Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Cupen feller eliteserielagene som fluer

Grenseløs elendighet er det som plager norsk toppfotball

Det er ikke marginer som bør gjøre Eliteserien skamfull etter en historisk dårlig cuprunde. Det er nivået.

TRENER I SJOKK: Vålerenga-trener Ronny Deila raste etter cuptapet mot Bærum. Det har han grunn til. Men det var ikke bare Vålerenga som sviktet i cupens tredje runde. Det var norsk toppfotball. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
TRENER I SJOKK: Vålerenga-trener Ronny Deila raste etter cuptapet mot Bærum. Det har han grunn til. Men det var ikke bare Vålerenga som sviktet i cupens tredje runde. Det var norsk toppfotball. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Bærum-Vålerenga 5–3
  • Tromsdalen-Sarpsborg 1–0
  • Fram Larvik-Strømsgodset 2–1
  • Strømmen-Lillestrøm 1–0
  • Ull/Kisa-Rosenborg 1–2 e.e.o.
  • Sandefjord-Odd 1–1 e.e.o. 1–3 på straffer
  • Aalesund-Molde 4–0
  • Nest-Sotra- KFUM Oslo 0–4

DET ER SNART ingen forskjell på de tre øverste nivåene i norsk fotball. Tilstanden i norsk toppfotball er mest som det Norge menn A viste på Færøyene, veldig, veldig dårlig. Og det handler ikke om tilfeldigheter, marginer og uflaks – det er mye verre enn som så.

CUPBOMBE: Vålerenga kollapset mot 2. divisjonslaget Bærum i tredje runde var cupen. Video: NRK Vis mer

Enda en cuprunde beviser dessverre det.

Grenseløs elendighet er det som plager norsk toppfotball.

VÅLERENGA TAPER FOR laget som ligger på åttendeplass etter ti kamper i PostNord-ligaens avdeling 2 (nivå tre), Bærum. Rony Deila raser og sier det er karakterløst og skammelig. Sannheten er nok verre enn som så. For når Strømsgodset taper for laget som ligger på fjerdeplass i samme serie, Fram Larvik, Lillestrøm taper for naboen Strømmen, og Sarpsborg for OBOS-bunnlaget Tromsdalen – et lag som ennå ikke har vunnet en eneste seriekamp og som tidlig ble redusert til ti mann – handler det ikke bare om at Vålerenga ikke var på i Bærum.

Spe på med Ull/Kisa ufortjente tap etter ekstraomganger mot laget som har vunnet sju av de åtte siste titlene i Norge, Odds straffekonkseier i Sandefjord og Moldes kollaps i Aalesund, så ser du en rød tråd av elendighet.

Det er karakterløst det.

Og skammelig.

KRISTIANSUND SIDEN 2017 og Ranheim i fjor har fortalt oss at veldig mye er galt med Eliteserien. Ikke fordi KBK og Ranheim ikke er gode nok, ære være dem for alt de har gjort og fått til på det øverste nivået. Utelukkende fordi de mer ressurssterke klubbene ikke er i nærheten. Og jeg tenker ikke bare på en junidag i cupens tredje runde, i den turneringa er jo historien full skrell.

Men når regelen blir at lag fra nivå tre og nivå to enten slår eller skaper betydelige problemer for de beste, største og mest ambisiøse klubbene, er det på tide med en virkelighetssjekk.

DEN FORTELLER MEG følgende: 1) At Eliteserien er i fritt fall og aldri har vært dårligere enn den er nå. 2) At forskjellen mellom nivå en og to aldri har vært mindre. Og setter du disse påstandene på spissen – og hvorfor ikke etter at Vålerenga har blitt ydmyket i Bærum, Sarpsborg latterliggjort i Tromsø og Rosenborg plaget til ekstraomganger og det som verre er på Jessheim – hvorfor ikke leke med tanken om et alternativ 3:

At KFUM Oslo kan vinne kongepokalen i desember.

«KÅFFA» ER BREDDEKLUBBEN fra Norway Cup-landskapet Ekeberg som for andre gang i klubbens historie er tvunget til å oppføre seg som en toppklubb. Da de rykket opp til nivå to i 2015 krevde steget inn under toppfotballparaplyen kontrakter og spillere på minstelønn. Det samme er tilfellet i år. Men forskjellen på da og nå er at KFUM, selv om de ikke ønsker å være noe annet enn det de alltid har vært, en organisasjon som holder troen og guds ord høyt over alle resultater, er per dato er nummer fire i OBOS-ligaen.

Etter elleve serierunder er de tre poeng unna direkte opprykk.

Det er selvfølgelig hyggelig for KFUM, men det er krise for norsk toppfotball.

Rykker de opp, hvilket de fort kan klare, vil det være svarte natta.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!