Grobbelaar knekte nesa på lagkameraten to ganger på én og samme kveld

Den utrolige historien om Liverpools legendariske sisteskanse.

LEGENDE: Bruce Grobbelaar er en av de virkelig store navnene i en klubbhistorie som er spekket av legender. Keeperen fra Zimbabwe samlet trofeer som ingen andre, og ser tilbake på sin tid i England som noe han aldri ville vært foruten tross tøffe øyeblikk som Heysel og Hillsborough. Foto: AP Photo
LEGENDE: Bruce Grobbelaar er en av de virkelig store navnene i en klubbhistorie som er spekket av legender. Keeperen fra Zimbabwe samlet trofeer som ingen andre, og ser tilbake på sin tid i England som noe han aldri ville vært foruten tross tøffe øyeblikk som Heysel og Hillsborough. Foto: AP PhotoVis mer

(Dagbladet): Engelsk fotball har hatt mange fargerike personligheter opp igjennom årene, men en av de festligste typene av dem alle er Bruce Grobbelaar.

Den tidligere Liverpool-keeperen er den målvakten med flest trofeer i Merseyside-klubben, men han er vel så kjent for sine sprell både på og utenfor banen.

I disse dager gir 55-åringen ut en bok kalt «Red Machine», hvor han forteller en rekke historier om seg selv, og hva som foregikk bak kulissene i Liverpool da han var der.

To ganger på en natt Grobbelaar forteller blant annet om hvordan han knekte nesa på lagkamerat Steve McMahon to ganger på samme kveld i oktober 1987. Grobbelaar gikk imellom da McMahon og Barry Venison begynte å krangle, men McMahon rettet sitt sinne mot målvakten i stedet.

Da McMahon slo etter Grobbelaar tok sistnevnte affære, og skallet ned lagkameraten.

Keeperen ble advart om at den fornærmede etter all sannsynlighet ville komme på hevntokt, og senere den samme natta ble han vekket av at noen snek seg inn på rommet hans.

TRAGEDIER: Bruce Grobbelaar kjenner fortsatt på ubehaget den 15. april hvert år etter at han opplevde Hillsborough-tragedien på nært hold. Foto: Marcus Dawes / REUTERS
TRAGEDIER: Bruce Grobbelaar kjenner fortsatt på ubehaget den 15. april hvert år etter at han opplevde Hillsborough-tragedien på nært hold. Foto: Marcus Dawes / REUTERS Vis mer

- Jeg gjemte meg bak baderomsdøra. Jeg så en person snike seg inn, og riktig nok - det var Steve. Jeg prikket han på skulderen og smalt til ham i nesa igjen. Han yppet seg aldri med meg etter det, sier Grobbelaar ifølge The Telegraph.

Uvanlig signeringsbonus Grobbelaar ble født i Durban i Sør Afrika, men familien flyttet til Rhodesia, eller Zimbabwe, da han var to år gammel. Det var en hverdag preget av raseskille og rasisme.

Han forteller at de allerede på skolen lærte at hvite var overlegne de svarte. Men, heldigvis vil mange si, fikk også han etterhvert erfare at så ikke er tilfellet.

Det skjedde da han i sin ungdom begynte å spille på et fotballag med stort sett svarte spillere. I den anledning mottok han en noe ukonvensjonell signeringsbonus.

- De tilbød meg ei ku, ei geit og en sau. Så var det andre spørsmålet om jeg ville ha dem i live, eller om jeg ville hente dem hos slakteren. Vi bestemte oss for å ta geita levende og de andre to slaktet. Moren min ble med meg for å hente dem, og det var første gangen hun virkelig snakket med svarte. Hun innså at de var akkurat som oss, sier han.

Tok liv Grobbelaar signerte for Liverpool i 1981, og vant seks ligatitler, tre cuptitler og en europacuptittel med klubben, men veien dit var lang og har på mange måter satt sitt preg på ham.

Han ble kalt inn for å kjempe i «Den andre Chimurenga», eller den rhodesiske buskkrigen, og opplevde i løpet av to år skjellsettende ting som han aldri kommer til å glemme.

BEREIST: Grobbelaar var innom hele 17 klubber iløpet av sin aktive karriere. Foto: AP Photo/SOWETAN
BEREIST: Grobbelaar var innom hele 17 klubber iløpet av sin aktive karriere. Foto: AP Photo/SOWETAN Vis mer

- Hvordan kan jeg noen gang tilgi meg selv for å ha tatt livet av et annet menneske, selv om det var i krig? Jeg har fortsatt mareritt om det. Alt annet i livet virker ubetydelig sammenlignet med årene i hæren. Under bajonettrening prøvde våre overordnede å gjøre det mer seriøst ved å få oss til å rope «Jeg skal drepe deg, din svarte j****».

Boka om Grobbelaar kommer i butikkhyllene i England i morgen.

TØFT I ENGLAND: Grobbelaar forteller at han mottok dødstrusler tidlig i sin Liverpool-karriere, men at han ikke ville byttet bort tiden på Mersey-side for noe. Foto: AP Photo/Alistair Grant
TØFT I ENGLAND: Grobbelaar forteller at han mottok dødstrusler tidlig i sin Liverpool-karriere, men at han ikke ville byttet bort tiden på Mersey-side for noe. Foto: AP Photo/Alistair Grant Vis mer