TAKKER FOR STØTTEN: Luis Suarez virket å sette pris på den massive støtten fra klubb og lagkamerater under oppvarmingen i går. Etter kampen mot Wigan i går la han ut et bilde av seg selv med tommelen opp på Twitter, der han takket fansen for støtten.  Foto:  REUTERS/Nigel Roddis
TAKKER FOR STØTTEN: Luis Suarez virket å sette pris på den massive støtten fra klubb og lagkamerater under oppvarmingen i går. Etter kampen mot Wigan i går la han ut et bilde av seg selv med tommelen opp på Twitter, der han takket fansen for støtten. Foto: REUTERS/Nigel RoddisVis mer

- Grenser for hvor mye krig de skal yppe til

Thorstvedt reagerer på Liverpools T-skjorte-hyllest til Suarez.

(Dagbladet): «We all dream of a team of Carragher's», lyder Liverpool-fansens hyllestsang til Jamie Carragher.

I går var Liverpool et lag av Suarez-er, da samtlige spillere kom ut til oppvarmingen iført hvite T-skjorter med et bilde av spissen på fronten og navnet og nummeret hans bak. Også manager Kenny Dalglish hadde på seg trøya da han ble intervjuet av Sky Sports før kampen.

Tidligere på dagen hadde også spillergruppa sendt ut en pressemelding, der de ga uttrykk for sjokk og sinne over FAs rasismedom på åtte kampers utestengelse.

Erik Thorstvedt forstår klubbens ønske om å slå ring rundt egen spiller, men stusser over gesten med T-skjortene.

- Det første som slo meg, var at det var for mye av det gode. Det er velkjent psykologi at man bruker ekstern turbulens til å skape indre samhold, alle hater oss og så lenge vi står sammen skal vi greie det. Men Liverpool er en global merkevare, og det er ikke bra at det skal være dem mot resten.

- Jeg forstår at de har behov for å støtte ham, for Suarez er en fyr som i utgangspunktet får mye dritt og som blir pepet ut allerede. Jeg tror ikke nødvendigvis at det vil bli verre av denne saken. Men når de kjører disse T-skjortene, får man nesten inntrykk av at dette er en fyr som ikke helt greier å takle dette på egne bein. Nå kjørte de et stunt, OK, men det er grenser for hvor mye de skal gjøre ut av det, sier Thorstvedt til Dagbladet.

McGrath ble trist
Den gamle stopperkjempen Paul McGrath, med fortid i Manchester United og Aston Villa, er kritisk til Liverpools T-skjortestunt.

- Som en eks-fotballspiller som har opplevd rasisme gjennom hele karrieren, ble jeg trist av å se Liverpool-spillerne i de T-skjortene i går kveld. Det ville gjort meg mye gladere om de hadde gått med T-skjorter om antirasisme, skriver han på Twitter.

INGEN RASIST: Suarez-advokat Alejandro Balbi viste i går fram dette bildet av Suarez fra VM i Sør-Afrika i 2010, for å poengtere at Liverpool-spissen ikke er rasist Foto: REUTERS/Andres Stapff
INGEN RASIST: Suarez-advokat Alejandro Balbi viste i går fram dette bildet av Suarez fra VM i Sør-Afrika i 2010, for å poengtere at Liverpool-spissen ikke er rasist Foto: REUTERS/Andres Stapff Vis mer

Liverpool og advokaten til Suarez har varslet at de kommer til å anke straffen på åtte kampers utestengelse, mens Chelsea-kaptein John Terry har sagt at han kommer til å kjempe med nebb og klør mot rasismesiktelsen som gjør at han må stille i retten 1. februar.

Chelsea-manager André Villas-Boas har uttalt at han vil gi John Terry full støtte, uansett utfall.

Erik Thorstvedt synes ikke det problematisk at klubbene holder en såpass høy profil i sitt forsvar av spillerne.

- Det er naturlig ting at klubben slutter opp om spillerne sine. Men det er grenser for hvor langt de skal trekke det, og hvor mye krig de skal yppe til. Jeg vet ikke hvor mye de eller fotballen har igjen for det, sier han.

