Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Therese Johaug helt knust

Gråtkvalt Johaug: - Det er den verste uka i hele mitt liv

Lege Fredrik Bendiksen trekker seg etter hendelsen.

FORTVILET: Therese Johaug viste følelser under pressemøtet sammen med Norges Skiforbund, der hun forklarer årsaken til positiv dopingtest. Video: NTB Scanpix Vis mer

ULLEVAAL/OSLO (Dagbladet): SISTE: Landslagslege Fredrik Bendiksen trekker seg fra sin stilling etter at Therese Johaug ble tatt for bruk av clostebol.

TRAKK SEG: Fredrik Bendiksen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
TRAKK SEG: Fredrik Bendiksen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

I dag kom sjokkbeskjeden om at Therese Johaug har testet positivt på det forbudte stoffet clostebol.

Det skal ifølge Norges Skiforbund ha skjedd etter bruk av kremen Trofodermin på en solforbrent leppe. Solforbrenningen pådro hun seg under høydetrening med langrennslandslaget i Italia i slutten av august.

I dag var blant andre Therese Johaug, lege Fredrik Bendiksen og Skipresident Erik Røste på plass på Ullevaal for å snakke om saken på en pressekonferanse.

Det var en gråtkvalt Therese Johaug som møtte opp. Hun gråt åpenlyst mens hun snakket, og sleit noen ganger med å finne ordene på grunn av gråten.

- Jeg er helt knust. Situasjonen er for meg helt ubeskrivelig. Det finnes ikke ord som beskriver hvor jævelig jeg har hatt det i en uke nå. Jeg skal fortelle alt som har skjedd. Jeg skal sitte rakrygget, for jeg har null skyld i denne saken, sier Johaug.

Stor belastning

Det var fredag 16. september i år at det ble tatt en urinprøve av Therese Johaug utenfor konkurranse. I urinprøven ble stoffet clostebol funnet, som er i WADAs liste over forbudte stoffer. Hun ble informert om funnet av Antidoping Norge 4. oktober.

- Det har vært en vanvittig belastning å holde på dette i en uke nå. Det har vært den verste uka i hele mitt liv, sier hun.

- Jeg fikk en krem fra Fredrik (lege Fredrik Bendiksen journ.anm.) for å behandle en sprukket leppe. Mange av dere så i Livigno (Italia) at jeg hadde store problemer. Jeg spurte Fredrik om kremen sto på dopinglista, og fikk nei. Jeg brukte den som anvist av ham, sier Johaug.

- Jeg hadde full tillit til ham. Jeg hadde overhodet ingen grunn til å ikke stole på det han sa til meg. Det hele startet i Seiser Alm. Det var varmt og jeg fikk solstikk tredje dagen. Jeg forbrant undersiden på leppa mi. Jeg fikk store åpne sår. Det var veldig vondt. Det var stor smerte. Blant annet under måltidene begynte jeg å blø fordi det stoppet opp. Jeg måtte bruke serviett for å stoppe blødningene. Jeg ventet til Fredrik kom ned for å høre hva vi skulle gjøre med den akutte situasjonen på leppa mi. Jeg støttet meg til legen. Dagen etterpå gikk jeg til ham og spurte hva jeg skulle gjøre fordi jeg hadde vanvittig vondt, sier Johaug.

Bendiksen hadde ikke den kremen han først trodde tilgjengelig. Han gikk derfor ut for å finne en krem. Han kom tilbake etter å ha kjøpt to kremer. Den første kremen brukte Johaug i to dager uten at det virket. Siden Bendiksen hadde kjøpt to kremer, ble de etter hvert enige om å forsøke den andre kremen. Igjen spurte Johaug om den sto på dopinglista, og fikk nei.

- Jeg stolte hundre prosent på det, sier Johaug.

- Jeg vet at jeg har ansvar for det jeg har i kroppen min, og det ansvaret tok jeg ved å spørre legen min som er ekspert på idrettsmedisin, sier Johaug.

- Jeg skal kjempe med alt og vise alle at jeg er uskyldig i denne saken her, avslutter hun med.

Trekker seg

Etterpå tok Fredrik Bendiksen ordet. Han sa blant annet at han trekker seg som lege for langrennslandslaget.

- Jeg har medelt at jeg trekker meg med umiddelbar virkning. Det synes jeg er trist. Det er et veldig bra team å arbeide sammen med, men jeg føler at jeg ikke har noe valg, sier Bendiksen.

Bendiksen sier dette om hvordan han reagerte da han fikk beskjeden om at Therese Johaug hadde testet positivt:

- Når jeg får beskjeden faller taket i hodet.

- Jeg er sterkt berørt av dette personlig. Dette går på yrkesstoltheten og forholdet til en utøver jeg setter stor pris på, sier han videre.

Dagbladets reporter spurte legen om hvorfor han ikke sjekket om det var stoffer i den aktuelle kremen som stod på WADAs forbudsliste.

- Jeg har sagt i både innlegget mitt og kommentar etterpå at jeg har brukt fryktelig mye tid på å finne ut hvor dette glapp og hvorfor det glapp. Jeg har faktisk ikke noe godt og entydig svar til deg på det. Selvfølgelig skulle jeg sjekket dette en ekstra gang slik jeg vanligvis gjør, slik mine vanlige rutiner er, sier Bendiksen, som heller ikke før avreise sjekket om han hadde med seg krem fra Norge.

- Jeg tok som en selvfølge at vi hadde det i den kofferten som var i Livigno, sier Bendiksen.

- Sorgens dag

Therese Johaug satt med et stort notatark foran seg, og hadde planlagt hva hun skulle si. Etter at Bendiksen var ferdig med å snakke, forlot Johaug podiet.

Hun ble fulgt ut av kjæresten Nils Jakob Skulstad Hoff, som fulgte pressekonferansen sittende gravalvorlig ved veggen i rommet.

DOPINGSJOKKET: Dagbladets Esten O. Sæther og Tormod Brenna kommenterer Therese Johaugs positive dopingtest. Video: Per Ervland / Dagbladet. Reporter: Lars Bryne Vis mer

Skipresident Erik Røste sier blant annet følgende:

- Det er en sorgens dag. En litt uvirkelig dag. Det er vanskelig å finne ord som Norges Skiforbund, norsk langrenn og ikke minst Therese Johaug står oppi. Jeg kan ikke gjøre annet enn å beklage det som har skjedd. På vegne av Norges Skiforbund er jeg oppriktig lei meg over at Therese Johaug har havnet i en slik situasjon.

Les også: Dette er det anabole steroidet Johaug er tatt for å bruke.

SVENSK KRITIKK: Den svenske avisa expressens telefonintervju med kronikør Lasse Anrell som går hardt ut mot doping i norsk idrettsmiljø. Video: Expresssen Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling