SKI-NORGES STØRSTE GULLKALV: Petter Northug er den største idrettsstjernen i Norge, men ifølge landslagssjef Vidar Løfshus (til venstre) opplever han den enorme interessen rundt egen person som en stor belastning. I går rådet han 26-åringen til å flytte ut av landet for å slippe trykket. - Det er en logikk man må riste på hodet av, mener PR-ekspert Bjørn B. Jacobsen. På bildet har Northug nettopp sikret Norge stafettgullet under fjorårets VM i Holmenkollen. 
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
SKI-NORGES STØRSTE GULLKALV: Petter Northug er den største idrettsstjernen i Norge, men ifølge landslagssjef Vidar Løfshus (til venstre) opplever han den enorme interessen rundt egen person som en stor belastning. I går rådet han 26-åringen til å flytte ut av landet for å slippe trykket. - Det er en logikk man må riste på hodet av, mener PR-ekspert Bjørn B. Jacobsen. På bildet har Northug nettopp sikret Norge stafettgullet under fjorårets VM i Holmenkollen. Foto: Gorm Kallestad / ScanpixVis mer

- Grenser til det absurde

PR-ekspert mener Northugs langrennssjef skyter seg selv i foten.

(Dagbladet): Landslagssjef Vidar Løfshus har hatt en aktiv uke i mediene:

Først kritiserte han Petter Northug for å utebli fra premieseremonien i et norgescuprenn søndag. Så fortalte han Adresseavisen at Northug ser på oppmerksomhet og presse som «en pest og plage», før han i VG i går rådet Mosvik-ekspressen til å flytte utenlands for å komme seg vekk fra maset.

PR-rådgiver Bjørn B. Jacobsen, med 25 års fartstid i bransjen, mener Løfshus framstår klønete i uttalelsene sine.

- Det er et paradoks til ettertanke for norsk idrett, at mens de aller fleste særforbund og idretter sliter med oppmerksomhet, presse og sponsormangel, så sier skiforbundets landslagssjef at «oppmerksomhet og presse er en pest og en plage» for Petter Nordthug jr. Dette er en oppsiktsvekkende holdning som reflekterer liten kunnskap om hva som ligger bak den kommersielle suksessen både skiforbundet og Petter opplever for tiden, skriver Jacobsen i en mail til Dagbladet.

- Hva mener du egentlig med det?

- Det han nærmest sier er at hvis du blir en god og kjent langrennsløper i Norge, så kan du ikke bo her. Om motivet for å flytte er at det er så mye oppmerksomhet og presse, faller det fullstendig på egen urimelighet. Det er jo nettopp de faktorene som gjør at Northug er så stor og langrennssporten har fått et løft. Det er en logisk rekke som brytes på en måte man bare må riste på hodet av, sier han.

- Nyt tiden
I likhet med Bjørn Dæhlie tror han ikke Northug opplever oppmerksomheten så plagsom som Løfshus gir uttrykk for.

- Slik Northug har vært eksponert over flere år, virker det veldig rart at han plutselig nå, som den showmannen han er, skal snu ryggen til oppmerksomhet og presse. Jeg kjøper det ikke. At dette skal være noe permanent, som han føler på hver dag, tror jeg ikke. Jeg tror heller det er uttrykk for et periodisk reaksjon. Og i så fall er det farlig at landslagssjefen skaper et helt annet bilde. Det er ikke bra for sporten, og det sender uheldige signaler: Blir du stjerne i Norge, kan du ikke bo her.

- Men om Northug faktisk føler det på måten Løfshus hevder - at det er en pest og plage - hvilket råd vil du gi ham?

- Da vil jeg si: Kjære Petter. Vær veldig glad for at du driver med det du elsker over alt, og at så mange jubler hver gang de får se deg. Nyt denne tiden, for den er slett ikke evigvarende, sier Jacobsen.

Han spør retorisk hva idretter som hockey, damefotball og svømming ville sagt om de ble spurt om oppmerksomhet og presse var plagsomt. Og han viser til at VM på snowboard, som arrangeres i Oslo og starter i morgen, ikke har maktet å få på plass en hovedsponsor.

