<strong>UPOPULÆR:</strong> Yulia Efimova hylles som en helt i Russland, men får kjenne hårføreren i en rekke andre land i så sterk grad at fuktigheten fra bassenget raskt forsvinner. Foto: Henri Szwarc/ABACAPRESS.COM
UPOPULÆR: Yulia Efimova hylles som en helt i Russland, men får kjenne hårføreren i en rekke andre land i så sterk grad at fuktigheten fra bassenget raskt forsvinner. Foto: Henri Szwarc/ABACAPRESS.COM Vis mer

Gråtkvalt svensk stjerne raser: - Hun stjal min finaleplass

- Mitt hjerte og min hjerne kommer til å svømme finalen, selv om min bane er stjålet av en person som ikke fortjener å ha den, sier svenske Jennie Johansson. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I Russland er hun en helt. I Rio de Janeiro er hun en skurk. Kontrastene er enorme.

Yulia Efimova (24) ble et offer for pipekonsert da hun kvalifiserte seg for OL-finalen på 100 meter bryst natt til mandag norsk tid. Om få timer skal hun forsøke å vinne gull for Russland.

I så fall vil det være seier til ettertanke. Som Dagbladet-kommentator Esten O. Sæther skrev i går, er denne svømmestjernen trent og dopet i USA.

To ganger er den populære russiske jenta tatt i doping, først for DHEA (steroider) i 2014, som ga 16 måneders utestengelse. Dernest for meldonium i mars i 2016.

<strong>UTSLÅTT:</strong> Finaledrømmen røk for Jennie Johansson med knappest mulig margin. I stedet tok tidligere dopingdømte Yulia Efimova seg til finalen. Foto: NTB Scanpix
UTSLÅTT: Finaledrømmen røk for Jennie Johansson med knappest mulig margin. I stedet tok tidligere dopingdømte Yulia Efimova seg til finalen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

All den tid det foreløpig er uklart hvor lenge meldonium holder seg i kroppen, er dommen midlertidig satt på vent. Efimova og Russland jublet, men fikk en ny nedtur like før OL.

IOC' vedtak om å holde tidligere dopingdømte russiske utøvere vekke fra OL, falt imidlertid i grus. Selv om det internasjonale svømmeforbundet sa nei til Efimova, kom kontrameldingen fra CAS.

Kontrabeskjeden

Dermed er Efimova på plass i bassenget i Rio og kjemper om OL-gull i natt. Et gull som ingen andre enn russerne unner henne.

Blant annet raser svenskene. Jennie Johansson (28) var Sveriges håp på 100 meter bryst, men mistet finaleplassen med knappest mulig margin. Johansson var den siste som ikke kvalifiserte seg for finalen.

Med andre ord: Om Efimova hadde blitt utestengt fra OL, som IOC og det internasjonale svømmeforbundet ønsket, hadde Johansson fått oppfylt OL-drømmen om finale.

Da 28-åringen fra Sverige innså at drømmen i stedet ble et slags mareritt, gikk hun ut av svømmearenaen med tårer i øyekrokene.

<strong>TÅRER:</strong> Jennie Johansson er som regel glad og sprudlende, men måtte ty til tårene etter OL-exiten.
Foto: Maja Suslin / TT / Kod 10300
TÅRER: Jennie Johansson er som regel glad og sprudlende, men måtte ty til tårene etter OL-exiten. Foto: Maja Suslin / TT / Kod 10300 Vis mer

Til svenske medier valgte svømmeesset å ikke snakke om Efimova, men noen timer senere klarte hun ikke å dy seg.

Johanssons utbrudd

I et innlegg på Instagram skrev Johansson følgende:

- Så mye kjærlighet det er i denne sporten. Jeg har felt så mange tårer i kveld. Det var fantastisk å få svømme semifinalen mot mine gode venner. Dessverre røk jeg ut i semifinalen.

- Mitt hjerte og min hjerne kommer til å svømme finalen i morgen, selv om min bane er stjålet av en person som ikke fortjener å ha den, sier Johansson med et tydelig stikk til Efimova.

- Jeg vil bare takke supporterne, og jeg er så glad for at jeg har så mange flotte personer i livet mitt, avslutter hun.

Om Efimova vinner gull i natt, vil svømmefamilien rase. Det samme vil antidopingjegerne gjøre. For russerne vil det imidlertid være en stor triumf - med en verdi større enn selve OL-gullet.

Det vil være en seier for doperne og et tap for idretten.

<strong>GULLHÅP:</strong> Yulia Efimova kan glede en hel nasjon, Russland, og provosere resten av verden om hun tar gull i natt. Foto: Henri Szwarc/ABACAPRESS.COM
GULLHÅP: Yulia Efimova kan glede en hel nasjon, Russland, og provosere resten av verden om hun tar gull i natt. Foto: Henri Szwarc/ABACAPRESS.COM Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer