HISTORISK: Seier for Klopp mot Manchester United. Foto: Phil Noble
HISTORISK: Seier for Klopp mot Manchester United. Foto: Phil NobleVis mer

Hatmøte mellom Liverpool og Manchester United

- Gratulerer med dagen til Liverpool og Klopp

Det skriker kommentator Øyvind Alsaker etter at Klopp endelig seiret over Manchester United, inntar tabelltopp og tar ny klubbrekord etter å være ubeseiret i 18 ligakamper. José Mourinho måtte se slaget tapt etter ti år.

  • Liverpool - Manchester United 3-1 (1-1)

Helt til tredje søndag i advent måtte fansen vente før årets største hatoppgjør mellom de to mest tradisjonsrike klubbene i England. Manchester United gjestet Liverpool på Anfield.

Sir Alex Ferguson kaller oppgjøret det britiske El Clásico, og manager Jürgen Klopp syns det er en særdeles kul kamp.

Historisk

Liverpool hadde muligheten til å innta tabelltoppen dersom seier i kveldens kamp, et scenario som fort kunne utspille seg ettersom Liverpool fortsatt var ubeseiret etter 17 kamper spilt.

Det derimot de fleste undret seg over, var om Klopp endelig skulle ta den historiske seieren mot nettopp United, som han fortsatt hadde til gode å oppleve.

På papiret skulle Klopps menn også ha en god sjanse for seier i dag, da de i forkant av oppgjøret lå foran United med 16 poeng.

Liverpool har tatt totalt 30 av 78 mulige poeng mot erkerivalen, mens José Mourinho ikke har tapt på ti år.

Dette endret seg i dag.

- Liverpool er et bedre lag enn oss. Vi taklet ikke den høye intensitet, sier Mourinho etter kampen.

Klassebytte

Et genialt bytte av den tyske manageren gjorde til at Liverpool tok ledelsen, ikke bare en gang, men hele to ganger i løpet av andre omgang.

I det 70. minutt takket Naby Keita for seg, og inn kom Xherdan Shaqiri. Sistnevnte takket for tilliten og gjorde sitt til at Klopp endelig skulle få den seieren han så lenge har venta på.

Tre minutter tok det før Shaqiri fant nettmaskene. Så tok det snaut ti minutter til, før han igjen banket ballen i mål og satte punktum på kveldens gigantmøte.

- En perfekt kveld for meg, oppsummerer Shaqiri.

- Dette var en helt fantastisk kveld. Spillet var helt fremragende, skryter Klopp etter kampen.

- Å ta inn Shaqiri var en god taktisk avgjørelse, legger manageren til.

Hjemmejubel

Klopp var også mannen som kunne juble først, til tross for at United satte ballen først i mål. Romelu Lukaku flikket ballen videre fra dødball, men belgieren ble blåst av for offside.

Sadio Mané viste eleganse da han styrte inn 1-0 målet på volley. Fabinho var mannen som serverte angrepsspilleren, hans første målgivende pasning for sesongen. En fortjent ledelse hos Liverpool, som var toneangivende i første omgang.

Liverpools høyreside ble trukket fram som en svakhet i forkant av gigantmøtet, og det var også på denne siden United jobbet seg fram til en redusering. Lukaku lå inn i boks som Alisson så ut til å ha kontroll over. Kneet kom derimot i veien, og keepermissen i kombinasjon med en årvåken Lingard i boks gjorde til at bortelaget fikk en enkel scoring.

- Dette er ikke en 1-1-kamp, oppsummerte Brede Hangeland i pausen.

Forsvarsproblemer

José Mourinho gjorde som vanlig en del endringer på lagoppstillingen i forkant av kveldens oppgjør. Totalt 13 ulike kombinasjoner har Mourinho gjort på forsvarsrekka denne sesongen. Manageren valgte å starte med en treer bak, noe som ble sett på som en svært defensiv avgjørelse fra hans side.

Langtidsskadet Lindelöf overrasket med å være tilbake på banen, og startet sammen med Chris Smalling og Matteo Darmian. Smalling ble derimot skadet på oppvarming, og inn kom Eric Bailly. Mata og Pogba ble også benket og erstattet av Dalot og Herrera.

- Jeg har tatt mange nye avgjørelser, og det har jeg gjort fordi jeg mener det er det beste for laget, sa Mourinho på spørsmål om hvorfor han benket lagets største stjerne, Paul Pogba.

- Vi mister noe kvaliteter uten Pogba på banen, men jeg mener vi vil framstå mer aggressive og enkle i spillet med Herrera, Matic og Lingard på banen, forklarte han.

Jürgen Klopp, som har hatt stor suksess med laget de to siste åra, har også selv problemer å bryne seg på. Kontinuitet i bakre ledd har vært lenge en styrke hos hjemmelaget, men nå har skadene tordnet seg opp. Arnold, Gomez og Matip er ute. Clyne og Lovren kom inn, og spesielt Clyne ble trukket fram som en potensiell svakhet hos hjemmelaget.

- Her er det muligheter for United, og jeg ser fort for meg at både Lingard og Lukaku kommer til å utnytte Liverpools høyreside, sa TV 2s ekspertkommentator Brede Hangeland i forkant av kampen.

- Vi må være kreative, men fortsatt forsvare oss godt. United er raske på kontringer, så vi må være på. Det vil bli en ordentlig kamp, det er sikkert og visst, sa Klopp i forkant av kampen.

God statistikk

Søndagens oppgjør var nummer 201 mellom de to lagene, som til sammen har tatt 38 ligatitler. Manager Mourinho og United er de som har den beste statistikken i innbyrdes oppgjør.

José Mourinho har ikke tapt mot Liverpool på ti år, sist gang var med Chelsea. Den suksessfulle manageren har møtt Liverpool 27 ganger og står med 12 seire, ni uavgjort og seks tap.

Manchester United har ikke tapt på Anfield siden 2013, til tross for at de to siste møtene har vært målløse og endt uavgjort.