Larry Nassar-overgrepene

Gråtkvalt OL-stjerne: - De sviktet oss

OL-stjerna Simone Biles (22) var et offer for turnlegen Larry Nassar. Nå går hun ut mot eget forbund.

GÅR UT MOT EGET FORBUND: Simone Biles. Foto: NTB Scanpix
GÅR UT MOT EGET FORBUND: Simone Biles. Foto: NTB ScanpixVis mer

I fjor rystet Larry Nassar-saken idrettsverden. Den amerikanske turnlegen ble dømt til 175 år i fengsel etter at over 150 kvinner sto fram med overgrepsanklager.

Nassar var en av de mest anerkjente doktorene i turnverdenen. Som trener og lege jobbet han med olympiske turnere og landslagsturnere i mer enn to tiår.

Nassar innrømmet sju av anklagene. Flere av ofrene var barn.

FENGSLET PÅ LIVSTID: Larry Nassar. Foto: NTB Scanpix
FENGSLET PÅ LIVSTID: Larry Nassar. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kritikk

Det ble rettet massiv kritikk i retning det amerikanske turnforbundet etter at saken ble offentliggjort, først og fremst fordi overgrepene foregikk over en så lang periode.

Halvannet år etter at Nassar ble buret inne på livstid, kommer den 22 år gamle stjernen Simone Biles med ny kritikk mot eget forbund. Hun er en av de aller største stjernene i turnverden, og tok tre OL-gull i Rio i 2016.

- Dere hadde en jobb, bokstavelig talt en jobb. Og dere kunne ikke beskytte oss, sier hun til New York Times.

Sitatene kommer i forbindelse med det amerikanske turnmesterskapet, hvor alle de store turnhåpene i landet naturligvis er samlet. Biles forteller at hun fortsatt sliter med å stole på sitt eget forbund den dag i dag:

- Hvordan kan jeg stole på dem? De ansetter nye folk hele tida, og jeg er automatisk på tå hev fordi mennesker jeg har kjent i mange år har sviktet oss tidligere.

TIL ANGREP: Faren til tre av jentene som ble utsatt for overgrep av turnlegen Larey Nassar, klarte ikke kontrollere følelsene sine i retten. Video: CNN Vis mer

Går i terapi

Biles går i terapi etter grusomhetene hun ble utsatt for. Fortsatt hender det at hun må stoppe treninger fordi tankene om overgrepene presser seg på.

Hun håper nå at forbundet greier å rette opp i inntrykket i framtida:

- Det er som en bryter bare trykkes på, og så kommer alle følelsene på en gang. Det treffer deg som en vegg. Det er vanskelig å stole på forbundet. De har sviktet oss så mange ganger. Brydde forbundet seg ikke nok til å gjøre jobben de skulle ha gjort?

Det amerikanske forbundet har svart på turnstjernas kritikk. I en kommentar til New York Times uttaler president Li Li Leung:

- Vi vil fortsette å jobbe hardt for å vise både Simone og de andre at vi er et inkluderende miljø hvor alle skal føle seg trygge og føle at de blir hørt.