Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Grete skulle legge opp, så fikk hun tilbud om å være «hare» i New York

Satte verdensrekord i sitt første maraton. Resten er historie.

LÆRER: Grete Waitz var lærer og hadde tenkt til å legge opp som løper. Da hun skulle feire at karrieren var over, satte hun verdensrekord på maraton og skapte seg en ny karriere. Her løper hun inn til seier i New York maraton i 1983. Foto: AP Photo/Scanpix
LÆRER: Grete Waitz var lærer og hadde tenkt til å legge opp som løper. Da hun skulle feire at karrieren var over, satte hun verdensrekord på maraton og skapte seg en ny karriere. Her løper hun inn til seier i New York maraton i 1983. Foto: AP Photo/Scanpix Vis mer

Send din siste hilsen til Grete i kondolanseprotokollen

(Dagbladet): Grete Waitz gikk i dag bort, 57 år gammel. Hun blir hyllet over hele verden som kanskje tidenes største kvinnelige maratonløper.

Men det var rene tilfeldigheter som gjorde at hun begynte å løpe maraton. Planen var å legge opp i 1978 for å konsentrere seg om lærerjobben på Bjølsen skole i Oslo og kanskje få barn med ektemannen Jack.

Ikke lysten på maraton Under EM i Praha tidligere på året, foreslo Knut Kvalheim at Grete og Jack Waitz burde dra til New York og løpe maraton. Kvalheim hadde deltatt året før, uten å fullføre, men syntes det var en artig opplevelse.

- Selv var jeg ikke stemt for å løpe i New York i det hele tatt. Jeg hadde aldri løpt mer enn 22 km på trening og bare tanken på å løpe 42 km virket avskrekkende på meg. Jeg betraktet meg selv som baneløper, fortalte Grete i boka «Grete Waitz - i det lange løp».

Jack Waitz ga imidlertid ikke opp ideen om å løpe New York maraton, og ektemannen klarte å overtale Grete.

- Jeg gikk tilslutt med på å stille opp hvis vi kunne få invitasjon til begge to. Det kom ikke på tale at jeg skulle reise alene, sa Grete.

Satte verdensrekord New York maraton-sponsor Finnair sørget for transporten til verdensbyen og Grete Waitz' første besøk til USA. Vel framme fikk hun beskjed av arrangøren at hun var tiltenkt en rolle som «hare» - for å holde farta oppe slik at det kunne blitt satt verdensrekord i løpet.

I det som Grete Waitz trodde var en feiring av at karrieren var over, satte hun verdensrekord på maraton med tida 2.34,30. To minutter raskere enn noen annen kvinne hadde løpt.

Dette åpnet en ny karrierevei for Grete. Norge mistet en lærer og fikk i stedet en av våre flotteste ambassadører.

- Var ferdig som løper Johan Kaggestad kjente Grete Waitz i nesten 40 år og husker godt at Grete Waitz følte seg ferdig med løpinga i 1978.

- Grete var et veldig rasjonelt menneske. Hun var i full jobb og mente vel at hun hadde realisert potensialet sitt på bane. Hun var vel litt lei av de dopa østeuropeerne også, for å si det rett ut. Men så kom en «running boom» med gateløp og bymaraton som tiltrakk seg enormt med mennesker, forteller Kaggestad.

- Hvordan var det mulig for henne å sette verdensrekord på maraton (42 km) når hun aldri hadde løpt lengre enn 22 km?

VERDENSMESTER: Grete Waitz ble verdensmester i Helsingfors i 1983. De siste 10 km av maratonen løp hun på under 33 minutter i et fantastisk løp. Foto: AP Photo/Scanpix
VERDENSMESTER: Grete Waitz ble verdensmester i Helsingfors i 1983. De siste 10 km av maratonen løp hun på under 33 minutter i et fantastisk løp. Foto: AP Photo/Scanpix Vis mer

- Hun hadde evnen til å holde stor fart lenge. Hun trente korte og intense økter, det handlet rett og slett om å holde ut, sier Kaggestad.

- Hvilken vei hadde karrieren gått, hvis ikke invitasjonen fra New York hadde kommet?

- Hun hadde vært lærer, ganske sikkert. Hun var en veldig nøktern dame og opptatt av at man skulle jobbe for å brødfø seg. Hun holdt dette med lærerskolen og læreryrket som veldig viktig. Hun hadde blitt en strålende lærer, sier Kaggestad og ler over tilfeldighetenes spill.

Ble maratonikon Grete Waitz selv sa i et intervju med New York Road Runners i 2008 at hun hadde helt andre planer enn å bli en av tidenes største maratonløpere, da hun stilte opp i New York høsten 1978.

- Jeg kom til New York for å legge opp. Jeg hadde planer om å fortsette med lærerjobben og kanskje få barn. I stedet sluttet jeg i jobben min og fikk aldri barn. Det var alltid spennende å komme tilbake til New York. Hver eneste seier ble et nytt høydepunkt, sa Grete Waitz.

I 1988 løp hun inn til sin niende seier i New York, ti år etter maratondebuten. Da sto hun også med VM-gull på maraton fra 1983 og OL-sølv fra Los Angeles i 1984. Samtidig var hun blitt et ikon for kvinner over hele verden som ønsket å bli med på joggebølgen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media