Han spår at forholdet mellom Manchester United og Liverpool vil bli enda mer anstrengt framover.

- Det kan utvikle seg til en slags krig. Liverpool mot FA, mot Evra og mot Manchester United, det forholdet kan fort bli forverret. Det kan komme ting ut av dette som bare kan eskalere ting enda mer. Det er jeg skeptisk til. Liverpool er en stor klubb, med sin historie, og til syvende og sist må de respektere autoriteten. Så får de utnytte de mulighetene de har rent juridisk. Jeg synes det var en veldig høy straff, mye på grunn av usikkerheten rundt de kulturelle begrepene, og hva som blir lagt i disse uttrykkene han skal ha kommet med. Så har vi fått John Terry-saken, på toppen av alt. Det som er bra er at dette kommer til å ha en ekstremt preventiv virkning. Alle som ser dette vil tenke «hallo, dette kan vi ikke slenge rundt oss med», sier Thorstvedt.

- Ni av ti på tribunen har sagt det samme
I kveld spiller Terry trolig fra start når Chelsea gjester White Hart Lane, der han kan vente seg en ekstra fiendtlig mottakelse fra Spurs-fansen. Men er det noe han har erfaring i å takle, er det trolig tribunehets.

Suarez måtte tåle noen ufine tilrop fra tribunen i går, mens Manchester United-fansen på Craven Cottage framførte en lite flatterende variant av Liverpool-fansens supportersang til Suarez, der navnet hans var byttet ut med «racist bastard». 

SYNES SUAREZ-STRAFFEN ER STRENG: Men Thorstvedt mener Liverpool må respektere autoriteten, på samme måte som spillerne må respektere dommeren på banen.  Foto: Lars Myhren Holand
SYNES SUAREZ-STRAFFEN ER STRENG: Men Thorstvedt mener Liverpool må respektere autoriteten, på samme måte som spillerne må respektere dommeren på banen. Foto: Lars Myhren Holand Vis mer

Thorstvedt påpeker at den store majoriteten av supportere har liten grunn til å føle moralsk forargelse.

- Hallo, av de som står på tribunene, har ni av ti sagt de samme tingene selv. På treningsfeltet (til Tottenham) fløy disse begrepene veggimellom da jeg var aktiv. Samfunnet er i endring hele veien. Jeg har en Rolling Stones-plate hvor en av låtene heter «Hey Negrita». I dag blir jo det sett på som rasistisk, fordi disse tingene endrer seg etter hvert.

- Jeg tror de færreste blant publikum er sinnssykt støtt over det Suarez og Terry har sagt, for det er noe de aller fleste har liret av seg. Det er neppe noe opprør på tribunen, de har ikke stått og gjort nazihilsen. Men vi må ha respekt for at kulturer endrer seg. Hvis FA føler dette er over streken, OK, så får klubbene appellere og legge fram saken sin. Når den er avgjort får de eventuelt ta smellen, og lære av den, mener Thorstvedt.

- Du sier begreper som i dag kan oppfattes som rasistiske fløy veggimellom på treningsfeltet tidligere?

- Ja, det var masse drittslenging, og det gikk på hudfarge også. Sånn var det bare. «Fucking black cunt», det har jeg hørt ofte. Men det gikk begge veier. Den eneste gangen jeg merket at det var en forskjell, var da vi satt på bussen og så TV da OJ Simpson-kjennelsen kom. Alle de mørkhudede jublet vilt da han ble frikjent, mens alle de hvite sa: «Er det mulig?». Da var det et klart skille jeg aldri hadde sett før, som gikk på at de svarte hadde kjent rasisme på kroppen og mistenkte at politiet hadde plantet bevis og så videre, sier Thorsvedt.

HET KVELD: John Terry kan vente seg en ekstra fiendtlig mottakelse på White Hart Lane i kveld. Foto:  AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS
HET KVELD: John Terry kan vente seg en ekstra fiendtlig mottakelse på White Hart Lane i kveld. Foto: AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS Vis mer