Gråtende Diggins til topps i Tour de Ski

Amerikaneren ga ikke fra seg forspranget opp den beryktede bakken. Ebba Andersson tok sin første verdenscupseier.

STOR GLEDE: Jessica Diggins gråt etter seieren. Foto: Alessandro Trovati/NTB/AP
STOR GLEDE: Jessica Diggins gråt etter seieren. Foto: Alessandro Trovati/NTB/AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tour de Ski skulle søndag avgjøres opp den velkjente «monsterbakken» Alpe Cermis. En bakke på over 400 høydemeter som setter både kropp og sinn på en hard prøve.

Amerikanske Jessica Diggins ledet med snaut 54 sekunder til russiske Julija Stupak i Tour-sammendraget, mens svenskene satte sin lit til etappefavoritt Ebba Andersson, som var 2.10 bak lederen på en sjetteplass.

Den ledelsen ga Diggins aldri fra seg, og hun hadde full kontroll på den avgjørende etappen, hvor hun ble nummer to. Likevel vant hun Touren sammenlagt for første gang - med klar margin.

- En kjempeetappe av Jessica Diggins, mente NRKs Torgeir Bjørn.

Diggins hadde en tredjeplass som beste plassering fra 2018. Det var første gang på åtte år at vi ikke fikk en norsk vinner i Tour de Ski, hvor Norge glimret med sitt fravær.

- Ingen var i nærheten, mente NRKs Jann Post om vinneren.

Diggins ble sittende gråtende på bakken etter seieren.

- Dette er galskap, det har vært et mål hele karrieren. Det føles ikke virkelig akkurat nå, sa Diggins til NRK etter seieren.

- Touren er så kul, for den er så hard, over så mange dager. Det føles utrolig, fordi det kan gå galt i løpet av én dag, sa hun.

I TÅRER: Jessica Diggins. Foto: Alessandro Trovati/AP/NTB
I TÅRER: Jessica Diggins. Foto: Alessandro Trovati/AP/NTB Vis mer

Taktisk grep

Svenskene Linn Svahn og Ebba Andersson fikk raskt en liten luke, mens de øvrige svenskene bremset resten av feltet.

- Dette er et taktisk bra grep av Sverige, mente Bjørn, som mente at de svenske damene hadde snakket om dette på forhånd.

Jessica Diggins skjønte imidlertid hva som var i ferd med å skje, og kastet seg fram for å henge på tetduoen. Etter rundt fire kilometer var feltet samlet igjen - fram til bakken.

Så fort løperne var inne i nederste del av bakken, tok Andersson kommandoen. Hun fikk raskt en luke til resten av feltet, og det var tydelig at hun ville gi det et ærlig forsøk. Det skilte ti sekunder mellom Andersson og Diggins ved 6,6 kilometer.

FORMSVIKT: Didrik Tønseth sliter med å finne VM-formen, Martin Johnsrud Sundby meldte seg ikke av 15-kilometeren i tide og Finn Hågen Krogh var helt utslitt etter målgang. Video: Kristoffer Løkås og Thomas Haarstad Vis mer

Tett duell

Etter sju kilometer var det tydelig at det gikk mot sammenlagtseier til Diggins, som klarte å holde forspranget til Andersson på rundt ti sekunder i det bratte terrenget.

Stupak, som lå på tredjeplass, måtte på sin side slippe flere meter til Diggins.

Spørsmålet var om Diggins ville klare å hente inn Andersson og vinne selve etappen - i tillegg til sammendraget.

Det gjorde hun ikke, og Sverige fikk en fattig trøst i Anderssons første verdenscupseier. Hun ble også nummer tre sammenlagt.

- Det kjennes stort for meg. Først og fremst hvordan jeg snudde denne Touren, for det var en tøff innledning for min del og det har vært en mental kamp å snu dette. Jeg er stolt over at jeg klarte å snu det, sier Andersson til NRK.

Diggins kom i mål til en imponerende andreplass på etappen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer