Gresk krasj før OL-åpningen

Dopingmistenkte Kostas Kenteris skulle trolig tent OL-ilden i kveld.

(Dagbladet.no): Snakk om skandale for vertsnasjonen bare timer før OL-åpningen i kveld.

Akkurat nå er de første rapportene fra sykehuset kommet ut, etter at sprinterparet Kenteris og Katerina Thanou veltet på motorsykkel seint i går kveld.

OL-vinneren fra 200 m i Sydney 2000 har nakketrøbbel, whiplash og åpne sår på leggen. Thanou, som tok 100 m-sølv i forrige OL, har skader på hofter og bein.

Ingen av dem betegnes som alvorlig skadd, melder Aten-sykehuset KAT.

Likevel må trolig Hellas lete etter en ny person til å tenne flammen under åpningsseremonien i kveld. Det skal ha vært Kenteris' jobb, melder flere aviser og nyhetsbyråer.

Skulle til disiplinærkomiteen?

På det tidspunktet duoen krasjet var de etterlyst av dopingjegere, fordi de ikke hadde stilt opp for å avlevere dopingprøver tidligere på dagen.

Hellas-trener Christos Tsekos sier til AP at begge hadde skrudd av mobilene sine. Da sprinterne så ble innkalt til IOKs disiplinærkomité kastet de seg på motorsykkelen.

- De satt på balkongen sammen med meg, vi følte oss dårlige og under press. Det skal ikke mye til for at noe galt skjer da, sier Tsekos.

I dag fikk de skadde og dopingmistenkte friidrettsutøverne besøk av den olympiske komiteen, på sykehuset. Der fikk de ny innkallelse til en disiplinærhøring. På grunn av ulykken ble høringen utsatt 72 timer fra det opprinnelige tidspunktet i morges.

Dopingsak

For i IOKs øyne er dette allerede en dopingsak, selv om det ikke foreligger positive prøver. Å snike seg unna test er like alvorlig, dersom ikke unnskyldningene er veldig, veldig gode.

- Lekene er sterkere enn utøverne. Vi har hatt mye omtalte dopingsaker før, de har ikke ødelagt OLs omdømme, sier Jaques Rogge på en pressekonferanse i dag.

Arne Ljungqvist, leder av IOCs medisinske kommisjon, forteller at dopingjegere har lett etter de to grekerne også tidligere. Både i Chicago og Aten fikk de aldri noen prøver av duoen.

Ifølge nyhetsbyrået AP er den greske befolkningen også skeptiske til Kenteris og Thanous forsvinningsnummer.

- Fortell oss sannheten. Det greske folk fortjener å vite om dere er rene, skriver avisa Ethnos på forsida i dag.

<B>AVSKRUDDE MOBILER:</B> Kostadinos Kenteris og Katerina Thanou hadde vært hos treneren Costas Tzekos før de krasjet på motorsykkel.
ALVORLIG:</B> IOK-sjef Jacques Rogge mener OL i Aten allerede har en dopingsak.