Grillkongen gjør comeback

55 år, 10 barn og snart 20 millioner griller inn i livet har George Foreman bestemt seg for å gjøre det han ikke burde gjort. Bokse mer.

Lørdag avsluttet George Foreman sin kontrakt som bokseekspert for det amerikanske TV-selskapet HBO.

Amerikas offisielle grillkonge - hvilket han ble kåret til da kongegrillen «George Foreman Lean Mean Grilling Machine» passerte 10 millioner i salg i 1999 - hadde knapt rukket å komme seg av lufta før de siste månedenes store fristelse ble gjentatt i all offentlighet. Og det handlet ikke om mat, førsteinntrykket av gode gamle George indikerer nemlig at han er stappmett.

Nei, det handler om boksing.

Grillselger

22. november 1997 bokset George Foreman sin hittil siste kamp da han tapte på poeng for Shannon Briggs i Atlantic City. Siden det har han stort sett spist og solgt griller. Og det er vekta og kroppsfasongen det må gjøres noe med om George skal tilbake i ringen.

Akkurat som om det er noe problem.

- Noen kilo ned, og jeg er der, sier George Foreman. - Klarer jeg å få av meg noen kilo, har dere ikke sett det siste av meg som bokser.

Det vi ser av George Foreman nå er mye. Uten at gubben sjøl tar det så høytidelig. For det er mange måter å se seg sjøl i speilet på. Og George Foreman gjør det på denne måten:

- Jeg er bare noen store saftige biffer fra matchvekt. Hvis jeg ser tung ut, så er det kameraenes skyld, sier bokselegenden.

En amerikansk historie

George Foremans historie er så unik, vill og spesiell at den selger seg sjøl hver gang han gjør et offentlig stunt. Sånn sett er det liten grunn til å tvile på at et Foreman-comeback vil generere paller med dollar i alle retninger. For George Foreman - prest, ungdomsleder, bonde, grillkonge, bokser og far til 10 - er en elsket mann i Amerika.

Fordi han bryr seg.

George Foreman er den kriminelle gategutten som i en alder av 15 år bestemte seg for å gjøre noe med livet sitt. Han ble rådet til å begynne å bokse. Og bare 19 år gammel vant han tungvektsgullet under Mexico-OL 1968.

Fem år seinere var han profesjonell verdensmester i tungvekt.

Alle heter George

- Det beste jeg kan gjøre er å være sammen med familien, sier George Foreman. - Min kjære kone Mary, som jeg for ordens skyld kaller Joan, er aldri ensom. Vi har fem store og sunne gutter og fem jenter som alltid minner gutta på hvem som er sjefene i huset. Og for ordens skyld - jeg døpte alle gutta George.

George Jr., George III, George IV, George V og George VI - der har du Foreman-avkommene som står og tisser. De som sitter er det litt enklere å holde orden på.

- Men jeg var veldig nær ved å kalle alle jentene George også, sier George Foreman. - Før jeg skjønte at det ville blitt i meste laget. Så jentene mine fikk sine egne navn. De heter Michi, Freeda George, Georgetta, Natalie og Leola.

Ordinert prest

Etter en religiøs opplevelse i garderoben etter at han i 1977 tapte for Jimmy Young, startet George Foreman sin egen menighet. Som ordinert prest holder han sine populære prekner.

- Jeg er der veldig ofte, sier han. - Og når jeg ikke er i kirken eller på forretningsreise, kan du alltid treffe meg på farmen min i Texas. Og der har jeg tonnevis med fugler - alt fra strutser til kalkuner, duer og gudene vet hva. Det er avslappende å sitte der og bare gi dem mat.

Men ikke så avslappende at store sterke George ikke blir rastløs. Og nå som grillene selger seg sjøl og ungene har det de trenger må han ha et nytt mål å strekke seg mot. Så derfor dette sinnssyke comebacket i bokseringen som altså bare er noen kilo unna.

- Jeg er klar, sier George Foreman. - Tror du på Gud og din egen styrke, kan sjøl en eldre kar utrette et mirakel eller to til i bokseringen.

GRILLKONGEN: I desember i fjor var George Foreman i London og viste fra suksessgrillen sin. Nå er den satt vekk til fordel for boksehanskene. - Klarer jeg å få av meg noen kilo, har dere ikke sett det siste av meg som bokser, sier Foreman.