Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Beholder 4 x 10 km stafett

Grep inn og overstyrte «forhastet» sjokkavgjørelse

FIS Council overstyrte langrennskomiteens avgjørelse om å bytte ut den tradisjonelle stafetten med en kortere variant.

MER Å JUBLE FOR: Norge vant den tradisjonelle stafetten under OL i Pyeongchang. Om FIS øverste styre får det som de vil blir distansen værende det samme i mesterskap fremover. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
MER Å JUBLE FOR: Norge vant den tradisjonelle stafetten under OL i Pyeongchang. Om FIS øverste styre får det som de vil blir distansen værende det samme i mesterskap fremover. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer

Onsdag valgte flertallet i langrennskomiteen å fjerne en av de meste tradisjonsrike langrennsøvelsene helt fra programmet. Det gikk så raskt at langrennssportens største nasjoner knapt nok rakk å reagere.

Plutselig hadde de mindre nasjonene vunnet fram med flertall etter den demokratiske modellen som regjerer i langrennskomiteen i det internasjonale Skiforbundet (FIS).

4 x 10 kilometer stafett ble stemt ut av både verdenscup- og VM-programmet.

I stedet skulle stafettformatet erstattes med en kortere versjon, 4 x 7,5 kilometer stafett, etter 85 år med det som har blitt et begrep etter den første 4 x 10 kilometer-stafetten i VM i Innsbruck i 1933.

Overstyrte beslutningen

Det førte til en hastesak i FIS Council-møte torsdag kveld hvor et klart flertall var imot avgjørelsen. I Council rådet det en stemning om at dette var forhastet. Dermed ble det gjort drastiske grep.

Dagbladet kan nå melde at FIS Council har reversert beslutningen til langrennskomiteen og 4x10 kilometer stafett for herrer blir værende på programmet også i framtida.

- Saken er avvist og må tas opp på nytt av en annen nasjon om den på ny skal innføres, bekrefter Åge Skinstad overfor Dagbladet.

Skinstad har snakket med Sverre Seeberg som er Norges representant i FIS Council og var med på å endre beslutningen gjort i fagkomiteen.

TV-tid avgjørende

FORNØYD: Åge Skinstad er glad for at FIS Council vil beholde stafetten som den er. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FORNØYD: Åge Skinstad er glad for at FIS Council vil beholde stafetten som den er. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Skinstad er selv medlem av langrennskomitéen hvor han stemte mot den overraskende beslutningen. Han forklarer til Dagbladet at det er viktig for langrennssporten og beholde lengden på stafetten, hovedsakelig på grunn av tv-tid.

– Det gjelder å ta vare på tv-tid og få mest mulig tv-tid for langrennssporten, sier Åge Skinstad til Dagbladet.

Langrenn er presset i deler av Europa fordi land som Italia, Tyskland og Polen har manglet på toppen av resultatlistene i det siste. Dermed er tv-tid særlig viktig for langrennssporten og FIS. Direktesendt langrenn på tv er en av de største utfordringene til FIS og herrestafetten var i vinter den mest sette direktesendingen.

Omkring 50 land viste hele herrestafetten direkte og ved å kutte på etappene mister skisporten 30 minutter direktesendt langrenn.

Målet for de mindre nasjonene som stemte gjennom forslaget var å få en jevnere stafett hvor flere nasjoner kunne henge med og hevde seg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media