var helt komfortabel med all oppmerksomheten:

-  Hadde jeg visst dette, skulle jeg skutt en bom til. Men da hadde jeg vel fått en del spørsmål, da også, sa hun med et smil.

• 13 kandidater: Gi din stemme her!

ENDELIG: VM-seieren er et faktum, og mange år med motgang er glemt for Gro Marit Istad Kristiansen.