- Greit å sette injeksjoner

Thor Hushovd (24) synes det er helt greit at trener Frank Evertsen satte jerninjeksjoner på Marius Bakken.

- Så lenge han har erfaring med å sette sprøyter, klarer han det sikkert like godt som helsepersonell, sier proffsyklisten.

- I 1992- 93 studerte jeg biokjemi på Universitetet i Oslo, og da tok jeg en periode mange veneprøver av medstudentene mine. Jeg mener derfor å ha god nok faglig bakgrunn til å sette sprøyter, sier Frank Evertsen til Dagbladet.

Derfor har Tour de France-helten ingen etiske betenkeligheter med at Evertsen satte sprøyter på 5000-meterløperen.

- Bakken jobber seriøst. Det er ikke forbudt å ta jern. Det som har skjedd, er bare det at en lege ikke satte sprøytene, sier Hushovd til Dagbladet.

Olympiatoppen gikk før denne sesongen inn med over 450000 kroner i støtte til Marius Bakken. Håpet var EM-medalje på 5000 meter. I stedet fikk toppidrettssjef Stensbøl hjem en jernforgiftet 24-åring fra mesterskapet. På toppen av det hele fikk de vite at Bakkens trener Frank Evertsen hadde satt sprøytene som førte til jernforgiftningen - noe som bryter med Olympiatoppens reglement som sier at sprøyter bare skal settes av en medisiner. Evertsen fikk umiddelbart sparken da saken ble kjent.

Dårlig økonomi

Hushovd er kjent med Bakkens ekstreme høydeopphold i Kenya og Bolivia. Han kan ikke skjønne at Team Bakken kunne ha gjort noe annerledes - forholdene tatt i betraktning.

- Hva skulle de ellers ha gjort? Skulle Bakken ha gått til en lokal kenyansk lege? Dette er et spørsmål om midler. De hadde ikke råd til å ha med seg lege. Hadde de hatt det, ville de selvfølgelig benyttet legen til å sette sprøytene, mener Hushovd.

Avhengig av jern

Akkurat som Bakken, bruker også Hushovd jerninjeksjoner for å holde konsentrasjonen av jern i blodet på et stabilt nivå.

- Jeg har problemer med lavt jerninnhold. Normalt tar jeg jerntabletter. Men har jeg ekstremt lavt jerninnhold, noe som kan skje i harde konkurranseperioder, tar jeg jern flytende. Det er fordi kroppen tar opp jernet mye raskere når det tas i flytende form, sier han.

Legen setter sprøyta

Hushovd tar jerninjeksjoner i snitt et par ganger i året, og det er alltid Crédit Agricols lege som setter sprøytene.