Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Gratulerer med dagen, Martin

Nå kan storklubbene faktisk signere ham.

 BURSDAGSBARN:  Hva Martin Ødegaard ønsker seg til 16 årsdagen er uvisst. Det som er sikkert er at en rekke storklubber er villige til å gi ham hva han måtte ønske. Foto: NTB Scanpix.
BURSDAGSBARN: Hva Martin Ødegaard ønsker seg til 16 årsdagen er uvisst. Det som er sikkert er at en rekke storklubber er villige til å gi ham hva han måtte ønske. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

(Dagbladet): Å fylle 16 gir en hver unggutt litt større muligheter enn hva man har når man er 15. For Martin Ødegaard er mulighetene kjent som Real Madrid, Barcelona, Liverpool, Manchester United, Ajax og Celtic.

Så og si alle europeiske storklubber ønsker å sikre seg signaturen til Godset-spilleren.

I dag fyller vidunderbarnet 16 år, og for en rekke av de europeiske storklubbene, betyr det at kampen om Godset-kometen starter i dag.

Regelen for når spillere kan signere profesjonelle kontrakter er ulike fra land til land. Men en regel gjelder hele Europa: En spiller kan ikke bytte klubb før fylte 16 år.

Real-besøk Sammen med far Hans Erik Ødegaard har Martin vært på en Europa-turne, som har innebært besøk innom noen av Europas største klubber.

Det ble først kjent at familien Ødegaard hadde besøkt Cristiano Ronaldo og Real Madrid. Så ble han observert i Liverpool. Forrige uke tilbrakte han med Bayern München. Den spanske avisen Marca har lenge påstått at Real Madrid vil komme med et tilbud på 16-årsdagen.

I går meldte den tyske tv-kanalen Sport 1 at Ødegaard vil velge Bayern München. Samtidig skrev flere engelske aviser at Ødegaard de siste dagene har besøkt Arsenal.

Bursdagsbarnet har kontrakt med Strømsgodset ut 2015, så en eventuell ny arbeidsgiver er nødt til å kjøpe ham fri.

Slår han Messi? En rekke store profiler har debutert tidlig for storklubber med stor suksess. Lionel Messi var 17 år og 114 dager da han fikk sin seriedebut for Barcelona. De fleste har nok fått med seg hvordan det har gått siden med 27-åringen.

Argentina-kapteinen ble tidenes yngste Barcelona-spiller da han entret banen i oktober 2004.

Tre år senere ble rekorden brutt av et annet stjerneskudd: Bojan Krkic. Den unge spanjolen var en del av Barcas stjernemannskap i fire år før han forlot den spanske giganten. Nå er det i Stoke han tjener sine kroner som fotballspiller.

To måneder for rekord Flere engelske klubber har meldt sin interesse for Ødegaard. Han har i underkant av to måneder på seg for å bli tidenes yngste spiller i den engelske toppdivisjonen fra overgangsvinduet åpnet 1. januar.

I dag er det velkjente Matthew Briggs som innehar rekorden. Han var 16 år og 65 dager gammel da han fikk sjansen for Fulham i 2007. Det ble bare 13 Premier League-kamper for Briggs, som i dag spiller for Millwall i Championship.

 TIDENES YNGSTE:  Matthew Briggs til høyre er den yngste som noen gang har spilt i Premier League. Nå spiller han for Milwall i Championship. Foto: AFP PHOTO/OLLY GREENWOOD
TIDENES YNGSTE: Matthew Briggs til høyre er den yngste som noen gang har spilt i Premier League. Nå spiller han for Milwall i Championship. Foto: AFP PHOTO/OLLY GREENWOOD Vis mer

Det finnes også de som slo gjennom tidlig, og i dag er store profiler i den øverste divisjonen. Wayne Rooney og James Milner scoret begge før fylte 17 år i Premier League. Cesc Fabregas fikk sin Arsenal-debut før fylte 17, mens han var fast på laget allerede året etter.

Så gjenstår det å se hvor han havner. Fra og med i dag kan han signere kontrakt, mens overgangsvinduet åpner 1. januar.

Hans Erik Ødegaard skriver i en sms til Dagbladet at han ikke kommenterer noe rundt Martin.