Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Grimsbø oppløst i gledestårer etter bragdkamp

- Jeg tror ikke jeg klarer å si så mye.

GLEDESTÅRER: Kari Aalvik Grimsbø (t.h.) gråt vel så mye som sine brasilianske motstandere, men av helt andre årsaker. Den norske målvakten sto en formidabel kamp etter at hun kom inn for Katrine Lunde Haraldsen.Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
GLEDESTÅRER: Kari Aalvik Grimsbø (t.h.) gråt vel så mye som sine brasilianske motstandere, men av helt andre årsaker. Den norske målvakten sto en formidabel kamp etter at hun kom inn for Katrine Lunde Haraldsen.Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

LONDON (Dagbladet): Brasil - Norge 19-21 (13-9).

Til manges overraskelse hadde landslagstrener Thorir Hergeirsson valgt å satse på Katrine Lunde Haraldsens erfaring fra start i kampen i OL-kvartfinalen mot Brasil.

Men på stillinga 11-6 til hardtkjempende brasiliansk jenter, kastet han på Kari Aalvik Grimsbø, som etter et landslagsliv i skyggen av Haraldsen, har Esbjerg-målvakten stått fram som en av turneringens aller beste målvakter.

Som i gruppespillskampen mot Sverige, stengte Grimsbø buret, og var hovedårsaken til at lagvenninnene sakte, men sikkert kunne spise seg innpå den brasilianske ledelsen, som på det meste var på seks mål. Da semifinalebilletten var sikret etter en formidabel snuoperasjon, ble det alldeles for mye for 27-åringen, som formelig strigråt av glede.

- Jeg tror ikke jeg klarer å si så mye. Det var fighting hele veien. Dette var bare deilig, sier Grimbsø til NRK, oppløst i gledestårer.

TETTET MÅLET: Kari Aalvik Grimsbø stengte målet mot Brasil og snudde kvartfinalen til fordel for Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
TETTET MÅLET: Kari Aalvik Grimsbø stengte målet mot Brasil og snudde kvartfinalen til fordel for Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer

- Vi står sammen, vi har tro på oss selv, og vi har tro på at kan snu, og det gjør det, sier hun.

Etterpå vanket det skryt fra sjefen:

- Kari har tatt steg, og er nå i ferd med å bli en av verdens beste målvakter, men må stå fulle mesterskap før vi kan si det. Uansett: Hun og Katrine et par nå, og de jobber steingodt sammen, faktisk jobber de mer sammen enn før. Det tror jeg er viktig for begge og laget, sier Hergeirsson til NRK.

- Genial trener Islendingen har fått sin andel av kritikk for måten han har ledet laget på i dette OL, hvor mer eller mindre det samme laget som vant VM-gull i suveren stil i Brasil i desember, har sett ut som alt annet enn «world-beaters» i London. I dag falt imidlertid de aller feste puslespillbitene på plass etter Hergeirssons pauseprat.

- Treneren er genial. Det er sånn det er, vet du, sier han spøkefullt, men penser raskt inn på et mer seriøst spor:

- Det løsner med et par kontringer. Vi har snakket om det: Å få til noen forsvar og følge opp med noen riktige kontringer. Det gjør at nøkkelen går rett vei, at bryteren går på. Det skjer, og det skjer så til de grader. Jeg har ventet på det. Vi har prøvd å få det til i fem kamper, men bare fått det til litt, men i dag får vi det til skikkelig i 20 minutter.

DET AVGJØRENDE SKIFTET: Katrine Lunde Haraldsen hadde en redningsprosent på bare 15 da hun ble byttet ut, på stillingen 11-6 til Brasil. Inn kom Kari Aalvik Grimsbø og stengte buret. Grimsbø hadde en redningsprosent på hele 64.  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
DET AVGJØRENDE SKIFTET: Katrine Lunde Haraldsen hadde en redningsprosent på bare 15 da hun ble byttet ut, på stillingen 11-6 til Brasil. Inn kom Kari Aalvik Grimsbø og stengte buret. Grimsbø hadde en redningsprosent på hele 64. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Vi fant fram til det vi er best på i internasjonal kvinnehåndball: team spirit, sier Hergeirsson.

