Grødum: -  Ikke gå som meg

Norges nye skøytehelt Øystein Grødum (27) anbefaler ingen å kopiere «Grødum»-armen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HAMAR (Dagbladet): Det ser ikke særlig pent ut. Vi er i Vikingskipet på Hamar. Norges skøytelandslag trener. Runde på runde. Men én mann skiller seg ut. I hver sving. Øystein Grødum ser ut som om han har en høyrearm han ønsker å bli kvitt.

Øystein Grødum

Født: 15. februar 1977

Yrke: Skøyteløper/student

Sivil status: Ugift

Bosted: Hisøy/Arendal

Klubb: Arendal Skøiteklub

Rekorder: 500 m 39.45 - 1000 m 1,15,99 - 1500 m 1,50,8 - 3000 m 3,46,81 - 5000 m 6,16,74 - 10000 m 13,08,52

Meritter:

2. plass World Cup Hamar, Hereenveen og Berlin.

5. plass VM enkeltdistanser 10 000 m, 4 NM-gull enkeltdistanser senior.

-  Først trodde jeg det var negativt. For en stund siden ble jeg fortalt at det gikk fort, men «blir veldig bra når jeg får gjort noe med den armen», forteller Øystein Grødum til Dagbladet.

Død arm

For Grødum har høsten og førjulssesongen vært veldig bra. Uoffisiell verdensrekord på 3000 m utendørs (3.47.93), ny norgesrekord på 5000 m ( 6.16.74) og 10000 m (13.08.52).

Fysikkforsker Rune Hoel sa glatt ut i Verdens Gang at sørlendingen får bedre balanse og mer akselerasjon i svingene. Og stoppeklokker lyver som kjent ikke.

-  Først trodde jeg det var negativt. Jeg prøvde å gå tradisjonelt. Det er hyggelig at jeg nå kan få lagt den debatten død, sier 27-åringen.

Men den horisontale «Grødum-armen» er ingen gjennomtenkt genial tanke fra BI-studenten.

-  Jeg har alltid vært stiv i bevegelsene. Jeg har sett på video at jeg ikke var like utpreget tidligere. Fokuset har vært å holde den høyt bak. Jeg har ikke tenkt på det, så det har bare blitt sånn, forklarer Grødum.

Kopier?

Trolig diskuteres «Grødum-armen» kraftig blant tulipanbønder fra Groningen i nord til Maastricht i sør. Men Grødum forsikrer at de eneste spørsmål han har fått fra Nederland, er fra journalister. Så lenge det varer.

-  Det gjenstår å se om noen andre kommer til å ta kopiere den. Men kopier blir sjelden bedre enn originalen. Jeg anbefaler ikke andre å forsøke. De bør ikke gå imot all tradisjonell tenking rundt luftmotstand. Det kan også være farlig å forandre for mye på det en allerede gjør, advarer den «revolusjonære».

-  Men hva om noen tar etter

-  Jeg synes det hadde vært gøy. Jeg hadde ledd av dem, sier Øystein Grødum.

Romme

6. januar starter EM i allround på bortebane i Heerenveen. Der håper Norges nye langdistansekonge å komme blant de 12 beste, og sikre VM-billett til Moskva i mars. Og selvfølgelig banke de oransje.

-  Jeg må senke persen på 500 m og 1500 m med noen tideler. Og da har jeg likevel mye å ta igjen på nederlenderne. Jeg må kjempe for seier på 5000 m og 10 000 m, slår Grødum fast.

Gianni Romme, som ikke greide å kvalifisere seg til EM, har allerede gitt ham juling tre ganger i år. Og det kjennes.

-  Første gang var jeg fornøyd med plasseringen. Andre gang hadde jeg gode forventninger om å kunne slå ham. Tredje gang var det bittert, sier trippeltoer Grødum som har VM på enkeltdistanser i Inzell 4.-6. mars som sitt store mål.

-  Det er ikke gitt at Romme er den beste. Man vet aldri hva Carl Verheijen steller i stand. Han er jevn hele tida, mener Grødum.

Kupper\'n

Mars betyr ikke bare VM-eksamen for milslukeren fra den gamle seilskutebyen i sør. Tre dager før oppgjøret med nemesisen Romme byttes rekordskjemaer ut med eksamensbesvarelser. Sammen med to studiekompiser skriver han diplomoppgave om norske prosjekter i Brasil.

-  Jeg skriver om kulturforskjeller, og riskoen ved å satse. Det er viktig å ha noe annet å falle tilbake på når karrieren er over, mener Grødum.

-  15,46,6?

-  Litt før min tid. Skøytehistorie bryr jeg meg veldig lite om. Men jeg vet jo at mange gjør det. Jeg vet at Kupper\'n gikk på 15,46,6, men ikke når og hvor det skjedde (OL i Squaw Valley i 1960. red.anm). Og jeg vet at Hjallis gikk på 16,32 et eller annet. Jeg har alltid vært sportsinteressert. Men like mye i andre vinteridretter som skøyter.

Sørlandsk

Mange tror Grødum glei inn i skøyeeliten fra det store intet. Men han kommer fra Arendal.

-  Jeg skjønner at folk synes det er litt rart med skøyteløpere fra Arendal. Vi hadde fem mil til naturis og 13 mil til Skien på bane. Der var vi fire ganger i uka. Vi hadde en ildsjel som dro oss i gang. Turene kunne være kjedelige. Men jeg tenkte aldri på å gi meg. Jeg er målbevisst og standhaftig, sier Grødum.

Og han var ikke alene. Skøytebyen Arendal har også fostret søstrene Annette (Øysteins eks-kjæreste) og Hedda Bjelkevik. Tidligere i høst fikk byen kunstisbane.

-  Det er bra for rekrutteringen. Men hvis det er noen som sutrer over forholdene, skal de få høre det. Om hvordan det var på 90-tallet, gliser Grødum som i løpsperioden trener cirka 15-20 timer i uka. Mot 25-30 timer i når sørlendinger flest lyser etter krabbe.

Treningsprodukt

Øystein Grødum er seg også sin landsdel bevisst. Men før makrellen kommer, er han opptatt av én ting. Å bli best i verden.

-  Jeg er vel aldri den som reiser først hjem fra trening. Har alltid følt for å trene mye. Jeg er ikke noe naturtalent, mer et treningsprodukt. Jeg tåler trening godt uten at jeg blir dårlig i beina av det. Grunnlaget er godt, og jeg kan tåle mye, sier Grødum fra ergometersykkelen - små skøytetak fra der Johann Olav Koss skapte en legende som trener Peter Muellers gutter nå prøver å speile seg i.

-  Koss var stor, forteller Grødum.

-  Så var det Romme. I Nagano-OL i 1998. Han var et forbilde fordi han var så mye bedre enn alle andre.

-  Og hva synes du om Romme nå?

-  Nå skal jeg knekke ham, sier Øystein Grødum.

KASTER ARMEN: Skøytekometen Øystein Grødum (først av disse tre) virker ikke særlig tilfreds med høyrearmen når han går på skøyter, men likevel går det fort unna.
TØYER STRIKKEN: Øystein Grødum får hjelp av svenske Johan Röjler på trening.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer