Gresk tragedie for Figo

Glem Zevs, Apollo, og Akilles. Hellas har fått et nytt sett med guder. I går sendte de EM-vertene Portugal i garderoben med skamfulle blikk.

PORTO (Dagbladet): For selv om Portugal ikke leverte fotball opp mot forhåndsforventningene, så var det først og fremst god fotball som førte grekerne til sin første sluttspillseier i EM eller VM.

-  Vi hadde denne sjansen til å vise verden at vi er et godt fotball-lag. Vi har alltid hatt gode enkeltspillere. Nå er vi også gode som lag. Vi er stolte, og dette er en historisk dag for hele nasjonen Hellas, sier banens ener i går, midtstopper Traianos Dellas, som har vært lagkamerat med John Carew i AC Roma i år.

Og Dellas har rett. Grekerne spilte med hjertet utenpå skjorta, vant dueller, spilte smart i forsvar, angrep direkte i lengderetningen, og vant meget fortjent. De første 20 minuttene skapte laget fire store sjanser. Anført av Werder Bremen-spissen, Angelos Charisteas.

-  Utilgivelige feil

-  Jeg vil ikke trekke fram meg selv. Treneren vår, Otto Rehhagel, har gjort oss til et lag. Han prater med samtlige spillere hver dag. Og får oss til å yte maksimalt. Han kan være rimelig gal noen ganger, sier en smilende Charisteas til Dagbladet. For det så rett og slett ut som Hellas tok Portugal på senga. Hjemmelaget virket paralysert etter grekernes blitzåpning. Figo bekreftet overfor Dagbladet etter kampen at åpningen betydde mye for kamputfallet.

-  Selvsagt hadde vi aldri ventet å tape. Det var en dårlig kamp av alle oss. Vi gjorde to utilgivelige feil som Hellas straffet oss for, sier Figo til Dagbladet.

Og den første feilen kom ved 165-millionersmannen Paulo Ferreira, som kanskje tenkte på overgangen sin til Chelsea da han ga ballen til Karagounis som dunket den i mål i det sjuende minuttet.

Etter pause førte en ny pasningsfeil til at Charisteas kunne storme i angrep for Hellas. Stikkeren til Seitaridis var perfekt. Og straffen like klar da Christiano Ronaldo la den greske høyrebacken i bakken. Med 0- 2 kunne Hellas cruise inn til seier, og Ronaldos trøstemål på overtid hjalp ikke engang som et plaster på et vidåpent fotballsår hos Portugal.

-  Beklager

-  Spillerne ble nervøse av de to tidlige målene i hver omgang. Dette ødela hele kampen og spillet vårt, forklarer Portugals trener Felipe Scolari.

Mannen som trente Brasil til VM-gull i 2002 har ikke hatt suksess i oppkjøringen til EM. Og han krøp klokelig for pressen og folket etter kampen.

-  Jeg vil benytte sjansen til å beklage overfor det portugisiske folket. Tilskuerne her i Porto støttet oss hele kampen. Men vi skuffet dem. De hadde fortjent så mye mer enn det vi ga.

-  Jeg er trist nå, men for meg gjelder det å bruke de neste tre dagene fram mot Russland-kampen til å prate med spillerne, og få dem til å tro på det vi gjør. Det blir en kamp på liv og død. I en så kort turnering som EM, så kan man bare tape én kamp, sier Scolari.

-  Kollektiv-fil

Hellas-trener, Otta Rehhagel, smilte fra øre til øre etter kampen. Og mens spillerne ga ham mye av æren for seieren, så ga han spillerne æren.

-  De fulgte opplegget perfekt, og spilte en strålende kamp. Jeg tror denne kampen viste kvalitetene noen av våre spillere innehar, sier Rehhagel, som innser at han er i ferd med å bli folkehelt i Hellas.

-  Hvis jeg går på gata i Athen, så blir jeg stoppet av nesten alle som vil hilse på meg, og gi meg lykkeønskninger. Det er veldig hyggelig, og gjennom EM-kvalifiseringen har vi skapt en flott stemning i landet.

-  Æresborger

Rehhagel er allerede lovet æresstatsborgerskap i Hellas. Og en tysk reporter lurte på om Rehhagel ville stille som statsminister-kandidat i landet ved neste anledning.

-  Nei, he-he. Det er jeg nok ikke kvalifisert for. Men jeg skulle gjerne ønske at jeg fikk lov til å benytte meg av kollektivfilene i Athen-trafikken, sier Otto Rehhagel spøkefullt.

VOLDSOM GLEDE: Georgios Karagounis.
VOLDSOM SKUFFET: Portugal og Figo trodde ikke det var mulig å tape åpningskampen mot Hellas. Vi gjorde to utilgivelige feil, sier Figo til Dagbladet.