Gratulerer, Contador!

- Har tvilt på om jeg kunne vinne.

SUVEREN VINNER: Andy Schleck forsøkte forgjeves å støte i fra Alberto Contador opp de stupbratte bakkene til Mont Ventouz, men spanjolen slapp aldri og vinner sin andre Tour-triumf på tre år.   REUTERS/Charles Platiau
SUVEREN VINNER: Andy Schleck forsøkte forgjeves å støte i fra Alberto Contador opp de stupbratte bakkene til Mont Ventouz, men spanjolen slapp aldri og vinner sin andre Tour-triumf på tre år. REUTERS/Charles PlatiauVis mer

(Dagbladet.no): Vi fulgte etappen direkte i vårt livestudio!

Det ble akkurat så dramatisk som forventet da rytterne dagen før endelig målgang i Paris tråkket opp «Skrekkens fjell» Mont Ventoux foran 500 000 tilskuere.

Og da sammenlagtfavorittene sto foran det avgjørende slaget beviste Alberto Contador en gang for alle hvem som er verdens råeste syklist i 2009.

- Alt jeg måtte gjøre var å kontrollere Andy Schleck. Han forsøkte å angripe og hadde en god dag, men det hadde jeg også, sier Contador ifølge nyhetsbyrået AFP.

Men spanjolen har ikke vært trygg på at det skulle gå veien.

- Dette har vært en veldig vanskelig Tour. Det ser kanskje enkelt ut for publikum, men det har vært flere ganger jeg har tvilt på om jeg kunne vinne, sier Astana-rytteren.

Andy utfordret og utfordret
Med ei mil igjen til målgang på Mont Ventoux startet hovedutfordrer Andy Schleck en serie angrep på Contador, men for hvert eneste taktskifte fulgte gultrøyeholderen opp.

Den spinkle spanjolen fulgte sin luxembourgske konkurrent som en skygge, og de trillet utmattet over mållinja sammen med Lance Armstrong.

STERK LANCE: Armstrong holdt følge med smmenlagtfavorittene inn til mål og sikrer seg dermed tredjeplassen i årets Tour. Neste år går han nok for å vinne.
STERK LANCE: Armstrong holdt følge med smmenlagtfavorittene inn til mål og sikrer seg dermed tredjeplassen i årets Tour. Neste år går han nok for å vinne. Vis mer

Dermed gjentar Contador bragden fra 2007, da han vant Touren etter en tett duell med utkastede Michael Rasmussen.

- Jeg ville ikke stå i Paris og si at jeg ikke forsøkte, men Contador har gjort en perfekt Tour de France. Vi har vel ikke gjort det så verst vi heller, sier en, som alltid, smilende Andy Schleck til TV 2 etter dagens etappe.

Garate ble etappevinner
Først over mål var Rabobank-veteranen Juan Manuel Garate. 33-åringen lå i brudd hele etappen og endte opp med å duellere Tour-debutant Tony Martin den siste bakken.

ETAPPEVINNER: Juan Manuel Garate vant dagens etappe etter å ha ligget i brudd nesten hele dagen. Veteranen sørget dermed for en kjærkommen oppreisning for Rabobank.
ETAPPEVINNER: Juan Manuel Garate vant dagens etappe etter å ha ligget i brudd nesten hele dagen. Veteranen sørget dermed for en kjærkommen oppreisning for Rabobank. Vis mer

Spanjolen hadde mest krefter igjen og sikret seg sin først etappeseier i karrieren.

Rabobank-laget fikk dermed noe av en oppreisning etter en svært skuffende Tour de France. Kaptein Denis Mentsjov har skuffet kapitalt og ender godt over timen bak sammenlagtleder Alberto Contador.

Fornøyd Lance
Etappen i morgen er en ren transportetappe for sammenlagtfavorittene, og det vil derfor ikke bli endringer i teten. Andy Schleck blir andremann 4 minutter og 11 sekunder bak Contador, mens Lance Armstrong blir tredjemann i comebacket som toppsyklist.

- Ferdig med Mont Ventoux - og for en dag! Jeg har aldri sett  så mye publikum under Touren og det var uvirkelig. Jeg er glad for å ha beholdt plassen min på podiet, skriver han på sin Twitter-profil etter dagens etappe.

SISTE SLIT: Tre ukers råkjør avsluttet med stigningen opp Mont Ventoux hvor contador holdt følg med Andy Schleck. Morgendagen er en ren transportetappe inn til Paris. Foto:AP
SISTE SLIT: Tre ukers råkjør avsluttet med stigningen opp Mont Ventoux hvor contador holdt følg med Andy Schleck. Morgendagen er en ren transportetappe inn til Paris. Foto:AP Vis mer

Thor Hushovd trillet i mål sammen med Mark Cavendish, drøye 25 minutter etter Garate og godt innenfor tidsfristen. Det ble ingen endring i poengkonkurransen før morgendagens etappe til Paris. Hushovd leder dermed fremdeles med 25 poeng.

Som om ikke den blodharde kampen opp fjellsidene var nok, begynte det også å brenne i bunnen av bakken. En skogbrann spredte seg i retning av traseen, men det voldte ikke rytterne problemer utover noe røyk i lufta.