Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Gråtkvalt Kowalczyk om æraen som er over: - Risikoen er for stor

Tør ikke å skøyte mer.

NOK ER NOK: Justyna Kowalczyk tør ikke å skøyte mer på grunn av kneskaden.  Foto: EPA/GIAN EHRENZELLER
NOK ER NOK: Justyna Kowalczyk tør ikke å skøyte mer på grunn av kneskaden. Foto: EPA/GIAN EHRENZELLER Vis mer

(Dagbladet): Justyna Kowalczyk var i flere år verdens beste kvinnelige langrennsløper og har allerede gått inn i historiebøkene som en av tidenes beste.

32-åringen er den eneste utøveren som har vunnet Tour de Ski fire ganger. Hun er også den som har nest flest verdenscupseirer gjennom tidene, bare slått av erkerivalen Marit Bjørgen.

Etter FIS' omregning - der etappeseirer i tourer likevel blir regnet som verdenscupseire - gikk den polske stjerna forbi så vel Bjørn Dæhlie som Jelena Välbe på statistikken.

- Har ikke noe valg Kowalczyk står nå med 49 verdenscupseire, men vil sannsynligvis aldri nå det magiske 50-tallet. Én ting er i hvert fall sikkert: Det kommer ikke flere triumfer i skøyting.

I tillegg til å ha gått Tour de Ski for siste gang, har hun også skøytet for aller siste gang.

- Jeg har ikke noe annet valg. Jeg vil aldri bli helt bra igjen. Kneet gjør at det ikke lenger går an å trene på å skøyte lenger. Risikoen er for stor, sier Kowalczyk til det polske nettstedet sport.pl.

- Det er trist Selv om hun alltid har vært en klassiskspesialist, har hun også vunnet flere skøyterenn i sin karriere, deriblant tremila i skøyting i VM i Liberec i 2009 og flere verdenscuptriumfer.

Men nå får vi trolig aldri se Kowalczyks karakteristiske skøytetak igjen.

- At jeg ikke kan skøyte lenger, gjør det meningsløst å delta i Tour de Ski. Det er emosjonelt for meg og mye følelser involvert. Men jeg har ikke noe valg. Det er trist, men slik er det, sier hun med en tåre i øyekroken og klump i halsen.

- Det var ikke tortur, men det har vært tøft. Jeg har jobbet en hard kamp med meg selv og kjempet. Jeg er stolt over meg selv at jeg ikke ga meg før.

Usikker på fremtiden Kowalczyk kommer til å droppe de neste verdenscuprennene med skøyting på programmet. 32-åringen retter i stedet blikket mot langløp som Marcialonga og La Diagonela.

Hun kommer til å trene i Italia den kommende perioden, men sikter seg mot å gå klassisksprinten i Drammen i februar. Deretter følger klassiskrenn i både Holmenkollen, Stockholm og Falun.

Etter sesongen er Kowalczyk usikker på hva som skjer.

- Da må jeg tenke på fremtiden min. Jeg er usikker på hva som skjer da. Jeg må se utviklingen i sesongen først. Kanskje det ikke synes så godt, men det er en optimisme i meg. Jeg tror jeg fortsatt kan gjøre det bra i klassisk. Vi får se, sier langrennsesset fra Polen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media