VENTER PÅ SESONGSTART: Tunge bein og sykdom har foreløpig stoppet Petters konkurranseplaner. Det erderfor han er reserve for Norge i de første rennene i verdenscupen. FOTO: Bjørn Langsem.
VENTER PÅ SESONGSTART: Tunge bein og sykdom har foreløpig stoppet Petters konkurranseplaner. Det erderfor han er reserve for Norge i de første rennene i verdenscupen. FOTO: Bjørn Langsem.Vis mer

Vrakes Petter Northug til verdenscupen?

Greit å vrake Northug. På tide å finne nye løpere som kan vinne for oss

Det er bare Petter Northug som har vunnet individuelle gull på distanserenn for Norge de siste ti årene. Derfor trenger vi fornyelse.

PETTER NORTHUG er vraket fra den første verdenscuptroppen. Det er en riktig beslutning. Formen hans er usikker, treningsmakker Chris Jespersen var dessverre ennå ikke på gammelt nivå under åpningen på Beitostølen og minst ti løpere har for treningsfellesskapets skyld blitt prioritert foran Petter i den eksklusive køen av norske mannlige langrennsstjerner til Ruka.

For det er hensynet til videre utvikling av norsk langrenn dette dreier seg om. Slike uttak skal helst speile viljen til stadig å bli bedre. Det er jo denne treningsviljen som har gjort at norske herreløpere etter hvert har kommet på samme skyhøye internasjonale nivå som langrennsjentene.

Da ble det rett og slett ikke nok plasser igjen i denne første landslagstroppen, til et uttak basert på grunnlag av gamle meritter.

SPORTSLIG hensyn er den eneste årsaken til at Petter Nortug med fordel kan vente en uke med å gå verdenscup for Norge. Tro det eller ei.

De profilerte TV-stjernene og langrennsentusiastene Trond Espen Seim og Anders Baasmo Christiansen tror det ikke. I et åpent brev til skiledelsen på nrk.no mener de at langrennsledelsen av politiske årsaker er i ferd med «å spenne bein på Petter Northug og seg selv og alle oss som er glad i langrenn».

Det er nok bare den siste delen av denne pessimismen som holder. For selvsagt blir det mye morsommere i OL med Petter Northug på plass.

Dit kommer han da også bare han får orden på formen.

NETTOPP forventningene til Petters sprintform gjør at han var mye nærmere en plass i Ruka-troppen enn det man skulle tro ut fra landslagstrener Tor Arne Hetland forsikring om at ingen skal få prate seg inn på laget. Løypa der er lik den som venter i OL, og det øker Northugs sjanser til å få være med.

For mer enn de fleste håper landslagsledelsen virkelig at Petter Northug skal bli god nok til å få gå vinterlekene i februar. Der er han først og fremst aktuell på sprint og sprintstafett, selv om den ganske lette traseen i klassisk på golfbanen i Pyeongchang gjør at den lett aldrende mesteren kan overraske også på distanse.

Men siden Petter fra og med i dag er med som vanlig deltaker på landslaget, gjelder de faste uttaksreglene også for ham. De beste måtte få gå først. Og avtaler melom løpere og ledere må holdes.

DET var disse avtalte kriteriene langrennsledelsen med rette fulgte etter VM sist sesong da Nortug ble vraket til 10-manns troppen til mini-touren og avslutningen på verdenscupen i Canada. Der ble uttaket som avtalt. Det samme skjedde nå.

Det betyr at Simen Hegstad Krüger, Christer Hollund, Didrik Tønseth og Eirik Brandsdal var sikre på grunn av topplasseringene sine på Beitostølen, og at Sjur Røthe og Sondre Turvoll Fossli konkurrerte om den siste plassen fordi de begge treningsmessig har vært på et svært høyt nivå og er mulige medaljekandidater til OL.

Det var bare de uforutsigbare ryggplagene som hindret Røthe fra å få et resultat i åpningsrennet i går som ville gjort ham til et opplagt valg, mens ekstremt raske Turvoll Fossli er på god vei tilbake fra fjorårets omfattende ryggoperasjon.

At skilederne til slutt valgte Turvoll Fossli er nettopp en konsekvens av profilen på den klassiske sprintløypa i Ruka. Det gjør denne delen av mini-touen til en reell test for et nytt spennende OL-håp.

sportslig rettferdig må langrennslederne opptre i forhold til treningsgruppen sin. Ellers undergraver de det disiplinerte arbeidet blant løperne på de mange ulike forbundslagene. Det er denne brede, unge gjengen som har løftet norsk herrelangrenn i sesongene etter at Petter valgte å satse for seg selv.

At han fortsatt er den eneste som har vunnet gull på distanseløp i VM og OL siden 5-mils bragden til Odd-Bjørn Hjelmeset i 2007, er jo en god grunn til å prioritere nye håp foran de med gamle gull.

Norsk langrenn har all mulig anledning til å være både rause og tålmodige i dette spørsmålet. I flere år har vi vunnet mer enn alle andre nasjoner. Seinest i sist VM ble det gull på stafetten uten Northug på laget. Da var det bare for lederne bak disse sterke landslagsresultatene å holde fast på de styringsprinsippene som løfter helheten.

Så får de som er glad i norsk langrenn heie fram de nye løperes forsøk på å føre gullarven etter Northug videre.

Men akkurat denne gangen innebærer det å sette mesteren selv på reservebenken.