Gråtkvalt Jays mister 100-meteren i Moskva-VM

Usikkert om han skal løpe 200 meter.

MOSKVA (Dagbladet): I halv tolv-tida norsk tid i dag fikk Jaysuma «Jays» Ndure den hardtslående beskjeden: Han kan ikke løpe 100-meteren i VM i Moskva. Det var under noen korte sprintstarter på trening at han skal ha fått kjenning med en lårskade.

- Jeg har hele tida trodd at jeg ville ha det beste mesterskapet i hele mitt liv, men akkurat nå ser det ikke sånn ut, sier Jays.
Skaden skal ikke være alvorlig, men det er usikkert om han stiller på 200-meteren i mesterskapet, som går seks dager seinere. En gråtkvalt Jays hadde problemer med å snakke med pressen utenfor utøverhotellet etter den tunge beskjeden, og fikk knapt fram et eneste ord.

Til slutt ga han opp, og gikk tilbake til hotellet med pressesjef Halvor Lea. Trener Olav Magne Tveitå satt imidlertid ord på det som skjedde.

TOK TIL TÅRENE: 
Jaysuma Ndure klarte ikke å gjennomføre pressetreffet i ettermiddag, og fikk følge tilbake til det norske utøverhotellet av pressesjef Halvor Lea.
Foto: Pål Marius Tingve / Dagbladet
TOK TIL TÅRENE: Jaysuma Ndure klarte ikke å gjennomføre pressetreffet i ettermiddag, og fikk følge tilbake til det norske utøverhotellet av pressesjef Halvor Lea. Foto: Pål Marius Tingve / Dagbladet Vis mer

- Vi dro på trening i ellevetida, og skulle bare kjøre noen få starter. Jays gjorde unna en lett oppvarming, og traff noen gode venner der borte. Det var god stemning. Så kjørte vi et par starter. Først en rolig, som gikk fint. Så en til der han guffet på litt, og det gikk veldig bra. Men i det han stoppet opp, så kjente han et eller annet i låret. Der og da bestemte vi egentlig at han ikke skal løpe 100 meter, fordi vi ikke vil ta noen sånne sjanser. Når vi vet at han ikke kan komme til start helt skadefri, så ønsker vi ikke at han skal løpe, sier Tveitå til den norske presseflokken.

Behandlet Tveitå forteller til Dagbladet at sjansen er god for at Jays stiller til start på 200-meteren. Han forteller også at det ikke ville vært aktuelt for Jays å stille på 100 meter om dette var hans eneste øvelse i VM.

- Det hadde vært helt uaktuelt. Hvis det er 50 prosent sjanse for at du skader deg, så gjør du det ikke. Og hvis du tar mange nok tjueprosentssjanser, så får du til slutt en stygg en, sier han til Dagbladet.

ORDKNAPP: Jays fikk det tøft med å fortelle pressen hvor skuffet han er over at 100-meteren glipper. Foto: Pål Marius Tingve / Dagbladet
ORDKNAPP: Jays fikk det tøft med å fortelle pressen hvor skuffet han er over at 100-meteren glipper. Foto: Pål Marius Tingve / Dagbladet Vis mer

Nå er det behandling som gjelder for sprinteren.

- Etter økten i formiddag har han fått behandlig, og ryggen er veldig stram, samt at baksiden av lårene også er litt stramme. Nå må han først og fremst få løst opp litt i ryggen for å bli klar, sier Tveitå.
Ndure har levert en god sesong så langt, og hadde inntil i dag sluppet unna skadeproblemene som han har slitt med tidligere. Han hadde troen på et godt mesterskap i Moskva.

- Jeg føler meg bra, faktisk har jeg ikke følt meg bedre siden 2005. Vi har funnet den der gode følelsen vi alltid leter etter. Og det er fortsatt litt mer tid igjen før VM, sa Ndure til NRK nylig.

Fryktet skade Jays har tidligere sagt at han fryktet sykdom og skader, og nå har altså skadeproblemene dukket opp på verst tenkelig tidspunkt.

TID FOR SEG SELV: Jays var svært lei seg i formiddag. Foto: Pål Marius Tingve / Dagbladet
TID FOR SEG SELV: Jays var svært lei seg i formiddag. Foto: Pål Marius Tingve / Dagbladet Vis mer

Det har vært en tøff oppkjøring til årets friidretts-VM. Både Tyson Gay og Asafa Powell tatt for å bruke ulovlige preparater. Heller ikke Yohan Blake stiller opp på grunn av en skade. Usain Bolt blir superfavoritt på både 100 og 200 meter i Russland.

Jays' årsbeste på 100 meter er 10,07 og tiden er 20,36 på 200 meter. Han løp også en 100 meter på tiden 9,95, men tiden ble ikke stående fordi han løp i for sterk medvind.

FORTSATT VM-HÅP: Trener Olav Magne Tveitå forteller at sjansen er god for at Jays kan stille på 200 meter i VM. Foto: Pål Marius Tingve / Dagbladet
FORTSATT VM-HÅP: Trener Olav Magne Tveitå forteller at sjansen er god for at Jays kan stille på 200 meter i VM. Foto: Pål Marius Tingve / Dagbladet Vis mer