Grepet som snudde kampen

Norge var knusende overlegen Slovenia etter en vanskelig start på kampen.

TAKTIKER: Thorir Hergeirsson tok et grep da Norge åpnet svakt mot Slovenia. Det snudde kampen på hodet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
  • Slovenia - Norge 20-36 (12-13)

KUMAMOTO (Dagbladet): Før kampen mot Slovenia var det mye fokus på lagets store stjerne, Ana Gros. 28-åringen har en av håndballens aller mest fryktede skuddarmer, og de norske spillerne var nærmest samspilte: Hun må stoppes.

Den kampplanen klarte de imidlertid ikke å følge i starten av kampen, for Gros fikk herje akkurat som hun ville.

- Vi står og ser på at Ana Gros får stige til værs, klaget TV3s kommentatorer.

Stjernespilleren hadde lenge 100 prosent uttelling, men gikk til pause med åtte mål på 11 forsøk. Thorir Hergeirsson synes imidlertid at Norge løste den defensive oppgaven godt totalt sett.

- Vi spiller riktig godt i forsvar i første omgang, selv om vi kanskje ikke får helt tak på Gros i den første omgangen, sier islendingen, som forteller hvordan Norge klarte å knekke Slovenia.

- Slovenerne blir sliten etter hvert. Både fordi vi banker løs på de i forsvar, men vi kjører også etter. Selv om vi kaster bort himla mange baller på å kjøre etter, så lønner det seg for oss. De begynner å bli slitne, og vi kommer forbi. Da blir forskjellen gigantisk og de velger å spare sine spillere til i morgen, sier Hergeirsson til Dagbladet.

Debutantenes aften

Mot Cuba var det Norges motstander som måtte ta en tidlig timeout. Denne gangen var det Norge som måtte gjøre det samme.

- Det var litt engstelse. Vi møter et godt lag, hvor står vi? Hvor bra er vi egentlig? De ville så mye, men fikk det ikke helt til, forklarer Thorir.

Etter å ha ligget under med tre mål, kjempet håndballjentene seg inn i kampen, og spesielt et grep fra trener Thorir Hergeirsson hadde maks uttelling. Han kastet innpå mesterskapsdebutantene, Ingvild Bakkerud og Moa Högdahl, etter rundt 20 minutter, og spesielt førstnevnte herjet med Slovenia. Hun endte opp med seks scoringer på åtte skudd.

- Det betyr mye å sette det første målet. Jeg vet jo selv at jeg er en god håndballspiller, jeg er tatt med her for en grunn. Og det er blant annet fordi jeg skal skyte, og da må jeg stole på de egenskapene der, sier hun til Dagbladet.

Lagvenninnene hyller en av de ferskeste på laget.

DEBUT: Ingvild Bakkerud tok umiddelbart tak i kampen og hjalp Norge til seier. Vis mer

- En «game changer»

Etter tjue minutter tok Hergeirsson grep. Inn på banen kom VM-debutantene Ingvild Bakkerud og Moa Högdahl. Særlig Bakkerud tok umiddelbart tak i kampen og hjalp Norge til seier.

- Hun er litt «game changer» i dag. Hun snur ting. Det var veldig forløsende for oss på det tidspunktet. Framover er én ting, men hun gjør en enorm jobb bakover også. Jeg håper hun fortsetter sånn, sier kaptein Stine Bredal Oftedal om Bakkeruds innsats.

Også landslagssjef Hergeirsson vedkjenner at grepet med å sette inn de to bakspillerne endret kampen.

- Ingvild kommer inn med friskt mot i midtforsvaret og både blokker og takler. Vi kastet bort for mange baller, og hun ble med framover og skyter noen viktige mål. Det er litt forløsende og hun gjør en god jobb. Det gjorde også Moa som kommer inn, forklarer han.

Noe som ble tatt tak i, var å få stoppet slovenernes stjernespiller, Ana Gros. Moa Högdahl forklarer at det ble gjort direkte taktiske grep for å hindre den målhungrie motstanderen.

- Vi fikk litt mer høyde på henne og fikk toerne litt lenger inn i banen. Dermed kunne treerne komme litt lenger ut, sånn at vi fikk styr på Gros, sier hun.

STORSEIER: Stine Bredal Oftedal hyllet Ingvild Kristiansen Bakkerud etter storseieren mot Slovenia. Vis mer

Knusende overlegen

Slovenia sjokkerte mange da de slo Nederland i åpningskampen. Norge sleit også lenge, men etter pause stormet håndballjentene fra motstanderen. Både på banen og på måltavla.

Ved halvspilt andre omgang hadde Slovenia scoret to mål og Norge åtte. Camilla Herrem startet kampen på benken, men sto nok en gang fram når hun var på banen. Kantspilleren ble toppscorer mot Cuba, og markerte seg nok en gang mot Slovenia.

Til slutt ble det en overlegen norsk seier, etter en skummel start på kampen.

Malin Aune har slitt med et kne i oppladningen til mesterskapet, men meldt klar til mandagens kamp. Mot Slovenia fikk hun sine første minutter i mesterskapet, og dermed har Hergeirsson fått i gang samtlige spillere i VM.

Veien videre

Det er blitt spilt to andre kamper i Norges gruppe mandag. Først knuste Serbia Cuba med nesten 20 mål. Til sammenlikning vant håndballjentene med over 30 mot samme motstander. Nederland tapte sin åpningskamp, men slo tilbake med seier mot Angola.

Slik ser Norges kampprogram i gruppe A ut de neste dagene:

  • 3. des.: Norge - Serbia, kl. 12.30
  • 5. des.: Angola - Norge, kl. 12.30
  • 6. des.: Norge - Nederland, kl. 12.30

De tre beste lagene fra gruppa går videre til hovedrunden. Lagene tar med seg poengene fra innbyrdes oppgjør inn i hovedrunden, hvor gruppe A krysses med gruppe B. Den består av Australia, Brasil, Danmark, Frankrike, Sør-Korea og Tyskland - av mange omtalt som «dødens gruppe».

Det har spesielt Frankrike fått merke. De er av mange regnet som VMs største gullfavoritt. I åpningskampen tapte de mot Sør-Korea, og mot Brasil ble det bare uavgjort. En krisestart for den regjerende mesteren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer