IDEALET: Marit Bjørgen er svaret på svært mange av utfordringene i norsk kvinneidrett. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
IDEALET: Marit Bjørgen er svaret på svært mange av utfordringene i norsk kvinneidrett. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Kvinnemysteriet: Marit Bjørgen blir malen for langrennsmødre

Gravide Bjørgen ble prøvekanin:
- Jeg måtte ofre mye

Marit Bjørgen står for over halvparten av Norges kvinnelige vinter-OL-gull siste 30 år. Da hun ble gravid og fikk barn, fikk hun rolle som prøvekanin i Norges Skiforbund. Nå blir suksesshistorien malen for framtidige idrettsmødre.

LILLEHAMMER (Dagbladet): Marit Bjørgen (38) er utøveren som virkelig skiller seg ut i norsk kvinneidrett.

Rognes-jenta er prakteksemplet på hvor godt det beste av det beste i den norske idrettsmodellen fungerer, også for kvinnene.

Bjørgen hadde fokus på lek, trivsel og miljø på sin ferd som i februar kulminerte i tittelen tidenes mestvinnende vinterolympier.

38-åringen har vært med på å skape en vinnerkultur og et unikt samhold i et lag hvor jentene har blitt som en familie for hverandre og vunnet mer enn noen andre.

Det gjorde samtidig at langrennsdronninga trivdes så godt at hun skapte en svært lang karriere, noe som igjen gir etterlengtet kontinuitet og kompetansedeling til etterfølgende generasjoner.

Bjørgen har også vist at det går an å stifte familie og få barn underveis i karrieren og samtidig komme tilbake som verdens beste.

Marit Bjørgen er blitt malen for hvordan Norge skal få kvinneidretten til å fungere optimalt. Men forbedringspotensialet er fortsatt stort.

Bjørgen og Breivik

Navnesøster Marit Breivik, tidligere suksesstrener for håndballjentene, spør betimelig:

- Hvordan skal vi gjøre det mulig å bli mor og satse på idrett samtidig? Det må gå an å satse på idrett samtidig som du kan kombinere utdanning og familieliv. Tilrettelegging er viktig, både privat og gjennom lag og landslag, sier Marit Breivik, ass. toppidrettssjef og sommeridrettssjef i Olympiatoppen, til Dagbladet.

- Er vi flinke nok til å ta vare på mødre som vil satse på idretten sin videre? spør også Trond Nystad, tidligere landslagstrener i både Norge og Tyskland.

Heidi Weng mener det er vanskelig å fortsette satsingen for utøverne som får barn underveis i idrettskarrieren.

- For oss jenter er det jo sånn at hvis man vil ha barn, gir det en ekstra utfordring som man må ta hensyn til som utøver. Det er mer stress å være på tur hvis man får barn. Det er nok litt mer kjipt å dra hjemmefra. Man går glipp av så mye, sier Weng til Dagbladet.

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Prøvekaninen Bjørgen

Selv mener Bjørgen at det tilpassede opplegget hun fikk rundt seg fungerte veldig bra, noe fire VM-gull i Lahti i comebacksesongen er et godt bevis på.

FANT LØSNINGEN: Marit Bjørgen kysset Marius etter sine fire VM-gull i Lahti og fant den ideelle løsningen på hvordan kombinere idrett med livet som mor. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FANT LØSNINGEN: Marit Bjørgen kysset Marius etter sine fire VM-gull i Lahti og fant den ideelle løsningen på hvordan kombinere idrett med livet som mor. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det handler om å ha et godt støtteapparat rundt seg. For min del var jeg avhengig av å ha Fred Børre hjemme og den støtten han har gitt. I tillegg fikk jeg det tilrettelagt fra Skiforbundet og fikk opplegget slik jeg ønsket, forteller Bjørgen til Dagbladet.

Hun var som en prøvekanin i eksperimentet. Etter hver fant de en modell som fungerte, akkurat slik håndballjentene har lyktes med i klubb og landslag.

- Det er ikke mange damer som har gjort det før meg i Skiforbundet, så det var nytt. Vi fikk bare prøve og feile litt, men jeg følte at vi raskt fant en modell som passet veldig godt for meg, sier langrennsdronning til Dagbladet.

- Det ideelle for meg var å ha Fred Børre med meg på reiser. Samtidig handler det ikke bare om samlingene, men det som skjer hjemme og hvordan belastningen er der. Jeg var totalt avhengig av å alltid ha noen der.

