Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Grete Waitz er død

Tapte mot kreften 57 år gammel.

TAPTE MOT KREFTEN: Grete Waitz foran utallige avisoppslag fra karrieren sin. I dag døde Waitz, 57 år gammel.
Foto: Erik Berglund
TAPTE MOT KREFTEN: Grete Waitz foran utallige avisoppslag fra karrieren sin. I dag døde Waitz, 57 år gammel. Foto: Erik Berglund Vis mer

(Dagbladet): Friidrettslegenden Grete Waitz er død, 57 år gammel, melder NTB.

Natt til tirsdag sovnet hun stille inn med ektemannen Jack ved sin side på Ullevål universitetssykehus, etter seks års kamp mot kreftsykdommen.

- Det er en veldig, veldig trist dag, ikke bare for norsk idrett og friidrett. Men også for alle som var glad i Grete, sier friidrettspresident Svein Arne Hansen til Dagbladet.

- Jeg har kjent henne veldig godt, helt siden hun var med som løper som 12-13-åring. Vi var gode venner, og var sammen på mange friidrettsarrangementer. Hun blir husket første og fremst som løperdronningen. Hun var virkelig en dronning. Hvis noen skulle fortjent en statsbegravelse så er det Grete. Men jeg tror ikke det var hennes stil, hun var en beskjeden jente. Hun fremhevet seg aldri, hun ville bare heve seg på banen. Hun var en stor utøver og et stort menneske. Jeg er sjokkskadet nå og det er alle som har stått henne nær, sier han.

Grete Waitz var Norges mestvinnende langdistanseløper gjennom alle tider: Hun har 33 norgesmesterskap, seks på 800 meter, åtte på 1500 meter, fem på 3000 meter og 14 i terrengløp. Hun vant hele syv kongepokaler.

Mest kjent var hun som maratonløper, med VM-gull, OL-sølv og hele ni seire i New York Maraton.

Kjempet for kreftsaken
I 2005 fikk hun diagnosen kreft, og har gjennom stiftelsen «Aktiv mot kreft» jobbet for å bedre tilværelsen til de kreftrammede.

I 2006 var hun med på å åpne det nye «Pusterommet» på Ullevål sykehus, hvor pasienter møtes til sosialt samvær og fysisk aktivitet.

- Med fysisk aktivitet føler en seg mindre syk, og livet kjennes mer normalt. Jeg møter stadig takknemlige pasienter på Ullevål, sa Waitz den gang til NTB.

LANGT EKTESKAP: I 1975 ble Grete Andersen og Jack Waitz gift. Etter det har ekteparet Waitz vært sammen i ett og alt. 
Foto: Erik Berglund
LANGT EKTESKAP: I 1975 ble Grete Andersen og Jack Waitz gift. Etter det har ekteparet Waitz vært sammen i ett og alt. Foto: Erik Berglund Vis mer

For bare to måneder siden ga hun og stiftelsen bort en kreftscanner til Oslo Universitetssykehus. Waitz samlet også inn penger til kreftsaken via startlisenser i New York Maraton.

- Hun har vært veldig åpen om sykdommen, hun sto fram og det var stort av henne. Og hun frontet den kampen mange har med kreften, hun leverte en formidabel innsats for saken, sier Svein Arne Hansen.

Pionér
Grete Andersen vokste opp i Oslo. Hun begynte ifølge Store Norske Leksikon med organisert løpetrening da hun var 13 år gammel, og valgte SK Vidar som sin første klubb.

Grete Waitz hadde et naturlig talent for lange løp, og ble en pådriver for å la kvinner få konkurrere i lengre løp. I 1978 løp hun sitt første maratonløp med umiddelbar suksess, og fra da av var hun en virkelig verdensstjerne.

Waitz satte uoffisiell verdensrekord i sitt første maratonløp i New York, og i perioden 1978 - 88 vant hun New York Marathon ni ganger.

