LOTTO IGJEN: André Greipel jubler for sin andre etappeseier i Giro d'Italia, Lotto Soudals tredje på rad. (Foto Tim de Waele)
LOTTO IGJEN: André Greipel jubler for sin andre etappeseier i Giro d'Italia, Lotto Soudals tredje på rad. (Foto Tim de Waele)Vis mer

Greipel tok sin andre Giro-etappeseier

Ustoppelige Lotto Soudal vant tredje dag på rad.

(procycling.no): André Greipel (Lotto Soudal) gikk ut som vinner av Giro d?Italias sjuende etappe, en 211 kilometer lang forsering fra Sulmona til Foligno. Tyskeren rettferdiggjorde lagkameratenes utrettelige innsats gjennom hele dagen ved å spurte forbi den italienske duoen Giacomo Nizzolo (Trek-Segafredo) og Sacha Modolo (Lampre Merida).  

Greipel detonerte sin spurt med bare 150 meter igjen da en luke i midten av veibanen åpnet seg opp. Inne på det siste oppløpet trodde man Orica-GreenEdge hadde seieren i lomma med Caleb Ewan. Men det var før Greipel svidde av kruttet. Idet som var en uorganisert massespurt, hvor ingen lag hadde fullverdige opptrekk, gjorde tyskeren et klokt valg i bakhjulet til Modolo for å manøvrere seg inn i riktig posisjon. Lotto Soudal-spurterens 18. Grand Tour-etappeseiere var således et lite mesterstykke tuftet på tålmodighet, gode instinkter og eksplosiv styrke.  

- Vi visste det skulle være vanskelig med sidevind og gutta gjorde en fantastisk jobb på siste seks kilometer. Sean Debie og Jurgen Roelandts gikk kanskje litt for tidlig,  men jeg tror de er strålende fornøyd og jeg r veldig takknemlig. Jeg letet etter et hjul å følge, trodde det var for sent, men heldigivis åpnet det seg opp. Modolo holdt seg på linjen og jeg fikk muligheten til å komme meg gjennom, sier Greipel etter etappen.    

- Det var viktig å være tidlig i front og ha hestekreftene til å holde oss der. Jeg kunne spare energi til å finne luker og fyre spurten. Vi er veldig fornøyd med spurten. Tre av sju etapper er våre. Det er fantastisk for oss.  

Greipels andre seier i dette Giro d?Italia var Lotto Soudals tredje på rad, etter Tim Wellens triumf på Roccaraso torsdag, og Greipels spurtseier i Benevento onsdag. Fredagens seier kom i Marcel Kittels fravær. Etixx-QuickStep-rytteren fikk mekaniske problemer innenfor siste fem kilometer og deltok ikke i spurten. Kittel ble også distansert på siste stigning til Valico della Somma (6.7 km à 4.9 prosent) 40 kilometer fra mål.  

I sammendraget leder Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) fortsatt. Estaban Chaves (Orica-GreenEdge) hadde imidlertid en dårlig dag og falt fra åttende- til ellevteplass.  

Slik gikk det til
Etter en hektisk start tok det lang tid før tingene roet seg ned på de kuperte veiene i Sentral-Italia. Tidlig kom 2.kategorien Le Svolte Di Popoli, hvor mannen i klatretrøya gikk i angrep. Det var imidlertid Stefan Küng (BMC) og ikke Damiano Cunego (Nippo) som tok full pott på toppen. Torsdagens etappevinner Tim Wellens (Lotto Soudal) sanket også poeng, nok til å overta den blå trøya fra italieneren.

Mange av spurterne ble distansert i den tøffe starten, og det var ikke før feltet hadde kjørt omtrent 50 kilometer og ankommet L?Aquila, at et brudd fikk etablere seg ordentlig og feltet komme seg til hektene igjen. Splitten i feltet var på et tidspunkt på to minutter, men noen reprise av dramatikken som inntraff i 2010, da Giroen gikk i mål i L?Aquila, fikk vi ikke se.  

I bruddet fikk Küng selskap av Axel Domont (Ag2r), Giolui Ciccone (Bardiani-CSF), Stefan Denifl (IAM), Ilya Koshevoy (Lampre-Merida) og Daniel Martinez (Wilier-Triestina-Southeast).  

Dramatisk ble det imidlertid da Javi Moreno gikk ned i en velt. Den spanske hjelperen hos Movistar fikk medisinsk assistanse umiddelbart og fikk tilpasset en nakkekrage før han ble fraktet bort fra rittet i ambulanse. Dermed har Alejandro Valverde bare sju gregari igjen.  

Det var stort sett Lotto Soudal og FDJ som kombinerte krefter for å kontrollere utbryterne, mens Etixx-QuickStep lå godt gjemt bort i hovedfeltet. Sekstetten i front ble aldri unnet mer enn tre minutters forsprang og i bunn av 4. kategorien Valico della Somma hadde de bare 1.30.    

Cunego prøvde et angrep for å sanke flere klatrepoeng, uten å lykkes. Samtidig viste TV-bildene Kittel med et stort grimase helt på halen av feltet. Over toppen med 34 kilometer igjen var tyskeren 20 sekunder bak feltet, men omringet av lagkamerater ble han ikke distansert lenge, til tross for at Cannondale satte et forrykende tempo på de avsluttende to milene, sannsynligvis i et forsøk på å splitte feltet i vinden og distansere en Chavez i trøbbel.

Mens forspranget gikk ned, stakk Küng vekk fra bruddet og søkte lykken på egenhånd. Den tapre sveitseren hos BMC holdt ut helt til sju kilometer gjensto. Da Kittel punkterte og falt ut av dansen, gikk initiativet over til IAM, Trek-Segafredo og Lotto Soudal. Orica GreenEdge blåste inn på oppløpet i front, men dagens beste timing tilfalt Greipel. Tyskeren bykset forbi Nizzolo og Modolo på de siste 150 meterne, mens Ewan sluknet hen på en fjerdeplass.  

Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.