- At Fred Børre ikke jobbet, men var hjemme og tok seg av Marius da jeg trente eller trengte hvile, var helt avgjørende. Uten Fred Børre hadde jeg ikke klart det, sier Bjørgen, som tilbød samboeren lønn for å være hjemme med Marius under OL i Pyeongchang.

Lærdommen etter Bjørgens graviditet

Vidar Løfshus, sportssjef i Norges Skiforbund, bekrefter at Bjørgen ble litt som en prøvekanin i jakten på å finne den ideelle løsningen rundt å ha ei mor på landslaget.

TAKKNEMLIG: Marit Bjørgen takker Fred Børre Lundberg for alt det er verdt for at hun kunne satse langrenn i ytterligere to sesonger etter at hun ble mor. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
TAKKNEMLIG: Marit Bjørgen takker Fred Børre Lundberg for alt det er verdt for at hun kunne satse langrenn i ytterligere to sesonger etter at hun ble mor. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- I min fartstid som trener og landslagssjef var Marit den første som ble mor i langrennssystemet. Vi var veldig innstilt på tilrettelegging på alle områder. Samtidig hadde vi et godt samarbeid med Olympiatoppen knyttet til problemstillinger som omhandlet trening og fødsel, sier Løfshus til Dagbladet.

- Mye kunne sikkert vært gjort bedre, og det ble «prøvet og feilet» rundt Marit. Vi ønsker å ha gode rutiner på tilrettelegging for utøvere som blir mamma og lærte mye av det vi gjorde rundt Marit.

- Blir Marit-metoden malen om noen andre landslagsutøvere skulle bli mor under karrieren?

- Ja, de erfaringer vi har med oss fra Marit, blir viktig om vi skulle få flere som er ute med permisjon og ønsker å komme tilbake, sier Løfshus til Dagbladet.

- Prøving og feiling, sier dere. Var det noe feiling?

- Jeg vil ikke si at vi «feilet», men siden vi manglet erfaring, ble «prøving og feiling» metoden.

HYLLES.
Marit Bjørgen lovpriser Fred Børre Lundberg for alt han gjorde av forsakelser da hun satset som langrennsløper. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
HYLLES. Marit Bjørgen lovpriser Fred Børre Lundberg for alt han gjorde av forsakelser da hun satset som langrennsløper. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Fred Børres forsakelser

Også Bjørgens samboer og kombinertlegende Fred Børre Lundberg snakker om prøving og feiling. Til Dagbladet forteller han om forsakelsene han måtte gjøre som en konsekvens av det.

- Det tar litt tid å finne måten å gjøre ting på. Det gikk nesten et år før vi fant malen på det. Det var prøving og litt feiling, sier Lundberg til Dagbladet.

- Det handlet om å ha respekt for hvor viktig restitusjon er. Derfor ble det mer nattearbeid på meg, mens Marit lå på loftet. Sånne ting var ekstremt viktig å få på plass. Det skjønte vi underveis, forteller han.

- Skal man satse på idrett etter å ha fått barn, må man ha et godt støtteapparat. Ellers er man sjanseløs. Det er rett og slett en avgjørende forutsetning.

Bjørgens forsakelser

Svært få norske idrettskvinner har karrierer like lange som herrene. Bjørgen er ett av unntakene. Samtidig legger ikke Rognes-jenta skjul på at også hennes karriere kunne ha blitt langt kortere uten den eventyrlige suksessen.

DEBATT: Vidar Løfshus og Tomas Pettersson gjester Dagbladets langrennsprogram og snakker ut om tidligere feider sammen med programleder Øyvind Godø. Debatten stiger når Therese Johaug og ikke minst Petter Northug blir tema, mens Pettersson røper Sveriges spesielle syn på Heidi Weng. Vis mer Vis mer

- Jeg synes det var artig å satse på idrett og hadde et veldig bra miljø rundt meg. Jeg likte å trene og bruke kroppen og hadde mine beste år fra jeg var 30 til 38 år. Hadde det gått veldig tungt i denne alderen, kan det jo hende at jeg hadde gitt meg en del år før, sier Bjørgen til Dagbladet.

Store forsakelser har preget langrennslegendens vei til suksessen.

- Det handler om å skape en vinnerkultur og gjøre jobben som kreves for å være i toppen. Du må ofre litt. Jeg har ofret både utdanning og forskjøvet familie. Det er tøffe prioriteringer. Det ser du bare på hvordan Petter Northug levde fram til 2011. Det er tøffe valg og forsakelser som må gjøres, sier Bjørgen.

