Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Greit at de får seg en smell

Riise om Chelseas sjokkstraff.

SYNES IKKE SYND PÅ CHELSEA: Men John Arne Riise tror ikke London-klubben vil lide nevneverdig som en konsekvens av at de ikke får lov til å kjøpe spillere før i januar 2011. Her skriver han autografer etter gårsdagens landslagstrening på Island. 
Foto: Kyrre Lien / Scanpix
SYNES IKKE SYND PÅ CHELSEA: Men John Arne Riise tror ikke London-klubben vil lide nevneverdig som en konsekvens av at de ikke får lov til å kjøpe spillere før i januar 2011. Her skriver han autografer etter gårsdagens landslagstrening på Island. Foto: Kyrre Lien / Scanpix Vis mer

REYKJAVIK (Dagbladet.no): Bortsett fra de mest hardbarkede Chelsea-supporterne var det ikke mange som hadde hørt om en fransk spiss ved navn Gael Kakuta i går formiddag.

I løpet av noen få ettermiddagstimer var 18-åringen plutselig i alles søkelys — men neppe på den måten han hadde håpet:

I en pressemelding opplyste FIFA at Chelsea ikke får kjøpe en eneste spiller før i januar 2011, etter å ha funnet London-klubben skyldig i å ha lokket til seg stortalentet fra Lens på ulovlig vis.

Tror Chelsea klarer seg fint

Dommen kom som en formidabel overraskelse på de fleste — de norske landslagsgutta inkludert.

- Det er første gang jeg hører om noe sånt. Jeg visste ikke at det var mulig. Dette er en helt ny begivenhet i internasjonal fotball, sier Brede Hangeland, som ikke ønsker å ta nærmere stilling til saken uten å kjenne detaljene.

John Arne Riise er ikke like reservert som landslagskapteinen.

- Hvis de (Chelsea) er tatt for det FIFA sier, er det greit at de får seg en smell. Sånne ting skal ikke foregå, sier Roma-proffen til Dagbladet.

- Tror du det er mange andre klubber som skjelver litt nå?

- Det vil ikke overraske meg. Fotballen er big business. Om dommen blir stående, vil nok flere klubber få føle på det, sier han.

Han tror likevel ikke Chelsea vil bli så veldig rammet av å ikke kunne handle spillere før i januar 2011.

- Jeg tror ikke det får stor innvirkning. De har allerede et fantastisk lag, sier Riise.

- Chelsea betaler prisen for alle

Viasat-kommentator Roar Stokke mener dommen virker svært strengt idømt.

- Når det blir så strenge straffer, er det tydelig at FIFA ønsker å statuere et eksempel. Så går det dessverre utover Chelsea, som betaler prisen for alle andre, sier Stokke til Dagbladet.

Han mener jakten på de unge talentene blir mer og mer kynisk, som en konsekvens av at klubbene ønsker dem inn i sine akademier raskest mulig for å holde kostnadene så lave som mulig.

- Kanskje må UEFA og FIFA se på det rigide regelverket i forhold til definisjonen av egenproduserte spillere, for å hindre at kynismen skal bre seg i de store klubbene, tror Stokke.

Chelsea opplever dommen som dypt urettferdig, og har lovet å kjempe mot den med nebb og klør. Samtidig er det ikke utenkelig at andre storklubber nå har fått seg en solid tankevekker.

Tankevekker for andre

Den franske klubben Le Havre raste nylig mot Manchester United da de engelske mesterne hentet 16 år gamle Paul Pogba, og la ut følgende melding på sin hjemmeside:  «Manchester United stjeler Paul Pogba fra HAC (Le Havre)».

I dag sier Le Havre-direktør Alain Belsoeur at Chelsea-dommen er «svært viktig og veldig oppmuntrende», og akter å forfølge saken videre til Fifa.

United har avvist beskyldningene på det sterkeste — men Stokke tror mange nå vil tenke seg om to ganger før de legger ut agn etter unge stortalenter som er under vingene til mindre ressurssterke klubber.

- Jeg tror veldig mange vil tenke over hvordan de har agert fram til nå — kanskje må man vurdere hele talentsatsingsarbeidet, sier Stokke. 

HÅNET AV CHELSEA-FANSEN: John Arne Riise ble minnet om selvmålet han scoret i semifinalen i Champions League da han forrige sesong vendte tilbake til Stamford Bridge som Roma-spiller. Foto: AFP PHOTO/CARL DE SOUZA
HÅNET AV CHELSEA-FANSEN: John Arne Riise ble minnet om selvmålet han scoret i semifinalen i Champions League da han forrige sesong vendte tilbake til Stamford Bridge som Roma-spiller. Foto: AFP PHOTO/CARL DE SOUZA Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media