Gro lei av sexfiksering

-  Jeg er så lei av fokuseringen på det seksuelle og feminine. Til høsten er det valg i Norge. Vil vi be politikerne kle seg sexy for at vi skal stemme på dem?

Tidligere landslagskaptein for fotballjentene, VM- og OL-vinner Gro Espeseth, stiller spørsmålet etter Lennart Johanssons kraftsalve til BBC. Han sa følgende:

«Mange selskaper kan benytte seg av det faktum at det ville selge om man fikk se ei jente spille på banen, svett i regnvær; og når hun kommer ut av garderoben, ser hun aldeles fantastisk ut. Det ville selge. Det tror jeg.»

Må bevise

-  Dette er helt på trynet. På meg virker det som at i damefotball må vi spille på sex for å være interessante. Det har aldri vært spørsmål om det på herresiden. I tillegg til at vi hele tida må bevise at vi kan spille god og underholdende fotball, må vi kjempe mot sammenlikningen med mannfolkene. Og på toppen av det hele må vi ha noe annet å by på, sier Gro til Dagbladet.Hun tenker på forventningene om at de skal være sexy, søte og svette.

-  Da jeg kom inn på landslaget i 1991, måtte vi kjempe for rettighetene våre. Vi fikk gjennombruddet vårt i VM 95, og da kom Trygve Hegnar med noen dumme utsagn. Etter det tenkte jeg at nå må det være slutt. Det har jeg tenkt hver gang jeg har møtt slike holdninger.

Mannskultur

Hun mener jentene bare er populære under de store mesterskapene, og fort blir glemt ellers.

-  Når vi spiller mesterskap, er alle plutselig veldig med. Men i hverdagen må vi kjempe hardere enn andre for stipender og sponsorer. Jenter holder på med dette fordi vi synes det er kjempegøy, og vi blir rike på både opplevelser og medaljer. Det kan ingen ta fra oss.

Fotballforbundet får også ei breiside fra den tidligere stjerna.

-  Det er fortsatt en mannskultur i fotballforbundet også. Helt klart. I forhold til sponsorer synes jeg forbundet gjør en altfor dårlig jobb, sier Gro.

Sjekket opp

Under en kamp mot Japan i OL i 1996 fikk Espeseth et sjokkerende møte med mannskulturen. Dommeren var selvsagt en mann, og etter et par heftige taklinger sa han til Espeseth:

-  Vi dropper det gule kortet, fordi du smiler så pent.

Seinere i kampen stakk han handa i brystlomma igjen.

-  Han spurte meg om telefonnummeret, slik at vi kunne treffes på date. Og det var i en OL-kamp, sier Gro Espeseth.

IRRITERT: I 2000 feiret Gro Espeseth OL-gullet i Sydney sammen med de andre jentene. Fredag kom UEFA-presidenten med en uttalelse som irriterer den tidligere kapteinen. - Dette er helt på trynet, sier Gro.