Gråtkvalt Pärmäkoski om venninnas død: - Dette er så vanskelig

Krista Pärmäkoski var i Norge da hun fikk beskjed om at venninna Mona-Liisa Nousiainen hadde gått bort. Sorgen preger finsk langrenn.

I SORG: Krista Pärmäkoski er svært trist etter Mona-Liisa Nousiainens dødsfall. Her fra Holmenkollen Skishow i 2018.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
I SORG: Krista Pärmäkoski er svært trist etter Mona-Liisa Nousiainens dødsfall. Her fra Holmenkollen Skishow i 2018. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

LYSEBOTN (Dagbladet): Som eneste kvinne gjorde Krista Pärmäkoski et forsøk på å henge seg på Therese Johaug fra start av den blytunge kondisjonstesten Lysebotn opp er.

Forsøket varte ikke lenge. Den finske jenta måtte gi slipp på ryggen til Johaug inn i motbakkene. Til slutt ble det en sjuendeplass for den finske jenta, fem og et halvt minutt bak overlegne Johaug.

- Det er alltid veldig gøy å være tilbake her. Lysebotn er noe av det tøffeste vi gjør trenings- og konkurransemessig gjennom hele sesongen. Hvert år sier jeg at jeg aldri skal komme tilbake, men her er jeg, sier Pärmäkoski til Dagbladet.

Årsaken er den helt unike konkurransetreningen utøverne får gjennom Blinkfestivalen, med både fellesstart, motbakkeløp og sprint på programmet.

- Det er gode konkurranser her med sterke felt. Jeg trenger denne formen for konkurransetrening, både med spurtoppgjørene i helga, men særlig Lysebotn som er virkelig tøft. Det er fint å se hvordan man ligger an.

Tragedien

Pärmäkoski har vært i Sandnes siden mandag, hvor hun har trent sammen med skiskytter Kaisa Mäkärainen.

Det var også her Pärmäkoski fikk den tragiske nyheten om at hennes tidligere lagvenninne på det finske landslaget, Mona-Liisa Nousiainen døde bare 36 år gammel tidligere denne uka.

Nousiainen, tidligere Malvalehto, var lenge en av verdens beste sprintere og vant én individuell verdenscupseier i løpet av karrieren. Den kom under et sprintrenn i Liberec i 2013.

En aggressiv kreftsykdom førte til at Nousiainen bare ble 36 år gammel. Nyheten har rystet finsk langrennssport, og til Ilta-Sanomat sier Virpi Sarasvuo, bedre kjent som Virpi Kuitunen, at selv om hun visste om kreften kom dødsfallet som et sjokk.

VANT VERDENSCUP: Mona-Lisa Malvalehto tok sin verdenscupseier i Liberec foran Justyna Kowalczyk og Maiken Caspersen Falla. Foto: AP Photo/Petr David Josek/NTB scanpix
VANT VERDENSCUP: Mona-Lisa Malvalehto tok sin verdenscupseier i Liberec foran Justyna Kowalczyk og Maiken Caspersen Falla. Foto: AP Photo/Petr David Josek/NTB scanpix Vis mer

- Det kom ikke overraskende, for jeg visste at hun var alvorlig syk, men det er fortsatte sjokkerende for meg. Mona-Liisa var en favoritt blant langrennsløperne, fordi hun var en så fin person. Hun var alltid blid og fikk folk rundt henne til å smile, sier Sarasvuo til den finske avisa.

Pärmäkoski blir svært opprørt når hun forsøker å fortelle hvordan dødsfallet har påvirket henne og finsk langrenn.

- Det er veldig vanskelig for meg å snakke om. Hun var en utrolig god venn av meg, så dette er så vanskelig. Dessverre er livet slik, for hun var et fantastisk menneske, alltid glad og fikk deg til å le, er det eneste Pärmäkoski orker å si før tårene tar overhånd.

Står utenfor

Da er det enklere å prate om årsaken til at hun har valgt et eget opplegg før denne sesongen. På samme måte som Charlotte Kalla for noen år tilbake har Pärmäkoski bestemt seg for å stå utenfor det finske landslagssystemet i oppkjøringen til årets sesong.

- Det aller viktigste er for det mentale, jeg følte virkelig at jeg trengte noe nytt.

- Jeg hadde vært ti år på et landslag, så jeg følte at dette var rett tidspunkt til å gjøre en endring. Derfor valgte jeg å forsøke dette og nå kan jeg legge opp treningen slik jeg selv vil, ha treningsleire hvor jeg ønsker, så for meg virker det som at dette var rett valg denne sesongen, sier 28-åringen.

Det håper hun skal føre til en forbedring av forrige vinters resultater. Etter tre individuelle medaljer under OL i Pyeongchang, ble det «bare» en bronsemedalje på teamsprint i Seefeld, men måtte ta til takke med en fjerdeplass som best individuelt.

Pärmäkoski er klar på at motivasjonen til å fortsette i flere sesonger fortsatt er til stede.

- I VM følte jeg at jeg gjorde et veldig godt løp på 10 km, det var uhyre nærme en medalje, men det kom noen nye, unge løpere. Slik er idretten, men jeg ønsker å være sterkere den kommende sesongen. Året etter der er det VM og så kommer det et nytt OL, sier hun optimistisk.