Grindheim kan kjøpe seg fri fra kontrakten

Men midtbanespilleren vil ikke benytte seg av muligheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Hvis Christian Grindheim (23) hadde ønsket det, kunne han ha kjøpt seg fri fra kontrakten med Vålerenga etter den kommende sesongen.

NFFs regler

§ 14-3 Oppsigelse etter tre år (alternativt to år) av kontraktsperioden.

§ 14-3.1 En spiller kan si opp kontraktsforholdet når det er gått minst tre år av kontraktsperioden, uavhengig av om det foreligger gyldig sportslig grunn.

• Har spilleren fylt 28 år ved kontraktens inngåelse, gjelder det samme ved oppsigelse når det er gått minst to år av kontraktsperioden.

• En spiller som sier opp kontraktsforholdet i henhold til denne bestemmelse, skal ikke kunne registreres av NFF for ny klubb før det er gått 4 måneder fra første obligatoriske kamp i neste sesong.

• Forbundsstyret kan pålegge spilleren å betale en kompensasjon til klubben under hensyntaken til de ulemper oppsigelsen har forårsaket.

(Kilde: Norges fotballforbund)

En sovende paragraf i Norges fotballforbunds (NFF) reglement slår fast at spillere som har vært tre sammenhengende år eller sesonger i samme klubb, kan bryte avtalen.

- Regelen ble innført av Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) i 2001, men i 2005 ble den fjernet igjen. Det samme har ikke skjedd hos NFF, forteller idrettsadvokat Kenneth Leren i Advokatfirmaet Velund & Co til Dagbladet.no.

Ukjent i VIF

På grunn av dette, er det antakelig bare ved en overgang til en annen norsk klubb at Grindheim kunne ha benyttet seg av smutthullet.


- Det kan være verre i forhold til en utenlandsk klubb. Men dette er vanskelig å si, siden reglene er så uklare, påpeker Leren, som synes det er uheldig at FIFA og NFF har forskjellige regler på området.

- Dette innebærer at det er ulike muligheter til å si opp kontrakten avhengig av om spilleren går utenlands eller innenlands, sier han.

Fotballforbundets lovsjef, Thor Grønnerud, forklarer forskjellen med at FIFA nylig har revidert regelverket sitt, mens NFF ikke har gjort det samme ennå. - Men vi skal se nærmere på blant annet dette i løpet av 2007, annonserer han.

<strong><b>VIL BLI:</strong></b> Ifølge NFFs reglement kan Christian Grindheim (t.h.) kjøpe seg fri fra Vålerenga. - Overraskende, sier sportsdirektør Jan-Erik Aalbu. Men spilleragent Rune Hauge garanterer at Grindheim ikke vil benytte seg av muligheten. Foto: Scanpix
VIL BLI: Ifølge NFFs reglement kan Christian Grindheim (t.h.) kjøpe seg fri fra Vålerenga. - Overraskende, sier sportsdirektør Jan-Erik Aalbu. Men spilleragent Rune Hauge garanterer at Grindheim ikke vil benytte seg av muligheten. Foto: Scanpix Vis mer

- Bør være kjent

Alt Grindheim hadde trengt å gjøre, slik regelen er i dag, ville være å gi Vålerenga en 14 dagers frist. Dessuten måtte han ha betalt en erstatning. Størrelsen på erstatningssummen ville blitt gjenstand for tvistemål.

NFF mener regelen bør være kjent rundt om i de norske toppklubbene.

- Dette har stått i FIFA-reglene siden 2001. Vi har gjennomgått regelverket med klubbene, de er kjent med bestemmelsen, sier Thor Grønnerud.

Vålerengas sportsdirektør, Jan-Erik Aalbu, blir likevel svært overrasket da han får høre om regelen.

- Denne regelen har jeg aldri hørt noe om, dette var overraskende. Men så har ikke jeg vært i fotballen så lenge, heller, sier Aalbu til Dagbladet.no.

- Christian vil være i VIF

Nå trenger han uansett ikke bekymre seg for Grindheim. Spillerens agent, Rune Hauge, forsikrer at 23-åringen ikke har noen planer om å stikke fra osloklubben.

Grindheim kan kjøpe seg fri fra kontrakten


- Jeg kjenner til muligheten denne regelen gir, men Christian vil ikke benytte seg av den. Han vil fortsette å spille for Vålerenga, sier Hauge.

Prosessen mot å sikre klubben en ny kontrakt med Grindheim er høyt prioritert.

Spilleren har gjort store framskritt siden han forlot Haugesund til fordel for Oslo øst i 2004, og VIF har tidligere erkjent at han fortjener en forbedret kontrakt.


- Christians agent er her nede på La Manga, så kontraktssamtalene vil helt sikkert bli tatt opp igjen med det første, understreker Aalbu.

Norges fotballforbund kjenner ikke til at noen norske spillere har benyttet seg av muligheten til å kjøpe seg fri fra kontrakten etter tre år.

- Nei, og det har vært praksis i Norge de seneste årene at klubbene ikke inngår så lange avtaler, de forhandler heller oftere, sier lovsjef Grønnerud.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer