Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Gresk hekkeløper dopingtatt

Fani Halkia får ikke forsvare gullet fra Aten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fani Halkia, den greske OL-mesteren på 400 meter hekk i OL i Athen 2004, ble sendt hjem noen timer før hun skulle i aksjon i Fugleredet søndag. Hun er dopingtatt.

Det ble funnet spor av steroider i prøven hun avga 10. august under OL-oppkøringsleiren i Japan.

Fra den greske OL-ledelsen i Beijing ble det søndag morgen sagt at hun allerede er satt på flyet. Hun hevder at hun ikke bevisst har dopet seg.

- Jeg er i sjokk og kan ikke tro det. Det første som falt meg inn var å gi fra meg alle kosttilskuddene og vitaminene jeg har brukt slik at de kan testes, sa Halkia til greske journalister før hun ble sendt hjem.

Halkia ble tatt for å ha brukt methyltrienon. Det er det samme stoffet som 13 andre utøvere fra Hellas er tatt for de siste ukene.

- Jeg er alltid veldig nøye med hva jeg spiser og drikker, så jeg forstår ikke hvordan jeg kan ha testet positivt, sa Halkia.

Ny skandale

Uansett er OL over for henne, noen timer før hun skulle ha løpet forsøket på langhekken.

DOPINGTATT: Den greske hekkeløperen og tittelforsvarer på 400 meter hekk fra Aten  Fani Halkia. Foto: AP/Scanpix
DOPINGTATT: Den greske hekkeløperen og tittelforsvarer på 400 meter hekk fra Aten Fani Halkia. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Dermed er gresk idrett rammet av enda en dopingskandale. Før lekene ble 11 greske vektløftere, en svømmer og en roer tatt for bruk av methyltrienon.

Under OL på hjemmebane for fire år siden sto sprinterne Kostas Kenteris og Ekaterina Thanou for en kjempeskandale da de prøvde å flykte fra dopingjegere som ville teste dem.

Den greske OL-komiteen lovet før OL å teste samtlige av sine utøvere minst to ganger for å unngå dopingsaker under OL. Halkia havnet i garnet før hun kom på startstreken.

Færre saker

Rett før lekene sa IOK-president Jacques Rogge at han var forberedt på 30 dopingsaker i Beijing-OL. Fredag uttalte Den internasjonale olympiske komité at man nå regner med langt færre dopingsaker enn de 26 som var i Aten-OL.

Årsaken er at det nå har vært langt mer omfattende testing i forkant av lekene, både i regi av internasjonale særforbund, nasjonale OL-komiteer, antidopingbyrået WADA og IOK.

Halvveis i lekene er det bare tre dopingsaker i OL. En nordkoreansk pistolskytter ble fratatt to medaljer, mens en turner fra Vietnam mistet sin plassering i bunnsjiktet. En spansk syklist reiste hjem før konkurransen, etter å ha blitt testet i OL-landsbyen.

Halkias positive prøve regnes ikke som en dopingsak i OL, fordi hun ble testet før hun ankom Kina.

image: Gresk hekkeløper dopingtatt

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!