ANEKDOTE: Norske journalister flokker seg rundt keepertrener Frode Grodås (t.v.) etter treningen til det norske fotballandslaget i Bangkok. 
Foto: Erlend Aas / Scanpix
ANEKDOTE: Norske journalister flokker seg rundt keepertrener Frode Grodås (t.v.) etter treningen til det norske fotballandslaget i Bangkok. Foto: Erlend Aas / ScanpixVis mer

Grodås må løfte pokalen etter tabbe-historie

- Det var ikke Frodes beste kamp, for å si det slik.

Frode Grodås får ikke lov til å glemme dagen da han jublet med en pokal etter å ha sluppet inn flere tabbemål, kastet bort seieren og nesten avsluttet landslagskarrieren sin. Derfor er det han som skal motta pokalen om Norge vinner King's Cup.

Egil «Drillo» Olsen er ikke så opptatt av at det står en pokal på spill mot Sør-Korea i landslagsturneringen i Bangkok lørdag, men lysten til å se lagets keepertrener løfte den er påtakelig.

- Pokalen betyr ikke all verden, men jeg har lyst til å se Frode Grodås med den. Det ville vært morsomt, sa Drillo fredag, og pirret de norske pressefolkenes nysgjerrighet.

- Dere må spørre Nils Johan Semb om det, han har en historie.

Som sagt, så gjort, og toppfotballsjefen var ikke vanskelig å be.

Hans første vinter som landslagssjef dro Norge til en trelagsturnering i Israel i januar 1999. Espen Baardsen og Frode Olsen sto en omgang hver da vertslaget ble slått 1-0 i første kamp i Tel Aviv. Schalke-reserve Grodås kom ned og var kaptein da turneringen skulle avsluttes mot Estland, som hadde tapt 0-7 for Israel. Da John Carew med sitt første landslagsmål la på til 3-0 i det 72. minutt, så det greit ut.

- Det endte 3-3, uten at Estland hadde noen sjanser. Det var ikke Frodes beste kamp, for å si det slik. Likevel tok han imot pokalen etterpå og sto og pumpet med den. Det hører med til historien at han kom ned til Israel helt snaubarbert. Vi har bestemt at han skal løfte pokalen om vi vinner her, sa Semb.

Intet stort øyeblikk Grodås brukte ikke mange sekunder på å forstå hvilke hemmeligheter som var røpet da han fikk spørsmål om mulig pokaloverrekkelse lørdag.

- Hadde vi hatt så bra toppfotballsjef som Danmark, så ville vi vært i både EM og VM. Jeg som trodde landslagsledelsen hadde taushetsplikt, meldte han om Sembs svik.

- Om de vil at jeg skal motta pokalen, så må det være fordi jeg har løftet så mange pokaler i karrieren og er den av oss som har mest erfaring der, prøvde han seg, før sannheten kom fram.

- Den kampen var ikke akkurat et av de store øyeblikk i karrieren. Jeg slapp inn tre mål på et kvarter, og to av dem burde jeg tatt. Så løftet jeg pokalen etterpå, og det har jeg ikke fått glemme. Men jeg tar imot pokal lørdag hvis Drillo ønsker at jeg skal gjøre det.

Det er ikke mange pokaler norske landslag for menn har fått med seg hjem, og det er første gang Norge kan vinne en turnering under Egil «Drillo» Olsens ledelse.

Med i klubben - Ja, det vil være stas det, å vinne noe med Norge, sa Drillo, uten å virke helt overbevisende.

Men både Ingvar Stadheim (turnering på Malta i 1990), Semb (turneringen i Israel og den kinesiske nyttårsturneringen i Hongkong i 2001) og Åge Hareide (den kinesiske nyttårsturneringen i 2004) vant turneringer i sin tid som landslagssjef, så det vil bare være rett og rimelig om Drillo kopierer dem og Grodås løfter pokalen lørdag.

PS 1. Drillo fikk med en pokal hjem fra Hongkong i 1992, men den var satt opp i en enkel kamp mot Hongkongs ligalandslag, som ikke var offisiell landskamp og som ble vunnet på straffespark etter 3-3.

PS 2. Etter kampen i den arabisk-israelske byen Umm al-Fahm 22. januar 1999 fikk Grodås bare to landskamper til, og de kom over to og et halvt år senere.

(NTB)