Gråtkvalt Anand om sjokkbeskjeden: - Det var helt uventet

Mammaen døde brått.

• Se videointervju med Vishy Anand øverst i saken.

STAVANGER (Dagbladet): Det er under tre uker siden Sushila Viswanathan (79) gikk bort. Nå forteller den femdobbelte verdensmesteren Vishy Anand (45) om det hjerteskjærende dødsbudskapet.

- Det var fullstendig uventet. Det er bare veldig tøft. Vi hadde ingen mulighet til å forberede oss eller gjøre oss mentalt klar eller noen ting. Jeg snakket med henne bare noen timer før det skjedde og da virket alt helt normalt, sier en gråtkvalt Anand til Dagbladet. 

Den indiske folkehelten har også blitt et kjært navn blant mange nordmenn etter sine to VM-kamper mot Magnus Carlsen. Nå er han på plass i Stavanger for å delta på Norway Chess.

- Jeg savner henne Norway Chess er en superturnering som Anand planla å spille lenge før mammaens bortgang. 45-åringen, som har storspilt det siste halve året og er tilbake som nummer tre på verdensrankingen, ønsker nå å hedre henne ved gjøre en god turnering.

- Jeg vil prøve. Jeg har åpenbart aldri opplevd noe sånt som dette før, men jeg håper jeg vil klare å fokusere på spillet når det begynner. Det vil være det beste for henne.

- Hva har hun betydd for deg?

- Hun er grunnen til at jeg spiller sjakk. Det var hun som fikk meg til å starte med dette spillet. Hun har fulgt meg overalt. Hva kan jeg si ...

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg savner henne veldig mye, sier Anand.

Nært forhold Den sympatiske inderen forteller at sjakken bidro til det å bygge et sterkt forhold mellom han og mammaen. Da Anand var liten var ikke brettspillet på langt nær like utbredt i lndia som det er i dag. Anand sammenligner det med hvordan interessen var i Norge før Carlsen revolusjonerte den for noen år tilbake.

I India var det også uvanlig at foreldre støttet barna sine når de ønsket å forfølge en sjakkarriere, men slik var ikke mammaen til Anand. Hun var helt motstatt.

- Hun reiste med meg overalt hvor jeg konkurrerte. Hun motiverte meg og presset meg til å gjøre det bra.

- Da jeg var liten bodde vi i Manila på Filippinene og da pleide hun å ta opp et sjakkprogram for meg å vise det til meg når jeg kom hjem senere på dagen. Vi hadde et veldig nært forhold, forteller Anand åpenhjertig.

To dager etter dødsfallet 26. mai var begravelsen. Han er fremdeles i sorg, men håper på en god opplevelse i Stavanger de to neste ukene. I dag startet Anand med en 5. plass i lynsjakkturneringen, som avgjorde partirekkefølgen for Norway Chess' hovedrunder. 

Det viktigste var å komme blant de fem beste, for å være sikret hvite brikker i fem av ni partier. Det klarte også Carlsen, som ble nummer tre. Jon Ludvig Hammer havnet på sin side helt nederst. Hovedrunden starter i morgen klokken 16.00. Oppsettet kommer seinere i kveld.