Gråtkvalt Sundby: - En totalt urimelig dom

Tøff belastning for langrennsstjernen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ULLEVAAL (Dagbladet): I dag kommer det fram at Martin Johnsrud Sundby har brutt WADA-reglementet gjennom feil bruk av den lovlige astmamedisinen Ventoline.

Langrennsløperen hadde spor av middelet salbutamol ved to anledninger på prøver tatt av WADA i desember 2014 og januar 2015. Han søkte ikke medisinsk fritak og utestenges derfor i to måneder fra 11. juli.

Han fratas også seieren i to løp i sesongen 2014/15. Han mister dermed sammenlagtseirene i Tour de Ski og World Cup i samme sesong.

Martin Johnsrud Sundby var selv på dagens pressekonferanse, hvor han så skipresident Erik Røste, landslagslege Knut Gabrielsen og advokat Anne-Lise H. Rolland legge fram sine synspunkter i godt over tre kvarter.

Så fikk hovedpersonen selv ordet.

- Denne saken startet for meg ti dager etter Tour de Ski for halvannet år siden. Da var jeg på butikken da Knut ringte og fortalte meg at jeg ved to anledninger hadde hatt over det de kaller en «decision limit» ved bruk av Ventoline. Dette var da seks dager før NM på Røros og like foran VM i Falun. Der og da falt selvfølgelig himmelen i hodet på meg. Jeg kunne ikke begripe hva som hadde skjedd. Det kunne heller ikke Knut. Jeg har aldri i hele mitt liv tatt en astmatisk dose som ikke har vært foreskrevet av lege. Og for oss ble det da vesentlig å finne ut av hva som hadde skjedd, sier Sundby.

- Fikk opplyst at det i verste fall ville bli en test. Jeg trodde det skulle bli avsluttet raskt fordi vi hadde vært innenfor regelverket, sier Sundby.

- Men så viste det seg at den tolkningen Knut, hele det medisinske støtteapparatet og Olympiatoppen hadde av denne regelen, ikke samsvarte med den regelen WADA mente de hadde laget, eller det de mente var intensjonen med den regelen. Og da ble det en lant prosess i etterkant av det, sier Sundby.

- FIS var enige i at regelen var klar. De var enige i at en utøver ikke kunne lastes for en uklar regel. Antidoping Norge kom til nøyaktig den samme slutningen som FIS' dopingpanel hadde gjort. Så anket WADA denne saken, men jeg må innrømme at jeg så på det som en formalitet. Jeg var helt sikker på at saken i neste runde ville få nøyaktig samme utfallet, og gikk inn i 2015/16-sesongen vel vitende om at jeg var uskyldig i dette her, men også at jeg var frikjent og at jeg kunne angripe en sesong og bevise hvilken skiløper jeg er. Det ble en særdeles viktig sesong for meg, sier han.

Sundby syns det er tungt å stå med dommen, og sier han skal stå sterkt i det siden han ikke har gjort noe «gærent».

- Jeg må si at det er nesten umulig å godta det utfallet. Jeg mener det er en totalt urimelig dom for meg på en misforståelse i det medisinske støtteapparatet. Men jeg må stå med den dommen og jeg skal klare å stå sterkt i det fordi jeg vet at jeg ikke har gjort noe «gærent», sier Sundby.

- Denne dommen handler ikke om at jeg har oppnådd en konkurransefordel og den handler heller ikke om at jeg har fått i meg mer enn det som er en lovlig dose, og det er derfor utrolig vanskelig for meg å godta denne dommen.

Det er en tydelig preget langrennsløper som forteller om hvordan saken føles.

- Det oppleves som urimelig. Det eneste jeg kan be dere om er å sette dere inn i saken, lese den, forstå den.. Og forhåpentligvis se hvor urimelig det er. Det er det eneste jeg ber om, sier Sundby med gråten i halsen.

Les også: Utenlandske medier er nådeløse etter dommen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer