RØRT: Jørgen Brink tok en overraskende seier i Vasaloppet. Arkivfoto: Eirik H. Urke/Dagbladet
RØRT: Jørgen Brink tok en overraskende seier i Vasaloppet. Arkivfoto: Eirik H. Urke/DagbladetVis mer

Gråtkvalt Brink vant Vasaloppet

VM-kollapsen virker plutselig veldig langt unna.

||| (Dagbladet): Jørgen Brink tok en noe overraskende seier i det tradisjonsrike langrennet Vasaloppet i Sverige i dag.

Her til lands er Brink kanskje mest kjent for kollapsen på VM-stafetten i 2003, men i Vasaloppet var det lite som minnet om den fadesen.

Brink har satset skiskyting denne sesongen, og er ganske fersk i langløp-gamet, men i dag viste han stor styrke. Fire mann fulgte hverandre helt til oppløpet, og der var Brink tøffest i staking de siste hundre meterne.

Svensken spurtslo Daniel Tynell, og vant foran landsmannen og Stanislav Rezac.

Rørt
- Jeg følte meg sterk, og skjønte at jeg hadde en sjanse mot slutten. Jeg har ikke gått mange langløp, men dette var bra. Jeg er veldig fornøyd, sier en gråtkvalt svenske til SVT etter løpet.

- Jeg har vært forkjølet og var usikker. Men jeg følte meg bra. I Sverige er dette det største unntatt OL og VM, så dette er stort, sier Brink.

35-åringen brukte 4.02,59 timer på de 90 kilometerne fra Sälen til Mora.

Jørgen Aukland var beste nordmann og med i spurten, men måtte se at pallen glapp helt mot slutten. Han gikk i mål seks sekunder bak Brink.

Alsgaard i brudd
Thomas Alsgaard stakk fra start i Sälen. På det meste ledet han og sju andre i en utbrytergruppe med to og et halvt minutt. Foruten Alsgaard var nordmennene Svein Tore Sinnes og Anders Myrland med i bruddet.

Litt før Evertsberg (47 km) slapp Alsgaard seg ned, og gruppen ble da snart innkjørt. Den eneste som var med i bruddet og som hang med i seierskampen helt inn var treer Stanislav Rezac.

Alsgaard endte på 50.-plass, slått med 13.30 minutter av Brink. Nest beste nordmann ble Thomas Henriksen på 21.-plass. Han var 4.50 bak den svenske vinneren. Jørgen Aukland vant for øvrig Vasaloppet i 2008.

Nyström best av jentene
Mora-løperen Susanne Nyström vant jentenes Vasalopp. Hun slo Sandra Hansson, Bäckefors-jenta som går for Norge, med 32 sekunder.

Det så lenge ut til å bli spurtstrid mellom de to, men et stykke fra mål dro Nyström ifra.

Hun vant med tiden 4.33,07. Hansson hadde ledet hele veien, men fikk det tungt fra siste passering i Eldris og inn til Mora.

Hansson (29) vant kvinnenes utgave av Vasaloppet i 2008 og 2009. I 2007 flyttet hun til Norge. Hun konkurrerer for Rustad IL. Solveig Steinsland og Ellen Sandbakken sørget for norsk på åttende- og niendeplass.