- Men dette betyr jo ikke at Northug ikke kan gå lei?

- Jeg forstår at det kan bli for mye av og til, det skjer for alle og enhver i ulike livssituasjoner. Men da foreslår jeg at han tar en time out og går inkognito en liten periode. Når det blir snakk om oppmerksomhet som en pest og plage, da bikker det over. Hvis det skal være en utløsende årsak til å flytte permanent fra Norge er det gått for langt, mener Jacobsen.

Han har forståelse for at noen idrettsprofiler flytter utenlands av skattemessige, familiære eller treningsmessige årsaker. Men altså ikke så lenge motivet er å unnslippe oppmerksomhet.

TROR IKKE PÅ LØFSHUS: - Det virker det veldig rart at Northug nå plutselig, som den showmannen han er, skal snu ryggen til oppmerksomhet og presse. Jeg kjøper det ikke, sier Bjørn B. Jacobsen.  Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
TROR IKKE PÅ LØFSHUS: - Det virker det veldig rart at Northug nå plutselig, som den showmannen han er, skal snu ryggen til oppmerksomhet og presse. Jeg kjøper det ikke, sier Bjørn B. Jacobsen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Da grenser det til det absurde, mener han.

- Håper han holder ut
To andre PR-eksperter Dagbladet har snakket med, har større forståelse for Løfshus' utspill om oppmerksomhet som en pest og plage.

Kjell Terje Ringdal betegner det som en «ærlig, helt riktig påpekning».

- At en sånn voldsom oppmerksomhet sliter på en ung mann, er en helt ærlig beskrivelse av fakta, sier han.

Det betyr imidlertid ikke at han mener Northug bør endre framtoningen i media og i skisporet.

- En del av å være Northug, er å ha det gøy og være frittalende. Han går fort på ski og snakker fort, og den pakka er veldig interessant og god for sporten. Jeg vil ikke at han skal bli mer taktisk og «slipe seg». Han er en strålende mann som bør fortsatte akkurat som nå, men jeg forstår at det kan være slitsomt. Som skiinteressert håper jeg bare han holder ut, sier Ringdal.

Refser media
Lasse Gimnes mener situasjonsrapporten fra Løfshus bør bekymre Idretts-Norge, og særlig Skiforbundet.

- Med tanke på rekruttering og eksponering, virker det som om Northug kom i grevens tid. Vi har hatt mange gode løpere i Norge, men han har en mystikk ved seg som han er alene om. Marit Bjørgen er for eksempel en fantastisk god skiløper, men hun representerer veldig mye av det langrennssporten har hatt gjennom mange år. Northug representerer noe helt nytt, spennende og sjarmerende. Han er det nærmeste Ski-Norge har hatt en rockestjerne, sier Gimnes.

Samtidig mener han media må ta selvkritikk, og ikke lage storm i vannglass av saker som aldri ville nådd avisspaltene om det ikke handlet om nettopp Northug.

- Jeg vil benytte anlendingen til å kritisere media og journalister. Man må akseptere at noen er annerledes. Petter har fått en del kritikk for ikke å stille opp og være tilgjengelig, slik journalister er vant med. Hvis det er slik at det store mediapresset gjør sitt til at han vurderer å gi seg, synes jeg også pressen bør se litt mellom fingrene på om han dropper et pressemøte eller tre. Skal vi beholde ham, må vi rett og slett gi ham noen fordeler.

- Noen mener at Northug, med sine mange stunt, legger opp til mye av oppmerksomheten selv og at han sånn sett kan takke seg selv?

- Det går sikkert an å stille det spørsmålet, men vi må iogså huske på hva han har gitt av seg selv, hvor mange aviser han har solgt, hvor mange TV-seere han har generert og hvor mange fornøyde sponsorer han har realisert. Han er i underholdningsbransjen, og har gitt av seg selv. Det er mange som har mye å takke Petter for, sier Gimnes.