Grenene vi glemte

«Husker du» i sportsverdenen: Hvor ble det av disse idrettene?

(Dagbladet.no:) Joda, det begynner å bli lenge siden Sølve Grotmol ønsket velkommen til Sportsrevyen på søndagskveldene.

Den gråhåra vestlendingen kom med glade budskap om norsk suksess i internasjonale konkurranser, og det var ikke alltid så vanlig kost seint på 80-tallet og tidlig på 90-tallet.

Da var det liksom ikke så nøye hvilke grener vi gjorde det bra i. EM-medalje i bryting? Glimrende! Verdenscupseier i casting? Fantastisk! Vi var gode i «øvrig sport» på den tida.

Men det er da ikke mer enn 15-20 år siden? Hvor ble det av disse idrettene?


Danset med staver
Forrige fredag skrev Eivind Skjervum om den gamle Sportsrevy-helten Rune Kristiansen i Sportmagasinet her i Dagbladet. Kristiansen vant VM-gull og OL-sølv i skiballett, en idrett som rett og slett bare har forsvunnet.

Freestyle-varianten har blitt utkonkurrert av skicross, quarterpipe og økende popularitet for kulekjøring. Skiballett var prøve-gren i OL både i 1988 og 1992, men fikk aldri offisiell status.

Dermed sank populariteten, og Kristiansen ble en av sportens siste verdensmestre i 1995.

- Skiballett inneholdt mye action. Vi tok saltoer på stavene og hoppet rundt, bakkene var bratte, fortalte han til den forrige utgaven av Sportsmagasinet.

GULLVINNERE: Tor Heiestad vant OL-gull og ekteparet Rygel/Brink var grossister i mesterskapstitler. Men hvor ble det av idrettene de deltok i? Foto: Scanpix
GULLVINNERE: Tor Heiestad vant OL-gull og ekteparet Rygel/Brink var grossister i mesterskapstitler. Men hvor ble det av idrettene de deltok i? Foto: Scanpix Vis mer


Skjøt seg til OL-gull
En annen av våre glemte helter fra små idretter, heter Tor Heiestad. Hvem, sa du? Han som vant gull i sommer-OL for 17 år siden.

Om skiballett var et misvisende navn på en fartsfylt sport, var skyting på løpende villsvin den kanskje morsomste av idrettsgrenene vi brydde oss om for noen år siden - rent fonetisk.

På femti meters hold gjaldt det å treffe så godt som mulig med rifleskuddene. Den villsvin-formede blinken løp maskinelt fram og tilbake, og Tor Heiestad fra Norge tok gull i denne idretten i Seoul-OL 1988.

Nå om dagen har man døpt om sporten til «løpende blink», byttet ut villsvinet med en vanlig, rund skyteskive og kuttet avstanden til 10 meter. Tyske Manfred Kurzer vant OL-gull i Athen i denne litt mer kjedelige varianten av en god, gammel Sportsrevy-idrett.

Spurtet gjennom skog og kratt

Hilde Gjermundshaug Pedersen trappet ned i langrennssporet allerede i 1994. I mange år drev hun bare med skiorientering, og det med stor suksess.

Det evigunge medaljehåpet med gull i blikket i Torino, tok sju individuelle NM-titler og to VM-sølv i sporten hvor man kombinerte høyt tempo på skiene med kartlesing og blikk for poster i terrenget.

I dag teller de norske elitelagene i skiorientering tre utøvere på herresiden og like få på damesiden - de fleste av hjemmesidene som har ligget ute på nett med info om sporten, ligger brakke.

Sporten for skifantomene med kompass i staven, er ikke hva den en gang var.


Svingte seg til topps
Dukket det opp stramme menn og festpynta damer i Sportsrevyen, kunne du banne på at Sølve Grotmol kom til å skarre navnene Kim Rygel og Cecilie Brink noen sekunder senere.

Lenge før «Skal vi danse?» svingte de seg inn i verdenseliten i sportsdans.

VM- og EM-titler i 10-dans, standarddans og latino - det lettbente norske paret var vår stolthet i sporten vi sluttet å bry oss om når de to sluttet å danse.

Nå danser Cecilie Brink Rygel bare med standupkomikere i beste sendetid på TV2.

Vi som husker Sportsrevyen slik den en gang var, vil heller se en kavalkade med Sølve Grotmol.

• Hvilke andre idretter har vi sluttet å bry oss om? Husker du flere sportsgrener Norge var gode i før i tida?

SKIBALLETT: Salto på ski, akrobatikk på stavene og høy fart hjalp ikke - skiballett er en utdødd idrett.
SKYTING PÅ LØPENDE VILLSVIN: Tor Heiestad tok ett av to norske gull i Seoul-OL i 1988. Når så du sist en reportasje fra sporten han var best i?
SKIORIENTERING: Joda, det er Hilde Gjermundshaug Pedersen. Comeback-dronninga tok sju NM-titler og to VM-sølv med kart og kompass i tillegg til ski og staver.
SPORTSDANS: Kim Rygel og Cecilie Brink, grossister i verdens- og europamesterskap. For mange år siden. Sportsdans har nemlig ikke vært noen idretts-hit på en stund.