Gråter for de døde

Rundt 6000 mennesker deltok i dag på en minnestund i Johannesburg, Sør-Afrika, for å hedre de 43 fotballsupporterne som døde sist onsdag. - Dette må aldri skje igjen, sier Sør-Afrikas president Thabo Mbeki.

De sørgende gikk inn på Ellis Park stadium mens tårene rant nedvoer kinnene. Flere var kledd i draktene til favorittlaget og bar plakater med navnene på døde venner. Kjente og ukjente ga hverandre trøstende klemmer mens de sang salmer og nasjonalsangen. Barn tok farvel med pappa, ektemenn gråt over sine døde koner.

- Jeg kom hit for å se hvor det skjedde med mine egne øyne. Jeg føler meg bedre nå, sier Skcais Mashintje. Vennen hans var en av de 43 som døde.

Vievann

Tårene rant i enda striere strømmer da navnene på de døde ble lest opp, og rullet nedover en gigantskjerm inne på fotballarenaen, melder nyhetsbyrået AP. Minnestunden ble sendt direkte på sør-afrikansk fjernsyn.

Religiøse ledere gikk rundt og spredte vievann på gressmatta, og ved den nordøstlige tribunen, der mange mennesker ble klemt i hjel.

For en mann ble inntrykkene for sterke. Han møtte bæres ut på båre.

Sør-Afrikas president, Thabo Mbeki var til stede, sammen med flere ministre og spillerne på de to lagene.

- Alle ønsker at vi skulle slippe å være her i dag. Hele landet og resten av verden er med dere i denne sorgens tid, sa Mbeki.

Han har beordret full etterforskning etter ulykken.

- Vi må vente på svarene fra undersøkelsen. Ikke for å finne noen å legge skylda på, men for å sørge for at dette aldri skjer igjen. Vi må ta vare på fotballsupportere.

Kondolanser

Lennox Lewis, som er i landet for å forsvarer tungvekts-tittelen sin i boksing om en uke, var også til stede under seremonien. Han ble møtt med høylydt jubel.

- Jeg kom hit for å gi min støtte. Mine kondolanser går til alle familiene.

De 43 supporterne døde under en kamp mellom de to mest populære lagene i eliteserien, Kaizer Chiefs og Orlando Pirates. Rundt ti tusen mennesker prøvde å komme seg inn på den allerede overfylte fotballarenaen.

Fire dager etter kampen ligger fortsatt ti mennesker på sykehus.

SØRGET: Boksestjernen Lennox Lewis var blant de 6000 som møtte fram for å minnes de døde. - Mine kondolanser går til familiene, sa han.<P>
GRÅT: Slektninger av de døde deltok på seremonien. Tårene rant i strie strømmer.<P>