Greene på rekordjakt

Smilende og smidig ankom verdens raskeste mann, Maurice Greene, Oslo Plaza i går med ett enkelt budskap: - Jeg kan sette verdensrekord når som helst.

Dagbladet møtte Greene da han ankom Oslo Plaza seint i går kveld, sammen med sin trener John Smith og konkurrenten Ato Boldon.

- Hvordan er det å komme til Oslo?

- Topp, sier han.

Musklene er godt skjult under vide klær. Det eneste som minner om kjendisstatus og rikdom er det tjukke gullkjedet rundt halsen. Verdens raskeste mann smilte, var svært selvsikker og svarte høflig på alle spørsmål.

Klar for rekord

- Montgomery løp på 9,84 under Bislett Games i fjor. Klarer du å løpe fortere i år?

- Jeg skal løpe et veldig bra løp. Jeg kommer til å løpe så fort som jeg må for å vinne, sier han med den selvtilliten en verdensrekordholder og tre ganger verdensmester kan ha.

Greene har skrevet under kontrakt på at han skal starte i alle sju Golden League-stevnene i år. Bislett Games er det første i serien, mens finalen går i Berlin 6. september. Dermed jakter han ikke bare på rekorder, men også på gullpotten.

- Klarer du å slette verdensrekorden i helga?

- Det er mulig å slette verdensrekorden. Jeg må bare løpe et verdensrekordløp. Det kan skje når som helst, sier han.

Maurice Greene har vist konkurrentene de siste årene at han er veldig, veldig vanskelig å slå. I år har han derimot fått sterk konkurranse fra fjorårets Bislett Games-vinner, Tim Montgomery. Under det amerikanske mesterskapet sist lørdag var Greene bare en hundredel foran erkerivalen.

- Europa skal få se noe stort, sa Greene etter å ha blåst i mål i 2,4 sekundmeters medvind på tida 9,88.

Montgomery svarte med å gi klar beskjed om at han har som mål å slette landsmannens verdensrekord på 9,79.

Verdens beste heat

- Montgomery løp fryktelig fort i fjor. Bislett er en veldig rask bane, så det kan skje at verdensrekorden ryker, sier Norges raskeste mann for tida, John Ertzgaard, til Dagbladet.

- I fjor løp Montgomery på 9,84 i 12 grader celsius. Jeg er redd de løper fortere enn vi har råd til i år, sier Bislett-general Svein Arne Hansen.

Hansen var ikke alene om å få bakoversveis av tida Tim Montgomery presterte under Bislett Games i fjor. Ingen trodde det var mulig å løpe så fort på Bislett. I år blir ikke Bislett-generalen overrasket om tida kryper enda lenger ned på 9-tallet.

- Jeg tror nok dette er det beste heatet i verden på 100-meter noen gang. Det har aldri blitt satt en verdensrekord på 100 meter i Norden før, så det hadde vært gøy om det skjedde i helga, sier Hansen med et smil.

- Tror du Greene vinner?

- Ja. Han har ikke blitt slått under viktige stevner før.

  • Men en verdensrekord vil koste Bislett-alliansen dyrt. I tillegg til startpenger på mellom tre og fire millioner kroner, og et tilsvarende beløp i premiepenger, vil arrangørene måtte punge ut 500000 kroner i verdensrekordbonus - hvis Greenes 9,79 fra 1999 blir slettet.
KLAR FOR BISLETT: Maurice Greene var i godt humør da han ankom Oslo Plaza i går kveld. - Jeg kan sette verdensrekord når som helst, sier sprinteren.
<B> TEKNISK VIDUNDER </B> Maurice Greene har en effektiv teknikk. Her tar han gull på 100-meter under OL i Sydney i 2000.