SIKKER: Antoine Griezmann sendte ballen i motsatt hjørne for der Manuel Neuer kastet seg, og ga Frankrike 1-0. Foto: NTB Scanpix/_Arne Dedert/dpa (RESTRICTIONS APPLY: For editorial news reporting purposes only. Not used for commercial or marketing purposes without prior wri
SIKKER: Antoine Griezmann sendte ballen i motsatt hjørne for der Manuel Neuer kastet seg, og ga Frankrike 1-0. Foto: NTB Scanpix/_Arne Dedert/dpa (RESTRICTIONS APPLY: For editorial news reporting purposes only. Not used for commercial or marketing purposes without prior wriVis mer

Griezmann skjøt Frankrike til EM-finalen: - Jeg ønsket virkelig å ta straffen

Toppscoreren i EM sendte Tyskland ut.

(Dagbladet.no): Tyskland - Frankrike 0-2.

Vertsnasjonen Frankrike fikk drømmen oppfylt: Hjemmelaget skal spille EM-finale mot Portugal i Paris kommende søndag.

Sterk tysk motstand ble nøytralisert av Antoine Griezmanns effektivitet.

Den franske angrepseleganten scoret to ganger i helt avgjørende perioder i kampen, sendte laget sitt til finalen og er turneringens toppscorer så langt.

Se opp, Cristiano Ronaldo og Portugal - nå kommer et Frankrike i flyt til finalen.

- Vi er så glade. Nå kan vi begyne å drømme om 10. juli. Vi må holde beina på jorda, det er en kamp igjen, men nå skal vi nyte denne kvelden, sier tomålsscorer Griezmann, ifølge Uefa.com.

- Jeg er veldig stolt. Jeg ønsket virkelig å ta en straffe i enda en viktig kamp, og jeg er lykkelig for at jeg tok den avgjørelsen og scoret. Det er vårt ansvar nå å vinne kamper for det franske folket, og la oss bare håpe vi klarer å avslutte dette også, sier han.

Schweinsteiger handset

HANDSET: Bastian Schweinsteiger gikk opp i duell med armen, og laget straffe. Foto: NTB Scanpix/REUTERS/Michael Dalder
Livepic
HANDSET: Bastian Schweinsteiger gikk opp i duell med armen, og laget straffe. Foto: NTB Scanpix/REUTERS/Michael Dalder Livepic Vis mer

Frankrike startet også friskt, oppildnet av et vanvittig lydnivå blant hjemmefansen på Stade Velodrome, men klarte ikke å omsette overtaket de første minuttene i mål.

Etter å ha ridd av den første milde stormen fikk Tyskland orden på sakene. Den nykomponerte midtbanekonstellasjonen med Toni Kroos noe høyere i banen fikk etter hvert opp presisjonen, og resten av omgangen var tyskerne egentlig klart best.

Igjen og igjen kombinerte de seg inn bak Frankrikes midtbane, og skapte flere gode sjanser. Nærmest var kanskje Emre Can da Hugo Llorris måtte gjøre en sterk redning etter et knapt kvarter, men da hadde Thomas Müller allerede misbrukt god sjanse med en litt glatt fot.

GOD REDNING: Antoine Griezmann kunne gitt Frankrike ledelsen tidlig, men Manuel Neuer var der. Foto: NTB Scanpix/Kieran McManus/BPI/REX/
GOD REDNING: Antoine Griezmann kunne gitt Frankrike ledelsen tidlig, men Manuel Neuer var der. Foto: NTB Scanpix/Kieran McManus/BPI/REX/ Vis mer

Frankrikes store kom i den nevnte gode åpningen, da Antoine Griezmann spilte vegg med en lagkompis men ikke fikk ordentlig kraft bak avslutningen Manuel Neuer stoppet greit.

Så skjedde det nådeløse like før pause, det blytunge for Jogi Löws gutter.

Bastian Schweinsteiger gikk i hodeduell med Patrice Evra med armen først, stoppet headingen med den, og laget straffe.

DAGBLADETS DOM:

Antoine Griezmann: EMs toppscorer gjorde det igjen. Sikker fra straffemerket - og avgjorde kampen med sitt andre.

Hugo Lloris: Kjemperedning i første omgang. Står fram igjen når landet hans trenger ham mot slutten.

Dimitri Payet: En skygge av sitt tidligere EM-selv. Må heve seg igjen til finalen.

Antoine Griezmann, allerede her turneringens toppscorer, dunket denne enkelt og knallhardt i mål.

Griezmanns tå

Tyskland fikk en ny smell etter pause - denne gang i form av en skade. Jerome Boateng har vært helt sentral for tyskerne i dette mesterskapet, men da han langpasset på seg en strekk og måtte bytte etter en knapp time, etterlot han seg et skummelt tomrom.

Frankrike var fornøyde med å la Tyskland fortsatt ha mye ball etter pause, men visste så klart at mulighetene ville komme på kontringene de skulle få.

Og da den store kom, var Antoine Griezmann der igjen.

Ballen falt ned i feltet der Atletico Madrid-juvelen vaket og lurte, Griezmann dyttet fram en tå og sendte franskmennene på tribunen til de høyere luftlag.

VILLE OGSÅ HA STRAFFE: Toni Kroos ropte på ellevemeter midtveis i første omgang, men reprisene viste at Paul Pogba hindret ham utenfor seksten. Foto: NTB Scanpix/AFP / ANNE-CHRISTINE POUJOULAT
VILLE OGSÅ HA STRAFFE: Toni Kroos ropte på ellevemeter midtveis i første omgang, men reprisene viste at Paul Pogba hindret ham utenfor seksten. Foto: NTB Scanpix/AFP / ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Vis mer

Tyskland stablet på beina en sluttspurt og skapte mye mot slutten. Men de manglet en Griezmann, eller en annen med målteft på topp i denne kampen. Store sjanser endte utenfor, over, i stolpen eller i trygge Hugo Lloris' armer.

Vertsnasjonen er i finalen, og for en avslutning vi får på dette mesterskapet.

- Frankrike ble dominert, men var mer effektive enn Tyskland. For en gangs skyld hadde de hellet på sin side mot tyskerne. Og som jeg spådde var det de store spillerne som utgjorde forskjellen, sier den tidligere franske storscoreren David Trezeguet, ifølge Uefa.com.

SPIKEREN: Antoine Griezmann tuppet inn 2-0. Foto: NTB Scanpix/REUTERS/Darren Staples
SPIKEREN: Antoine Griezmann tuppet inn 2-0. Foto: NTB Scanpix/REUTERS/Darren Staples Vis mer