Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Håndball-EM i Sverige:

Grimsbø og Mørk storspilte da Norge vant EM-gull

Straffet Nederland.

FORTJENT: Kampens store spiller, Nora Mørk, jubler med EM-trofeet etter seieren i finalen. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
FORTJENT: Kampens store spiller, Nora Mørk, jubler med EM-trofeet etter seieren i finalen. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Nederland - Norge 29-30 (15-15)

GÖTEBORG (Dagbladet): Norge slo Nederland og tok EM-gull nummer sju i kveld foran 11 000 tilskuere i Scandinavium i Göteborg.

Det ble en tett og jevn finale og Nora Mørk ble norsk toppscorer med fantastiske 12 mål. Hun var naturlig nok jublende glad da hun snakket med TV3 umiddelbart etter kampslutt.

- Det er helt sykt, fantastisk. Det er utrolig deilig i dag. Vi gjør det litt spennende til slutt, men fy fader vi er europamestre. Det er helt sinnsykt, sier hun.

Trener Thorir Hergeirsson er også høyt oppe:

- Nederland er gode. Framover må vi spille en del mot dem for å lære oss å møte dem. De er svingode. Jeg er bare glad vi vant, det ble litt rot på slutten. Jeg er veldig glad, og dette er en helt fantastisk gjeng, sier han til TV3.

Han forklarte også hvorfor han ikke tok timeout på slutten da Nederland kunne utlikne.

- Jeg ville ikke bruke timeoutkortet tidligere fordi de hadde brukt alle sine, og ja... Jeg driter i det nå, fordi vi vant, sier han med et glis.

Flere norske viste seg fram mot lynraske nederlendere og Norge fikk en liten luke i 2. omgang. Likevel ble det et drama i sluttsekundene.

Norge hadde flere svake perioder, men ble reddet av et stadig bedre forsvar og Nora Mørk som tok ansvar i angrep.

NORSK JUBEL: God stemning etter at seieren var i boks. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
NORSK JUBEL: God stemning etter at seieren var i boks. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

- Mørk storspiller. Vi trenger flere Nora Mørk utpå der, sa TV3-kommentator Geir Oustorp underveis i kampen.

- Når det gjelder som mest, er det selvfølgelig en stjerne, Nora Mørk, som står fram, sa kollega Daniel Høglund.

Keeper Kari Aalvik Grimsbø startet på benken, men kom inn og spilte en god kamp. Linjespiller Marit Malm Frafjord hadde også en av sine beste kamper i EM.

Drømmemotstander

Nederland har ikke slått Norge siden VM i 1999, da endte Norge opp som verdensmestere. Nederlands forrige seier mot håndballjentene kom 4. desember 1999. Da vant Nederland 24-18. Siden er Norge ubesieret i 14 kampern.

Gjennombruddet til de norske håndballkvinnene i 1986 var i Nederland. Det første gullet (1998) var i Nederland.

Før finalen hadde lagene møttes 54 ganger. Hele 40 har endt med norsk seier. Bare 10 har Nederland vunnet.

Den første kampen ble spilt i januar 1962 og endte med norsk 9-5-seier.

BILDEKAVALKADE HÅNDBALL-EM: Her er noen av Dagbladets blinkskudd fra Norges tidligere kamper i håndball-EM. Foto: Bjørn Langsem Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer

Trøbbel

Norge fikk en grei start på kampen offensvit og scoringer av Frafjord, Mørk (2), Herrem og Kristiansen sørget for norsk ledelse etter 8 minutter. Stillingen var 4-5. påMen bakover på banen glapp det gang på gang.

Hergeirsson tok timeout etter 10 minutter. Da hadde Nederland snudd til 6-5. Og det lugget for det norske laget. Det var slurv både framover og bakover, men Silje Solberg sto solid i det norske mål.

Nederland var opp i 9-6-ledelse, men Norge kjempet seg tilbake til 9-8 med to raske av Arntzen go Herrem.

Men igjen kom en svak norsk periode og Nederland fikk en luke med 13-9.

1. omgang var 30 merkelige minutter og det svingte voldsomt. For plutselig stokket det seg fullstendig for Nederland og de norske jentene viste seg fram. Silje Waade kom fram og banket inn to langskudd. Etter 27 minutter var stillingen 14-14.

GOD STEMNING: De norske jentene jubler. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
GOD STEMNING: De norske jentene jubler. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

Til pause var stillingen 15-15.

Lagene fulgte hverandre tett i 2. omgang. Utover i omgangen fikk Norge en liten luke som Nederland aldri klarte å tette. Grimsbø storspilte i det norske målet og samtidig var håndballjentene bedre offensivt.

Nederland klarte aldri å komme tilbake, til tross for mye positivt spill i starten av kampen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!