Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Greit å være tøff i trynet

Åge Hareide liker svært godt at Tommy Svindal Larsen og Ardian Gashi tør å snakke seg inn på landslaget.

HOSLE (Dagbladet): Han håper flere spillere våger seg på det samme. Særlig om de følger opp på banen.

Siden de to skuffende kampene mot Italia og Hviterussland har Åge Hareide vekselvis fisket etter hummer hjemme i Molde og jaktet på hardbalne fotballspillere med det han kaller «stake og skjeggstubber». Hareide har hentet ti hummere opp av fjorden, og minst to spillere - som har det både i beina og kjeften - inn i troppen.

Formspiller Ardian Gashi gikk allerede for et par uker siden ut i TV 2 og lanserte seg sjøl som midt i blinken for bortekampen mot Skottland på lørdag. Tommy Svindal Larsen gjorde det samme i samme kanal mandag. Unorske - og ganske kontroversielle - utsagn i et landslagsmiljø der individene tradisjonelt har hvisket i ørsmå bokstaver når det gjelder egne fortreffeligheter.

Men Åge Hareide klapper i hendene.

-  Dette synes jeg er flott. Det er litt unorsk, men vil du være landslagsspiller, skal du tørre å stå litt fram. Dette er gode søknader, sier han.

-  Må følge opp

Hareide håper at norske spillere nå merker seg Gashis og Svindal Larsens mot til å være frampå. Og hans egen positive holdning til dette.

-  Ja, jeg ser gjerne at flere spillere gjør det samme. Men det er viktig å følge det opp med å stå for noe på banen også, sier han.

Hareide er delvis enig med Svindal Larsen, som mener at norsk fotball preges av snillisme.

-  I andre fotballkulturer, for eksempel den italienske, er det inngrodd i folkesjela, at de aldri i livet kan tape. Og taper de likevel, står de like selvfølgelig fram og sier de skal vinne den neste, sier han.

Det er det motsatte Hareide frykter foran kampene mot Skottland og Slovenia.

-  Vi må ikke bli engstelige. Prestasjonsangst kan føre til passivitet, sier han.

-  Altfor snille

Tommy Svindal Larsen er glad for støtten fra Hareide.

-  Jeg skjønner ikke at folk reagerer på at jeg er ærlig, offensiv, og sier det jeg mener. Det må være lov å ytre seg. Vi er altfor snille i Norge. Å si det man mener, bør være lov, sier Svindal Larsen.

Han har merket seg at ungutten Ardian Gashi er én av de andre på landslaget som offentlig har sagt at han er rett mann for Norge mot Skottland.

-  Jeg må si at jeg liker holdningen til Gashi. Han har en frisk innstilling. Han kommer inn i troppen med en posit innstilling som jeg tror er bra for landslaget. Er man i form, så må det være lov å si det. Men samtidig må man bevise det på banen.

-  Men hvordan tror du for eksempel Martin Andresen reagerer på uttalelsene dine. Dere kjemper om samme plass på laget?

-  Hva han mener, er totalt uinteressant for meg. Jeg står for det jeg sier. Jeg synes det er rart at det kan oppfattes negativt. For det behøver det overhodet ikke å være. Det er litt typisk norsk at man skal trykkes ned om man sier noe man mener.

Tommy Svindal Larsen mener de tre åra i Tyskland har gjort ham mentalt tøffere.

-  Jeg har lært mye som jeg har tatt med meg videre som spiller. I Tyskland er det en mer åpen og tøffere stil. Jeg sier ikke at den er bedre enn den norske. Men jeg har lært mye.

TØR SI IFRA: Tysklands-proffen Tommy Svindal Larsen har sagt klart fra at han ønsker å spille mot Skottland, og får støtte fra landslagssjefen. - Det må være lov å ytre seg. Vi er altfor snille i Norge. Å si det man mener, bør være lov, sier Svindal Larsen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media