- Er disse prioriteringene enda tøffere å ta for kvinner enn for menn?

- Ja, og så kan kanskje menn være mer kyniske, mens vi har mer den samvittigheten og tenker mer på at vi bør ha utdanning. Vi får dårligere samvittighet og kjenner mer på den kanskje mer enn guttene gjør.

- Min andre familie

Viktigheten av et godt miljø og trivsel i laget er noe kvinnene trekker fram som enda viktigere enn herrene.

Her skiller Bjørgen og skijentene seg ut positivt.

- Det laget jeg har vært en del av og den kulturen - og det å kunne utvikle hverandre - tror jeg har vært hemmeligheten vår. Jeg kunne vært egoistisk og ikke vært villig til å dele med andre og ikke vært nysgjerrig på hva de andre gjør, men da tror jeg ikke at jeg hadde kommet dit jeg er i dag, sier 38-åringen til Dagbladet.

- Det er nok hemmeligheten vår i dag sammenliknet med norsk damelangrenn på 90-tallet. Vi trente mer i lag og pushet hverandre og utviklet hverandre.

- Skilandslaget er min andre familie. Er det noe jeg savner, er det folket og miljøet. Å få være med de samme jentene på laget over så lang tid, gjør båndene veldig sterke. Da blir det som en familie, mener Rognes-jenta.

Lønnet samboeren

Kulturminister Trine Skei Grande tror ikke det er bare å kopiere Bjørgen-metoden for alle, fordi det er få som er i samme økonomisk situasjon som Rognes-jenta.

- Noe av det viktigste handler jo om å tilrettelegge for kombinasjonen mellom familieliv og idrettskarriere, slik vi blant annet gjør det i arbeidslivet. Økonomi er nok vesentlig. Og her må aktører utenfor idretten også komme på banen, sier kulturminister Trine Skei Grande til Dagbladet.

- Marit Bjørgen sa i februar at hun hadde tilbudt samboeren lønn for å være hjemme med sønnen under OL. Det er det få kvinnelige topputøvere som har inntekter til å kunne gjøre.

Fred Børre Lundberg setter pris på Bjørgens ros.

- Du trekkes fram som en heltefigur i den moderne farsrollen?

- Haha, jeg synes det var artig å bidra for å la henne få leve ut sine drømmer. Jeg er glad i idrett og synes det var fantastisk å se henne prestere det hun gjorde, sier Lundberg til Dagbladet.

- Hvor mye må man ofre for å få det til?

- Man må gå inn for det 100 prosent, legge en god plan og gjennomføre det. Så er det individuelt hvordan man løser det. Vi fant en mal som fungerte. Marit ville ikke dra på tur uten Marius i starte, så da måtte jeg bli med jeg også.

- Er norske kvinner mer opptatt av familie?

Overfor Dagbladet spør den tyske langrennstreneren og tidligere OL-medaljevinneren Andreas Schlütter om norske kvinner er mer opptatt av familien enn tyske kvinner.

- Min oppfatning – etter å ha bodd fire år i Norge - er at motivasjonen ikke er like stor blant kvinnene, som heller er mer opptatt av familie, sier Schlütter til Dagbladet.

- I Tyskland er ofte kvinnene i samme posisjon som mennene. De tjener det samme, har samme rettigheter og samme innflytelse i sponsorer. Jeg vet ikke hva som skjer i Norge. Det var interessant da jeg levde fire år i Kristiansand, hvor viktig familiene er i Norge. Familien drar sammen i helgene. Jeg liker den holdningen. I Tyskland er livet mer stresset. Familiene er mindre sammen. Det er høyindustrialisering, og kvinner er karriererettet.

- Så kan vi se på hvorfor de norske jentene lykkes så bra. Der har du en familie i laget. De har enorm kraft og bruker hverandre. Da jeg så bildene av Skofteruds begravelse, var det rørende å se hvor sterkt samholdet i laget var. Kanskje er det en nøkkel. Skijentene i Norge er så sterke fordi de er en familie som står sammen. Laget er familien jentene er så opptatt av i Norge. Bjørgen har vært familiens mor og har satt standarden, mener Schlütter.

- Roar Hjelmeset og Egil Kristiansen var hard på treningsfeltet, men var en del av familien på kveldene på samlinger. Samholdet er veldig sterkt. Alle er en del av familien. De støtter hverandre uansett. Jeg har alltid vært imponert over det norske laget og deres samhold. Derfor prøver jeg å få til sammen samholdet i de tyske laget, sier den tyske langrennsprofilen til Dagbladet.