2006: En kreftsyk Grete Waitz (53) løp fremdeles, og var på plass under New York Maraton for å heie frem sine kolleger.
Foto: Daniel Sannum Lauten/Dagbladet
2006: En kreftsyk Grete Waitz (53) løp fremdeles, og var på plass under New York Maraton for å heie frem sine kolleger. Foto: Daniel Sannum Lauten/Dagbladet Vis mer

Dermed fikk hun en særlig sterk posisjon i USA, der joggebølgen i 1970- og 1980-årene ble koblet sammen med en generell bevisstgjøring av kvinner.

Gjennom sine seirer i USAs mest prestisjefulle maraton ble Grete Waitz et forbilde også for amerikanske løpersker. Hun forbedret verdensrekorden i maraton tre ganger, sist i London 1983.

Utnevnt til ridder
Waitz' innsats som banebrytende kvinnelig langdistanseløper regnes for å ha hatt stor betydning for utviklingen av kvinneidrett i Norge og i verden.

Det ble også tydeliggjort 20. november 2008, da Kongen utnevnte henne til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden «for hennes betydning som rollemodell».

- Dette er en stor ære. Jeg er veldig stolt, og ble helt fantastisk glad da jeg fikk overrakt nyheten, sa Grete Waitz til Dagbladet etter overrekkelsen.

STOR I USA: Ni seire i New York Maraton gjorde Waitz til stjerne i USA.
Foto: Daniel Sannum Lauten/Dagbladet
STOR I USA: Ni seire i New York Maraton gjorde Waitz til stjerne i USA. Foto: Daniel Sannum Lauten/Dagbladet Vis mer

Av norske idrettsstjerner var det bare Ole Gunnar Solskjær og Sonja Henie som tidligere hadde mottatt denne.

- Hun ble et symbol på kvinnefrigjøringen. Det var vakkert å se Grete løpe. Hun var et forkjemper og et forbilde for å få anerkjennelse for kvinnenes langdistanseløping, sier friidrettspresident Svein Arne Hansen.

- Grete Waitz-løpene hadde opp opp mot 50 000 mennesker med, og det ble et godt symbol for hvor viktig hun var.

Friidrettspresidenten regner Grete Waitz som norsk idretts største.

JENTENES LØP: Grete Waitz på brua over startområdet for Grete Waitz-løpet 1997.
Foto: Lars Eivind Bones/ Dagbladet.
JENTENES LØP: Grete Waitz på brua over startområdet for Grete Waitz-løpet 1997. Foto: Lars Eivind Bones/ Dagbladet. Vis mer

- Hun er den største vi har hatt i norsk idrett. Det er ingen som har oppnådd en sånn anerkjennelse verden over som Grete fikk. Hun var første verdensmester i friidrett på maraton, i Helsingfors i 1983. Hun løp og vant New York Marathon ni ganger.

- På gata i New York stoppet politiet for at Grete skulle gå over, det gjør de bare for de største. Ingen vanlig idrettsutøver opplever det. En gang var jeg med Grete på restaurant. Alle reiste seg og klappet da hun skulle gå. Når du er stor i New York er du stor. Hun har vært et forbilde for generasjoner, sier Hansen til Dagbladet.

Ifølge en pressemelding fra Helle Aanesen i Aktiv mot kreft har Jack Waitz bedt henne formidle at familien ønsker ro, og ber om forståelse for at familien ikke ønsker å gi intervjuer til mediene.

Send din siste hilsen til Grete Waitz her.

DRONNING: Bislett-general og friidrettspresident Svein Arne Hansen regner Grete Waitz som Norges største idretsstjerne. FOTO: NORDAHL/ALEKSANDER, Dagbladet.
DRONNING: Bislett-general og friidrettspresident Svein Arne Hansen regner Grete Waitz som Norges største idretsstjerne. FOTO: NORDAHL/ALEKSANDER, Dagbladet. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media