Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Grete Waitz får begravelse på statens regning

Den sjette kvinnen noensinne som æres på denne måten.

ÆRES: Regjeringen har besluttet å gi Grete Waitz begravelse på statens regning.

FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
ÆRES: Regjeringen har besluttet å gi Grete Waitz begravelse på statens regning. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET. Vis mer

(Dagbladet): Regjeringen har besluttet å gi Grete Waitz begravelse på statens bekostning, melder statsminister Jens Stoltenberg via sin Twitter-konto i dag.

Waitz døde natt til tirsdag, 57 år gammel, etter flere års kamp mot kreften. Hun har blitt hyllet i hjem- og utland for det hun oppnådde både innenfor og utenfor idretten.

- Hun var en ener som brukte sin posisjon for å fremme breddeidretten og folkehelsen. Hennes idrettsprestasjoner ruver, nasjonalt og internasjonalt. Hun var en kvinnepionér som brøt barrierene for kvinnelige idrettsutøvere, sier Jens Stoltenberg, ifølge NTB.

Bisettelsen blir privat og kun med de nærmeste til stede, i tråd med Grete Waitz' eget ønske, opplyser Statsministerens kontor.

Ære
Begravelser på statens bekostning gis til personer som i lang tid og «som på en fremstående måte har gjort en særlig nasjonal tjeneste» på forskjellige felt.

Grete Waitz er den sjette kvinnen som har blitt gitt denne æren, etter Gina Krog, Sigrid Undset, Sonja Ludvigsen, Halldis Moren Vesaas og nylig Wenche Foss.

Hun er den andre idrettsutøveren noensinne, etter skihopper Birger Ruud i 1998.

- Det var med dyp sorg jeg mottok budskapet om at Grete Waitz har gått bort. Hun var en av våre aller fremste idrettsutøvere som sto for imponerende prestasjoner. Hun var også en viktig pådriver for kvinneidretten og en inspirasjon for mosjonister over hele verden, sa statsminister Jens Stoltenberg til NTB dagen etter Waitz' bortgang.

Grete Waitz var ikke bare løperdronning i Norge, spesielt i USA var hun et ikon etter at hun vant New York Marathon ni ganger. Seirene kom samtidig som joggebølgen bredte seg internasjonalt, og Gretes fantastiske karriere inspirerte tusenvis av kvinner til å trene.

Over 200 meldinger har kommet inn til New York Times' kondolanseprotokoll, og også Dagbladets kondolanseprotokoll oversvømmes av siste hilsener fra det norske folk.

Jobbet for kreftsaken
Waitz' innsats som banebrytende kvinnelig langdistanseløper regnes for å ha hatt stor betydning for utviklingen av kvinneidrett i Norge og i verden.

Det ble også tydeliggjort 20. november 2008, da Kongen utnevnte henne til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden «for hennes betydning som rollemodell».

- Dette er en stor ære. Jeg er veldig stolt, og ble helt fantastisk glad da jeg fikk overrakt nyheten, sa Grete Waitz til Dagbladet etter overrekkelsen.

Av norske idrettsstjerner var det bare Ole Gunnar Solskjær og Sonja Henie som tidligere hadde mottatt denne.

- Hun ble et symbol på kvinnefrigjøringen. Det var vakkert å se Grete løpe. Hun var et forkjemper og et forbilde for å få anerkjennelse for kvinnenes langdistanseløping, sier friidrettspresident Svein Arne Hansen.

I 2005 fikk Grete Waitz diagnosen kreft, og har gjennom stiftelsen «Aktiv mot kreft» jobbet for å bedre tilværelsen til de kreftrammede.

I 2006 var hun med på å åpne det nye «Pusterommet» på Ullevål sykehus, hvor pasienter møtes til sosialt samvær og fysisk aktivitet.

Les mer om Grete Waitz' liv i Dagbladets arkiv.

Send din siste hilsen til Grete Waitz her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media