Sprudlende brasilianere Med kniven på strupen måtte Norge luke vekk tekniske feil, bomskudd og feige valg i angrep foran kvartfinalen mot Brasil.

De lyktes sånn passelig i første omgang. Men det hjalp ikke all verden mot et Brasil som sprudlet av energi, vinnervilje og positivitet.

Brasilianerne er like effektive til å sette igang raske kontringer som Norge var på sitt beste før. I tillegg har Brasil en evne til å sluke motstandernes kontringer - for Norge forsøkte flere ganger - som få andre kvinnelag kan matche.

Lite hjelp Katrine Lunde Haraldsen startet omgangen med et par bra redninger, men utover i omgangen slapp hun inn alt. Ikke at det bare var keeperens skyld, de brasilianske skytterne fikk gå opp godt innenfor nimeteren og hamre inn skuddene.

Først 21 minutter inn i omgangen kom Kari Aalvik Grimsbø, som hadde vært Norges beste keeper så langt i OL, på banen. Hun reddet fire av seks skudd før pause mot Katrines 3 av 14.

Til pause ledet Brasil med fire mål, 13-9.

Opphenting Andre omgang startet med to brasilianske scoringer. Først i overtall og etter seks minutter scoret Ida Alstad Norges første etter pause og reduserte til 15-10.

STO FRAM: Gøril Snorroeggen spilte så godt i annen omgang at hun fikk NRK-ekspert Mia Hundvin til å banne på TV. Selv ble hun nesten rørt av alt skrytet.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
STO FRAM: Gøril Snorroeggen spilte så godt i annen omgang at hun fikk NRK-ekspert Mia Hundvin til å banne på TV. Selv ble hun nesten rørt av alt skrytet.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Det målet ble startskuddet for en norsk superperiode. Tre kjappe mål og en god redning fra Grimsbø i løpet av de neste tre minuttene, og det sto 15-13 - Brasil tok timeout.

Brasil økte til tremålsledelse med en gang, men Norge fosset rett i angrep og Alstad reduserte til 16-14.

Stengte buret Kampen fortsatte i et frenetisk tempo. Endelig fikk Norge etterlengtet fart på kontringsspillet, og spiste opp den brasilianske ledelsen. I målet var Kari Aalvik Grimsbø på sitt beste, og drøyt 16 minutter inn i andre omgang var den brasilianske ledelsen redusert til 18-17.

To minutter seinere kunne Ida Alstad utliknet fra straffemerket, men Brasils målvakt Chana Masson reddet. Minuttet seinere fikk Tonje Nøstvold sjansen på straffe, men skuddet gikk i tverrliggeren.

Trøsten var at Kari Aalvik Grimsbø stengte buret fullstendig, og det tok seks minutter før neste scoring i kampen - og den var norsk. Gøril Snorroeggen, som spilte en god kamp, utliknet til 18-18 etter 22 minutter.

Bautaer Aalvik Grimsbø reddet neste forsøk fra Brasil, satte i gang en kontring og Linn-Kristin Riegelhuth sendte Norge i ledelsen - 19-18 for første gang siden hun scoret 2-1-målet i starten av kampen.

Tre og et halvt minutt før slutt sørget Linka for norsk tomålsledelse for første gang i kampen. Camilla Herrem brøt en brasiliansk kontringspasning to minutter før slutt.

Norge sto som bautaer i forsvar de siste minuttene, og klokka tikket ut. Jubelscenene på banen da sluttsignalet gikk, ville knapt vært villere om det var finalen de norske jentene nettopp hadde vunnet.

- Vi har så mye boende i oss som vi ikke har fått fram. Men vi nektet å reise hjem, vi skulle spille semifinale. Det var utrolig godt at det løsnet i annen omgang, sier Gøril Snorroeggen, som sto fram både defensivt og offensivt for Norge.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media