Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Greit å bli minnet på at livet er mer enn pallplasser

Right to Play-ambassadør Ingvild Flugstad Østberg dro til Etiopia.

POPULÆR: Ingvild Flgstad Østbergs fotballferdgheter imponerte barna i Etiopia. Langrennsjenta har da også en fortid som toppspiller. Foto: Christoffer Rukke
POPULÆR: Ingvild Flgstad Østbergs fotballferdgheter imponerte barna i Etiopia. Langrennsjenta har da også en fortid som toppspiller. Foto: Christoffer Rukke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi var der i bare fire dager, men det føltes som en evighet. Det er i alle fall ikke ofte jeg opplever så mye, og får så mange inntrykk på så få dager, sier Ingvild Flugstad Østberg til Dagbladet.

Sammen med skiskytter Synnøve Solemdal, langrennskollega Tord Asle Gjerdalen og Tiril Sjåstad Christiansen har hun nettopp kommet hjem fra en tur til Etiopia i regi av Right to Play, den utøverdrevne humanitære organisasjonen Johan Olav Koss startet i år 2000.

Right to Play arbeider for at alle barn i hele verden skal ha muligheten til lek og utfoldelse, som et grunnlag for utdannelse og sunn helse - blant annet.

Når en million Organisasjonen har etter hvert vokst seg stor, og opererer i nærmere 20 land og omsetter for rundt 50 millioner dollar på årsbasis . Rundt en million barn i vanskeligstilte områder nås på et eller annet vis hver uke. Right to Play har en rekke norske idrettsstjerner som ambassadører. Langrennsesset Ingvild Flugstad Østberg er en av mange.

- Jeg synes det er en god ting å fronte. Det er ikke alle som har det så bra som oss. Det kan det være greit å bli minnet om en gang i blant. Vanligvis handler det meste om å jobbe for første- andre- eller tredjeplasser for oss. Vi har absolutt alt vi trenger. I Etiopia møtte vi mange som knapt hadde noen verdens ting. Men vi så hva ei lefse av en fotball, og en lekeplass kan bety. Gleden over å få løpe og leke, utfolde seg fysisk er kanskje det jeg vil huske best, sier Flugstad Østberg til Dagbladet.

- Og vi så hva relativt enkle tiltak, som det å få bygget en liten fotballbane for eksempel kan bety. Her gjør Right to Play en kjempeinnsats som utrolig mange barn har mye mer glede av enn det egentlig er mulig for oss å tenke oss.

Livsglede Hun ble ikke akkurat sjokkert over forholdene barn på landsbygda i Etiopia lever under.

- Vi visste jo på forhånd at det var trange kår. Men det var godt å se livsgleden i disse barna, gleden de viste over å få lov til å leke sammen, spille fotball, løpe sammen med oss. Det var overveldende, sier Flugstad Østberg, som ga bort løpeskoene sine til en overlykkelig gutt som løp flere kilometer sammen med henne - barbeint.

- Han ble ganske glad ja. Og jeg tror de skoene vil bli flittig brukt framover.

MIDTPUNKT: Tiril Sjåstad Christiansen og de andre norske Right to Play-ambassadørene var populære blant barne de møtte i Etiopia. Foto: Right to Play
MIDTPUNKT: Tiril Sjåstad Christiansen og de andre norske Right to Play-ambassadørene var populære blant barne de møtte i Etiopia. Foto: Right to Play Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!